EGEDESONSÖZ- Kamu kurumlarının mali harcamalarını denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay, Katip Çelebi Üniversitesi'ne yönelik hazırladığı raporu yayımladı. Raporda, atamalarda liyakat konusuna dikkat çeken Sayıştay tespitlerini tek tek sıraladı.
'Üniversitenin şube müdürlüğü kadrolarına fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanlar arasından mevzuatta belirlenen şartlar dikkate alınmadan sınavsız atamalar gerçekleştirildiği tespit edilmiştir' denilirken şu ifadelere yer verildi:
'Asıl olan memurun eşitlik ve liyakat esasları doğrultusunda objektif kriterler dahilinde görevinde yükselebilmesidir. Ancak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nce, kurulmuş olduğu 2010 yılından bu tarafa hiç müdürlük sınavı açılmamış, müdürlük kadrolarına şube müdürlüğünden daha üst /eşit görev olarak kabul edilen fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanlar atanmıştır. Bu şekilde şube müdürlüğüne atananların tamamı önce yukarıda değinilen ve üst/ eşit görev niteliğinde bulunan kadrolara atanmış ve akabinde de kısa süre sonra şube müdürlüğü kadrolarına atamaları gerçekleştirilmiştir.
Böylelikle, kısa süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişiler, yönetmelik'in söz konusu istisna hükmünden yararlanılarak şube müdürlüğü kadrolarına getirilmiş, mevzuatla getirilen eşitlik ve liyakat esası göz ardı edilmiştir.
Ayrıca söz konusu istisna, bu tür atamalarda sadece sınav şartını ortadan kaldırmaktadır. Bu şekilde ataması yapılacak kişilerin 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik'te belirlenen diğer şartları taşıyor olması gerekmektedir. Ataması yapılan kişilerin büyük çoğunluğu, Yönetmelik'in 6'ıncı maddesinde ifade edilen ve şube müdürlüğü görevinden daha alt görev grubu içerisinde üç yıl süreyle çalışma şartını taşımamaktadırlar.
Bu yönüyle çalışma şartının sağlanılamamış olması da mevzuata aykırılık içermektedir. Konu hakkında 2019 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporundan sonra şube müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan sınavsız atama yapılmadığı Kamu İdaresince ifade edilmişse de, mevcut şube müdürü kadrolarında bulunanların 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik'te belirlenen diğer şartları taşıyor olmasından ötürü henüz düzeltici işlem tesis edilmediği değerlendirilmektedir.
İHALELERDE SORUN VAR!
Raporda, üniversite mülkiyetindeki arazi üzerine kız yurdu ve kafeterya yapılması maksadıyla irtifak hakkı verilen taşınmazların 2886 sayılı Kanun'un 51/g bendine göre ihale edilmesinin yanlış olduğu belirtildi. Pazarlık yöntemi değil açık ihale yönteminin uygulanmasını isteyen Sayıştay, 'Bu tür işlemlerde kapalı veya açık ihale yönteminin kullanılması gerekmektedir. Kamu İdaresi, Üniversite mülkiyetindeki taşınmazların kiraya verilmesinde bundan sonraki süreçte açık ihale usulü ile kiraya verilmesi konusunda gerekli özen gösterileceğini ifade etmektedir' dedi.
Yine, 'Üniversite tarafından doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımların bazılarında Elektronik Kamu Alımları Platformuna (EKAP) kayıt zorunluluğunun yerine getirilmediği tespit edilmiştir' ifadelerine yer verildi.
İhale konusunda ayrıca, '4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, doğrudan temin yöntemiyle parasal limit dahilinde yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir' denildi.
Sayıştay öte yandan şu bulguyu da yaptı:
'Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi Projesi Kapsamında Kurulacak Şirkete Sermaye Olarak Gönderilen Kaynağın Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında Takip Edilmemesi '
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı destekli 'Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi Projesi' kapsamında kurulan Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi ve Girişimcilik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine kuruluş sermayesi olarak gönderilen 200.000,00 TL'nin 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında izlenmesi gerekirken gider yapıldığı görülmüştür.