Ümit YALDIZ
Yanlış çok doğru tek!
30 Ekim 2012 Salı

Cumhuriyetimizin 89. yıldönümünde yaşananlar kolay kolay unutulacak türden değil. Pek çok ilke sahne oldu 29 Ekim 2012 tarihi… Tarihe geçecek pek çok ilke...
En büyük ilk ‘bayraklarıyla bayram yürüyüşü’ yapmak isteyenlerin karşı karşıya kaldığı çirkin muameleydi. Bayramı kutlamaya çalışanların sille/tokat dövülmesi, biber gazına boğulmasıydı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün ilk kez eşiyle tribüne çıkması ve köşkteki ilk eşli resepsiyon da tarihi önemi olan gelişmelerdendi tabi ki. 
Ulus’ta olanlar kimilerine göre ‘uyuyan devi’ uyandırdı.
Böyle düşünenlerin çoğu krizden siyasi beklenti umanlar. Başka bir değişle krizden nemalanmayı düşünenler. Ama baştan söyleyeyim hata ederler. 2007’deki ‘Cumhuriyet mitinglerinden’ beklenti içine girenlerin ‘sandıkta yaşadıkları hayal kırıklığı’ bu noktada unutulmamalıdır.
Hiç kuşku yok ki Ulus’ta yaşananlar Cumhuriyet tarihinin önemli ayıplarından biridir.
Yine bana göre hiç kuşku yok ki siyasi iktidar ‘geliyorum’ diye bas bas bağıran krizi yönetememiştir. Ve de bu krizin baş sorumlusu dün de altını çizdiğim gibi Kültür Turizm Bakanı Ertuğırul Günay dışında kimse tarafından doğru yorumlanmayan o garip genelge ve o genelgenin arkasında kapı gibi duranlardır.
Hüseyin Çelik’in hatta Başbakan Erdoğan’ın işaret buyurdukları gibi sorumlu CHP ya da Kılıçdaroğlu değildir.
İllegal örgütler (!) hiç değildir. Ve Hüseyin Çelik haşmetmeaplarının buyurdukları gibi ortada ‘anarşi’ olarak yorumlanacak hiçbir şey yoktur. Ellerine ay yıldızlı bayraktan gayri bir şey almamış insanların Ulus’tan Anıtkabir’e yürüyüşünü günler öncesinden yasaklayan Vali hiç değildir bu işin sorumlusu. Vali Yüksel’in yasak kararını tek başına almadığı ülke genelinden Ankara’ya hareket etmek isteyen otobüslerin ‘ceset torbası’ bulundurmadıkları gibi bir gerekçeyle engellenmelerinden bellidir.
Görünen odur ki yasak hükümet tarafından alınmış, desteklenmiş ama yönetilememiştir.
Devletin askerine, polisine, savcısına, öğretmenine dahası bölünmez bütünlüğüne silah sıkmış, mayın döşemiş hainleri davullarla/zurnalarla karşılamayı ilk etapta ‘milli birlik projesi’ olarak yorumlayıp papuç pahalı gelince ‘yol kazası’ olarak niteleyenlerin…
Ulus’ta elinde bayraklarla yürüyenlere tekme/tokat/cop/biber gazı, tazyikli su, sis bombası atılmasını ‘normal’ karşılamalarını kimse kusura bakmasın ben anormal karşılıyorum.
Eğer Habur bir yol kazasıyla Ulus zincirleme yol kazasıdır, faciadır, utançtır.
Bir devlet düşünün ki bayramını kutlayan dahası bayramını kutlamak için önceden belirlenmiş güzergâhta yürümek isteyen, kurtarıcısı Atatürk’ün kabrine gitmek isteyen vatandaşının önüne barikat kursun, biber gazı sıksın.
Bir demokratik hem de ileri demokratik cumhuriyet düşünün ki ana muhalefet partisi liderinin üzerine biber gazı sıksın.
Adı üzerinde Cumhuriyet Bayramı… Yani Cumhur’un yani halkın bayramı…
Kim nasıl isterse öyle kutlar. İsteyen yürür, isteyen ateş yakıp üzerinden atlar, isteyen halay çeker isteyen horon teper.
Hani yeni genelgeyle bayramları sivilleştiriyorduk?
Hani bayramlarımız halka açılacaktı?
Fizik dahisi Newton’un ‘etki-tepki prensibini’ bilmeyen sanırım yoktur.
En azından AK Parti’yi yönetenler, bakanlar, vekiller arasında…
Dün Ulus’ta yaşanlar ülke genelinde kaç kişinin kanına dokunmuştur sizce?
Bence halkın en az yüzde 90’ı onaylamamıştır bu görüntüleri?

