Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Türkiye'de 1.5 milyondan fazla öğrenci özel okullarda eğitim görüyor. 2024-2025 öğretim yılı erken kayıt döneminde veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan zam oranı açıklaması beklerken Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre zammın yüzde 57 civarında yapılması gerektiği ifade edilmişti. Özel okullarda yaşanan fiyat artışı velileri arayışa itti.
Veli-Der İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Aydın, özel okulların fahiş fiyat artışlarından sonra velilerin nasıl bir tutum sergilediği ile ilgili Egedesonsöz'e açıklamada bulundu.
VELİLER ÇOCUKLARINI ÖZEL OKULDAN ALIP DEVLET OKULUNA GÖNDERİYOR
Özel okulların güncel fiyatlarının 200 bin TL'den başladığını ve 1,5 milyon TL'ye kadar çıktığını dile getiren Aydın, 'Bu fiyata çocuklarını özel okula gönderemeyen veliler devlet okullarına yönelmeye başladı. Devlet okullarında eğitim niteliğinin düşürülmesi nedeniyle özellikle orta sınıfa mensup olan veliler kendi ekonomik koşullarını zorlayarak çocuklarını özel okullara gönderiyorlardı. Ancak özel okullardaki fahiş fiyat artışı nedeniyle birçok veli de çocuklarını özel okuldan alıp devlet okullarına göndermeye çalışıyor' dedi.
ÖZEL OKULLARIN DEVLET OKULLARINA ORANI 22 YILDA YÜZDE 25'E ÇIKTI
Aydın, devlet okullarındaki niteliksiz eğitimin ve özel okullardaki fahiş fiyat artışının velilerde bir çıkmaz yarattığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
'Devlet okullarındaki eğitimin niteliğinin düşürülmesinin bilinçli yapıldığını düşünüyorum. Devlet okullarına yönlendirilmesi amacıyla doğrudan bir şey yapıldığını söyleyemem ama bu bir devlet politikasıdır. Sadece özel okullarda değil birçok alanda, hizmet sektöründe de özelleştirilmeye gidildi. Eğitim de özelleştirilmeye çalışılıyor. Özel sektöre devredilemeye çalışılıyor. 2002 yılında özel okulların devlet okullarına oranı yüzde 2 iken bugün yüzde 25'lere kadar çıkmıştır.
HAZİNE ARAZİLERİ ÖZEL OKULLARA TAHSİS EDİLİYOR
Örneğin, Bursa'nın Nilüfer semti görece olarak sosyo ekonomik durumu iyi olan ailelerin yaşadığı bir yer. Devlet burada kamu okulu açmıyor, hazine arazilerini özel okullara tahsis ederek oradaki velilerin çocuklarını özel okullara göndermeye bir yerde zorlamış oluyor. Veliler orada çocuklarını gönderecek devlet okulu bulamadığı için, uzak yerlerdeki okullar için de ulaşım sorunu yaşandığı için böyle bir starteji uygulanıyor. Özel okulların bir anlamda yaygınlaştırmak ve velileri yönlendirmek için bir starteji uygulandığını düşünüyorum. İzmir'de uygulandığına dair bize bir duyum gelmedi ama bu şekilde uygulamaların yapıldığı yerler var'
DEVLET OKULLARINA 'MECBUR' BIRAKILIYOR
Bu işin çözümü laik, bilimsel, demokratik ve kamusal eğitim veren devlet okullarının olması. Sorun ancak bu şekilde çözülebilir. Hizmet sektöründe özellikle eğitim ve sağlıkta özelleştirmenin olmaması gerekiyor. Bu dolaylı olarak değil hatta doğrudan çocukların eğitim hakkının sınırlandırılması anlamına gelir. Parası olanların eğitim hakkından yararlandığı, parası olmayanın yararlanamadığı ve niteliği düşürülmüş devlet okullarına zorunlu bırakıldığı bir durum söz konusu. Sınav sistemi yaygınlaştığı için veliler çocuklarını özellikle imam hatip okullarına ve meslek liselerine göndermek zorunda kalabiliyor. Bu da patronların meslek lisesine giden çocukların staj adı altında iş gücünü sömürmesi anlamına geliyor.