İskoçya'nın Glasgow kentinde dün başlayan ve 12 Kasım'a kadar kadar devam edcek 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) dünyamız olarak son sanş olarak tanımlanıyor.
Çevre yazıları. televizyon ve radyo programları yapmaya başladığım 21 yıldır küresel ısınmanın nedenlerini, zararlarını ve alınması gereken önlemleri yazıyorum. 21 yılda maalesef bir arpa boyunu bile geçmek mümkün olmadı ve son 5 yılda küresel ısınmaya (Dünyanın aşırı ısınması) bağlı doğal felaketler tüm ülkelerde can ve mal kayıplarına neden oldu.
KÜRESEL ISINMA NEDİR?
Yeryüzünde nüfus artışıyla insan faaliyetlerinin (korumasız, zararlı) aşırı artması ile atmosferde oluşan sera gazlarının birikmesi. Daha anlaşılır haliyle dünyanın atmosferine salınan gazların (KARBONDİOKSİT, SU BUHARI, METAN) sera etkisi yaratarak yeryüzünde kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklıkların artışına küresel ısınma yani dünyanın aşırı ısınması deniyor.
Küresel ısınmaya neden olan gazlardan en tehlikelisi fosil yakıtkardan oluşan odun, kömür, petrol ürünleri. Maalesef dünyada pek çok ülke hala karbondioksit gazı yayan fosil yakıtları kullanıyor. İki örnek vermek gerekirse dünyada en çok kömür tüketen ülkeleri arasında Çin, Pakistan ve Rusya ilk üçüncü sırada. Türkiye de 4'ncü sırada yer alıyor. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği örgütünde görev yapan 257 bilim insanı atfosfere yılda 36 milyar ton (otuzaltı milyar) karbondioksit gazı salınımı olduğunu ve gezegenin bu kadar zehirli gazı kaldıramadığını, yeryüzüne doğal felaket olatak geri döndüğünü söylüyorlar.
Bilim adamları yaptığı araştırmalarda yüze 98 oranında küresel ısınmaya insanların yolaçtığını belirtiyorlar. Gereksiz elektrik kullanımı yüzde 49, Sanayileşme yüzde 23, ormansızlaşma yüzde 14, yanlış tarım çalışmaları yüzde 12. 257 bilim insanının görev aldığı Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) örgütü 5 YILDA BİR devletlere rapor sunuyor. 2013 yılındaki raporda 'Küresel Isınma çok ciddi boyutlara ulaştı. Dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı yağışlarla sel felaketleri, kurak bölgelerde ise aşırı kuraklık yaşanabilir' açıklaması yapıldı ancak dikkate alınmadı.
2018 yılında PARİS'TE 196 ülkenin Başbakanları KÜRESEL ISINMANIN DURDURULMASI İÇİN TOPLANTILAR YAPTILAR VE 2020 YILINA KADAR KARBON GAZINI AZALTMA SÖZÜ VERDİLER. Ancak hiç bir ülke verdiği sözleri yerine getirmedi.
2030 yılına kadar emisyonların 45 azaltılarak küresel ısınmayı 1.5 derece sıcaklıkla sınırlandırılmayı hedef Birleşmiş Milletlere bağlı 154 ülke lideri İskoçya'nın Glasgow kentinde dünyanın kaderi olduğu kadar insanlığın da yaşamını belirleyecek.
Dilerim, Paris ve New York'ta verilen sözler gibi olmaz.
Bu kez çok umutluyum.