Ne güzel bir geceydi…. Dünyaca ünlü bir şef: JurjenHempel… Aklınıza gelecek dünyanın bütün önemli orkestralarını yönetmiş… 2009'dan beri Lahey Senfoni Orkestrası Bellitoni'nindaimi şefi… Hollanda'nın klasik müzikteki büyük ustalarından biri …
Rumen asıllı olduğunu hiç unutmadığını bis parçasında da ortaya koyan kemancı Sarah Nemtanu… Gencecik yaşında mükemmel bir kariyer. 2002'den bu yana Luc Héry ile Fransa Ulusal Orkestrası'nda baş keman görevini paylaşan sanatçı, aynı zamanda solist olarak da performans sergiliyor. Günümüzün en meşhur şefleri tarafından konserlerine davet ediliyor….
Açılış ÉdouardLalo'nun günümüz müzisyenleri tarafından keman konçertosu olarak kabul edilen İspanyol Senfonisi… Latin ritimlerini sonuna dek içimizde hissettiğimiz bir eser. Dördüncü bölüm andantede salonun coşkusuna kendimi kaptırıp yanlış yerde ben de alkışlıyorum. Bir eser kulağa bu kadar mı hoş gelir. Belki de bu nedenle onu çalan kemancılara ayrı bir keyif veriyor. Sarah Nemtanu'nun keyfi yüzünden okunuyordu dinmek bilmeyen alkışlar sırasında…
Ve bir orkestranın rüştünü ispat ettiğini ortaya koyduğu Beethoven'in 'Kader' isimli 5. senfonisi… Viyana caddelerinde dolaştık eser boyunca… Klasik müziğin en popüler bestelerinden biri, sıklıkla çalınıp kaydediliyor. Şef Hempel ezberden çaldırıyor ve orkestramız da 'kaderin kapıyı çalışını temsil eden' (Allegro conbrio) çok ünlü ritmik ilk notalarından başlayarak kusursuz bir performans sergiliyor. 19. Yüzyılın başlarında bu 'kader' bestesinin başına gelenler başka bir yazının konusu olabilir… Çıkışta orkestranın yöneticisi Akgün Çavuş kardeşimi bu nedenle özel olarak kutladım.
***
Şimdi sezonun açılış anı… Sahnede Olten Sanat Vakfı İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten. Ne güzel söylemiş: 'Çok sesli müzik bir anlamda demokrasinin simgesi… Aynı anda birbirinden farklı enstrümanlar birbirinden farklı notalarla müthiş bir armoni yaratıyor. Bu büyülü oluşumu koordine eden bir orkestra şefi, konusunda çok uzman sanatçılar, harcanan emek ve oluşturan bir felsefe var. Klasik müziği sevdirmek önemli bir konu belki ama daha da önemlisi çeşitli sanat dallarını birlikte icra ederek farklı projeler yaratabilmek… Türk Halk Dansları, Türk Halk Müziği, tiyatro, modern dans gibi birçok çeşitli sanat dalı ile klasik müziği bir araya getirerek yenilikçi, özgün projeler yaratarak halkımızın sanatla buluşmasını sağlamaya çalıştık. Ayrıca Türk müziklerini klasik müzik orkestramız ile icra etmekten çok mutlu olduk. Örneğin Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe eserini Olten Filarmoni Orkestrası ile çaldığımızda gerçekten Türk ezgilerini içimizde hissettiğimiz bir klasik müzik icrası dinleyebiliyoruz'
Olten Filarmoni 10. Yaşına mükemmel bir açılış konseri ile girdi. Biz de onlarca dostumuzla bu nefis ortamı yaşamanın tadını çıkardık.
Teşekkürler sevgili Ceyhun ve Fatma Olten liderliğindeki OltenSanat Ailesi…