Siz sanıyor musunuz ki AK Parti’de siyaset yapan ya da AK Parti’ye oy veren kitleler bu görüntülerden memnun kaldı? Ben sanmıyorum.
AK Partililer de rahatsız ama konuşamıyorlar.
Ve hala hatasının arkasında duran Sayın Başbakan da ‘güvenilir bir anket’ yaptırması halinde İzmir’den ortaya koyduğum bir tespitin ne denli doğru olduğunu kabul etmek durumunda kalacaktır.
Vali Alaaddin Yüksel’in ‘talimatlı’ olduğu anlaşılan yasak kararından sonra gümbür gümbür, adım adım geliyorum diyen krizi yönetme konusunda başarılı olamayan ve işi yokuşa sürerek krizin ülke geneline yayılmasına bir manada uyuyan devin uyanmasına neden olan siyasi iktidar, yaşananlardan ders çıkarmak zorundadır.
Demokrasilerde halka rağmen hiçbir şey olmaz.
Ve Türk halkının genetiğinde baskılara boyun eğmek yoktur.
Hatta ‘etki-tepki’ prensibi gereği her yasak karşıtı büyütür.
*
Cumhuriyetimizin 89. yıldönümüne ilişkin onlarca yanlış sıralayabilirim.
Gelelim bana göre 89. yıldaki tek doğruya…
Cumhurbaşkanı Gül başta olmak üzere millet iradesiyle iş başına gelenlerin devlet törenlerine eşli katılmalarıdır 89. yılın doğrusu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 89. yıl kutlamalarında büyük ayıplara imza atılmışsa da önemli bir ayıbından da kurtulmuştur.
Yüzde 50 gibi rekor bir oyla iş başına gelen Başbakan’ın devlet törenlerine eşini götüremiyor oluşu, devletin 1 nolu koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı’nın ancak 6 yıl sonra eşli bir resepsiyona cesaret edişiyle ortadan kalkmıştır.
28 Şubat sürecinden itibaren başlayan yasakçı anlayışın ürünü olan hatta yarım asra dayanan siyasal geleneğinde hep yasaklarla mücadele ederek büyüyen siyasi iktidarın ‘başörtüsü’ yasağının simgeleştiği devlet törenlerini normalleştirmesini dahası Türkiye’nin bu manada geldiği demokratik olgunluğu ayakta alkışlıyorum.
Komutan eşleriyle, siyasetçi eşlerinin yan yana oluşu…
Başı örtülüyle açığın kol kola oluşu…

Türkiye’nin ihtiyacı olan tablo budur.
Bu tablo barışın, hoşgörünün, demokrasinin tablosudur.
Başörtüsüne dini özgürlükler penceresinden bakabilmenin tablosudur.
Ve de yıllarca gereksiz yere büyütülen üzerinden siyasi nema sağlanan bir meselenin önemli ölçüde çözüldüğünün resmidir.
Türkiye’nin kendine özgü sosyolojik, demografik ve de siyasal gerçekleriyle yüzleşmeye başladığının göstergesidir aynı zamanda. Hatta bu türden barışçıl, hoşgörü dolu ve demokratik olgunluk kokan tabloları arttırmakta ziyadesiyle yarar vardır.
Örneğin Ulus’taki ayıbın bir kez daha tekrarlanmaması gibi…
Aksine Cumhuriyet Bayramı’nda, 9 Eylül’de, 19 Mayıs’ta ancak devlet törenlerinde yan yana gelebilen iktidar ve muhalefetin sokakta da kol kola girebilme olgunluğunu ortaya koyması gerekir. 89 yıllık cumhuriyet tecrübemize yarım asrı aşkın demokrasi tecrübemize yakışan budur.
Halkını yürütmeyen değil halkıyla birlikte yürüyen iktidarlara, gerektiğinde iktidarla kol kola girebilen muhalefete ihtiyacımız var çünkü. Dahası normalleşmeye ihtiyacımız var.
Dayatmasız, yasaksız bir anlayışa…
Yasakları sadece kendine dokunduğunda değil tümden yasaklayan bir anlayışa…
Devlet yönetiminde inatlaşmayan, kendine oy vermeyen kitleleri de gerektiğinde kucaklama erdemini gösteren zihniyete ihtiyacımız var.
Kimseyi ötekileştirmeyen, halkı kamplara bölmeyen, bütünleştirici, uzlaştırıcı, sabırlı idarecilere ihtiyacımız var. Hem de hemen…
 
