Orman ve Su İşleri Bakanlığınca son 14 yılda İzmir'e yaklaşık 3,3 milyar liralık su yatırımı yapıldı, yaklaşık 400 bin dekar zirai alan sulamaya açıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca İzmir'de yatırımlar hız kesmeden sürdürülüyor.
Kente son 14 yılda su alanında yaklaşık 3,3 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu süre zarfında 2 içme suyu tesisi tamamlandı. Bu tesislerle yıllık 59 milyon metreküp su sağlanarak toplam 1 milyon 77 bin kişiye ilave içme suyu temin edildi. 2019 yılı sonuna kadar 7 içme suyu tesisi daha tamamlanacak ve ilave 455 bin kişi için yılda 24 milyon 970 bin metreküp daha memba kalitesinde içme suyu İzmirlilerin kullanımına sunulacak.
Çiftçiye yıllık 330 milyon lira ilave gelir
2003 yılından bu tarafa 23 baraj ve 6 göletin tamamlandığı İzmir'de, 2019 yılı sonuna kadar 31 baraj ve 6 gölet daha inşa edilecek. Kentte 2003'ten bu yana 32 sulama tesisi tamamlandı ve yaklaşık 400 bin dekar zirai alan suyla buluşturuldu. 2019 yılı sonuna kadar 37 sulama tesisini daha hizmete almayı hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ilave 166 bin 330 dekar alanı sulamaya açarak, bölge çiftçisine yıllık 330 milyon lira ilave gelir artışı sağlayacak.
83 derenin ıslahı tamamlandı
İzmir'de taşkın risklerine karşı da yatırımlarını sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2003 yılından bugüne kadar 83 dere ıslahı projesini tamamlayarak başta Bornova olmak üzere 66 meskun mahalin ve 60 bin 500 dekar alanın taşkınlardan korunmasını sağladı.
2019 yılı sonuna kadar 16 dere ıslahı projesini tamamlamayı hedefleyen Bakanlık, ilave 20 meskun mahali ve 40 bin dekar alanı taşkından koruyacak.
'Sulama ile zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacak'
Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, su alanında İzmir için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.
İzmir'e yaptıkları yatırımların hız kesmeyeceğini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
'Yaptığımız bu yatırımlar ile İzmir'in sosyoekonomik yapısının geliştirilmesini ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat düzeyinin yükseltilmesini hedeflemekteyiz. İnşaatları, planlama ve proje çalışmaları devam eden projelerin tamamlanması ile bölgede ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmayı sağlayacak ana sektör sulu tarım olacak. Sulamanın doğrudan etkileri tarımda görülecek, dolaylı etkileri ise tarıma dayalı sanayilere yansıyacaktır. Diğer taraftan kuru tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde, sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte ürün deseni değişecek, kalite yükselecek ve zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacaktır.'