EGEDESONSÖZ/(Kulis Haber) - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın görevdeki 1 yıl boyunca uygulamaları, tavrı ve çalışma yöntemi gibi birçok konu zaman zaman bazı ilçe belediye başkanlarıyla karşı karşıya gelmesine sebep oldu. Bazı dönemler değişen ve şekillenen ikili ilişkiler, ilçe belediye başkanlarının istek ve talepleri de göz önüne alındığında normalleşti ya da gerildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali konuda yaşadığı sorunlarla başlayan yeni belediyecilik dönemi; kentin ana önemli konuları olan ulaşım, Körfez ve altyapı-ulaşım gibi siyasetin de dahil olduğu ortamlarla ilerlemek zorunda kaldı. Kentte, muhalefet partileri ve iktidar arasında karşılıklı siyasi açıklamalar ve eleştiriler bazı dönemlerde zirveye çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “belediyeleri silkeleyin” açıklamasının ardından SGK ve vergi borçlarına yönelik mali kesintiler belediyenin çalışma sistemini bozdu. İller Bankası’ndan gelen para kaynağında kesilince Büyükşehir Belediyesi sadece maaş ödeyen, rutin hizmetleri yerine getiren ve ilçe belediyelerine asfalt, parke desteği verebilen bir hale kadar düştü.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yerel yönetim deneyimine farklı süreçler de etki etti. Kendisinin siyasi ve ülke gündemine yönelik bakış açısında; parti içi konular, kurultay ve kongre süreçleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargısal işlemler zaman zaman öne geçti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in oluru ve partinin onayı ile sürecin başında İzmir adayı gösterilen Başkan Tugay seçildikten sonra ilk krizi “genel sekreter” tercihiyle yaşadı. CHP İstanbul eski Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun kendisine “genel sekreter” olarak önerilmesinin karşı çıkışı parti ile arasının açılmasına neden oldu. Erdoğdu daha sonra Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in başkanlığını yaptığı Ege Belediyeler Birliği bünyesindeki “Planlama Ajansı” başkanlığına getirildi.
OLAĞANÜSTÜ KURULTAY’DA BARDAK TAŞTI
İstanbul’da yaşanan hukuki sürecin sonrasında başlayan eylemler döneminde CHP Genel Başkanı Özgür Özel “olağanüstü kurultay” kararı aldı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen kurultayda oy kullanacak delegeden imza toplanması süreci İzmir’de bu kez CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile Başkan Tugay’ın arasını açtı. İki isim de farklı farklı kanallardan imza toplayıp genel merkeze götürme çalışmasına girince bazı kurultay delegelerinin de imzayı genel merkeze doğrudan teslim etme yönünde eğilim gösterdiği bir süreç bile yaşandı. İzmir delegeleri disipline gönderilen Hatip Karaaslan dışında eksiksiz oy kullanırken Özgür Özel’in yeniden genel başkanlığına onay verdi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı olduğu dönemde delegeleri yazan iradeler arasında bulunan Tunç Soyer de anahtar listede olmamasına rağmen hatırı sayılır bir oy alarak yedek üçüncü sıraya kadar geldi.
TELEFON KRİZİ
Ramazan Bayramı’nın tatil atmosferinde yapılan kurultayda CHP Genel Merkezi ile Başkan Tugay arasında “isim önerisi” kavgasının çıktığı öğrenildi. Bu kez tartışmanın odağında Özel’in yol arkadaşı, yakın dostu Malatya Milletvekili Veli Ağbaba vardı. Başkan Tugay kurultay gününden önce ilk olarak Parti Meclisi’ne İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ı önerdi. 1 yıl boyunca kendisine siyasi açıklamalar ve parti içi süreçlerde destek veren Arslan’ı PM’ye taşıma gayreti üst yönetimde gerilime neden oldu. Tugay, İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Ruhsar Selis Çelik Kınacı ile Karşıyaka’dan tanıdığı CHP eski İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Uyan’ı Yüksek Disiplin Kurulu’nda görmek istediğini söyledi. Parti yönetiminin “olağanüstü kurultay atmosferindeyiz” gerekçesiyle kabul etmediği öneriler sıralamasında Başkan Tugay bu kez YDK’da olan Özkan Tice ile Ekincan Aksoy’un listeden çıkartılmasını istedi. Tugay’a hem İl Başkanı Aslanoğlu hem de parti yöneticileri vasıtasıyla “eski PM ve MYK ile devam edeceğiz” mesajı verildi.
Taleplerini sıralayan ve kararında ısrar eden Başkan Tugay’ın isteklerini Veli Ağbaba ile yaptığı telefon konuşmasında yeniden gündeme getirmesi gerilimi arttırdı. Ağbaba ile Başkan Tugay yüksek sesli kavga ederken, karşılıklı sert sözler söylendiği öğrenildi. Tugay’ın, “zamanı geldiğinde bu yapılanların hesabını soracağım, o zaman bu süreçlere müdahale edenler hesap verecek” ifadelerini kullandığı iddia edildi. Ağbaba’nın ise Tugay’a listenin değişmeyeceğini söylediği, kimi ararsa arasın kararların kesin olduğunu ifade ettiği öğrenildi. Yüksek gerilimli geçen telefon trafiğinde taraflar telefonu birbirinin yüzüne kapatırken konunun Genel Başkan Özel’e de aktarıldığı belirlendi.
Dün yapılan PM toplantısında ise; İzmir Milletvekili Deniz Yücel “Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü”, İzmir Milletvekili Murat Bakan “İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı”, İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen ise “Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı” ünvanlarını korudu. Emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşen eski asker Yankı Bağcıoğlu’na da “Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı” görevi verildi. Tüm isimler yerlerini korumuş oldu.
BAŞKANLAR HAREKETLİ
Kurultayda zirveye çıkan Başkan Tugay ile CHP Genel Merkezi arasındaki gerilim Nisan Ayı’nda yapılması gereken İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki CHP Grup Yönetimi ve İhtisas Komisyonları seçimi öncesinde eyleme dönüştü. Pazartesi günü yapılacak meclis öncesindeki seçimde Başkan Tugay’a yakın isim olan Grup Başkanvekili Levent Yıldır ve ekibinin tasfiye edilmesi için düğmeye basıldı. Bazı ilçe belediye başkanlarının farklı yerlerde buluşma ve yeni süreci değerlendirmesi dikkat çekti. Farklı gruplar halinde toplantılar yapılırken oylamada oy verecek meclis üyeleri üzerinden de görüşmeler arttı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın zaman zaman öncülük ettiği sürece bazı ilçe belediye başkanları da dahil olurken bazılarının da genel merkezle doğrudan temasta olduğu öğrenildi.
BAKAN VE YÜCEL SÜRECE DAHİL OLDU
Yaşanan duruma; İzmir’e gelen Genel Başkan Yardımcıları Murat Bakan ve Deniz Yücel de dahil oldu. Tarafların, başkanlarla telefon görüşmelerini sıklaştırdığı yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldığı dile getirildi.
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da destek verdiği süreçte; yarın yapılacak komisyon seçimleri ve grup yönetimine ilişkin isim önerileri, görev tanım istekleri toplanacak. Belediye başkanları ve örgütün temsilcileri olan ilçe başkanların da fikirlerine alınacak.