Not: Rıfat Sait’in İzmir’i alma planına ilişkin ‘Rıfat bizi diskoya götür’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Ama gündemin yoğunluğu nedeniyle yarına kaldı artık.
 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AKP'li yorumculara 31 Ekim 2012 Çarşamba 00:35

Anakaradaki kutlamalarda bir tek CHP bayrağı yoktu. İzmirde de yoktu. Siz hala sivil kuruluşları sosyal medya aracılığla organize ettiği bu yürüyüşleri CHP organize etti diye sayıklıyorsunuz. Siz bu sayıklamalarınıza devam edin. Yakında ayılırsınız.

Yorumu oyla      12      5  
BAYRAM 30 Ekim 2012 Salı 21:18

Bayram kutlamalarında halk yok..Satdyumlarda devlet kutluyor diyeceksiniz..Halk kutlamaya kalkınca yasaklayacaksınız. İnsanların seyahat özgürlüklerini kıstlayacaksınız. Bırakın ileri demokrasiyi. demokrat olun yeter. Demokrasinin ne olduğunu dahi bilmiyorsunuz AKP Lİ yorumcular. BİRAZ OKUYUN ARAŞTIRIN VE ÖĞRENİN.

Yorumu oyla      16      6  
yazık 30 Ekim 2012 Salı 17:35

sayın yaldız iyide bu chp kendi tekelindeymiş gibi bu bayramlar hareket ediyor atatürk değilmiki ankara hipodromunda bu kutlamaları başlatan niye atatürkün bu kutlamasına sahip çıkmıyorlar niye orda bir tane chp li yok yeni chp nin amacı atatürkü ve ilkelerini unutturmakmı alternatif kutlama ne oluyor biz bdp miyiz bu ülkede sadece chp lilermi atatürkçü diğer partililer atatürkçü değilmi yazık ülkeyi bölüyorlar bdp gibi

Yorumu oyla      13      10  
Ak Partili Yorumcu 30 Ekim 2012 Salı 17:24

Ak patiye oy vermiş biri olarak Ankara'daki görüntüler beni rahatsız etmedi. Nasıl bakarsan öyle görürsün. Ankara olayı bana göre Ergenekoncuların cumhuriyetin hukuk düzenine karşı başarısız bir kalkışmasıdır. KCK yapılanmasına öykünen Ergenekon terör örgütü artıklarının tezgâhıdır ve CHP buna alet olmuştur.

Yorumu oyla      12      13  
AHMET 30 Ekim 2012 Salı 13:45

BUNLAR KENDİLERİNE YAPILANLARA YASAK DİYORLAR DEMOKRASİDEN BAHSEDİYORLAR AMA KARŞIDAKİNE VE BİR CUMHURİYET BAYRAMINI YASAKLIYORLAR BUNUN NERESİ DEMOKRASİ BUNUN NERESİ ÖZGÜRLÜK BU OLSA OLSA EN HAFİF DEYİMLE FAŞİZM DİR KİMSE KUSURA BAKMASIN EYER FAŞİZM'MİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLARSA AÇIP OKUSUNLAR

Yorumu oyla      24      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva