EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, muhabirimiz Diren Çelik’in sorularını yanıtladı.

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, yıllar sonra yeniden sahneye çıkan enflasyon canavarı ve ekonomide atılacak adımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Yelkenbiçer, yüksek enflasyon konusunda atılacak adımlar ve normalleşme sürecine geçiş ve ekonomi politikaları ile ilgili izlenecek rota konusunda uyarılarda bulundu.

Yaptığımız görüşmede en dikkat çekici konu ise hazinede meydana gelen açık ile ilgili bedelin vatandaşın ve işverenin ödememesi gerektiği oldu.

EGİAD'da ayrıca konser telaşı da yaşanıyor. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kapsamında düzenlenecek konserde Cem Adrian sürprizi de bulunuyor.

Sözü Başkan Yelkenbiçer'e bırakalım:



KADEMELİ BİR GEÇİŞ OLACAKTIR
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'den bu güzel projeleri dinledikten sonra ekonomiden de konuşmadan olmaz dedik ve kendisine sorularımızı yönelttik.

Başkan Yelkenbiçer iş dünyasının bir temsilcisi olarak ekonomik gelişmeleri değerlendirirken enflasyonist ortamın planlı politikalarla bir an evvel dağıtılması gerektiğini kaydetti.

Döviz kurunda yükselişin nasıl bir etkisi oldu?
Döviz kurunda artış, ihracatçılar için önemli ancak ülkenin aynı zamanda enflasyonist ortam ile mücadele etmesi gerekiyor. Alım gücü çok düştü, maliyetlerde ciddi artışlar var. Öncelikle enflasyonun önüne geçilmeli. Uzun vadede ekonomi politikaları düzenlenmesi gerekir. Merkez Bankasının faiz kararı, mevcut ekonomi politikaları bir istikrar politikası gibi görünse de aslında tam olarak yapılması gereken hamleler değil. Dövizin düşmesi de gerekir. Hükümet, bir taraftan da ihracatı ve büyümeyi önceliklediği için kademeli bir geçiş yapacağını düşünüyorum. Belki de bir dahaki seçim dönemine kadar böyle bir süreç geçebilir.
UZUN VADELİ İSTİŞARELER YAPILMALI
Yeni kabinenin ekonomi politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelerek orta ve uzun vadede plan hazırlıkları hakkında istişarelerde bulunmuş, bu iletişim açısından önemli bir adım. Sivil toplum örgütleri ve iş dünyası ile istişare ortamı sağlanırsa kriz sarmalından çıkmak açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

ENFLASYONİST ORTAM TOPLUMSAL ÇIKMAZA SEBEP OLUYOR
Enflasyonda hedeflenen düşüş gerçekleşmez ise iş dünyası nasıl etkilenir?

Enflasyon düşürülmezse öncelikle kayıt dışılık artabilir. Bunun yanı sıra genç işsizlikte adeta dünyada liderken işsizlik de artacaktır. Enflasyon toplumun ahlakını da bozuyor. Geçmişte enflasyon canavarı kavramı vardı bir ara kayboldu ancak şimdilerde geri geldi. Orta gelirli sınıf neredeyse yok oldu. Enflasyon ile beraber gelir adaletsizliği de oldukça derinleşti. Enflasyonist ortam toplumsal çıkmaza neden oluyor.

Sizce, asgari ücretin artması ve vergi artışları işverenlere nasıl yansıyacak?
Türkiye'de yüzde 94 oranında küçük ve orta ölçekli işletmeler var. Küçük ve orta ölçekli bu işletmeler hem asgari ücret yükü hem de ilave vergi yükü ile mücadele edecek durumda değil. İç piyasada arz düşerken vadeler arttı. Firmaların İşletme sermayesi ihtiyacı var ve şu ortamda maalesef krediye erişim de mümkün değil. Hazinedeki açıktan dolayı bir bedel ödememiz gerekiyor olsa da bunun tamamını işverenden ya da hane halkından değil planlı politikalar ile yapmak gerekiyor. İşveren dünyasına da bu şekilde yansır ise daha iyi bir ortam oluşur diye düşünüyorum.


'İLK KEZ ÜNİVERSİTEDE DİNLEYİP BEÐENDİM'
Cumhuriyet'in 100'ncü yılı için hazırlıklara başladınız, neler planlıyorsunuz?

Tüm yönetim kurulu üyelerimiz ve ekip arkadaşlarımız ile Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı ile ilgili neler yapabiliriz konusunda uzunca istişarelerde bulunduk. Bunun sonucunda EGİAD'a yakışır bir konser düzenleme kararı aldık. Bu konserin Olten Filarmoni ile olmasının ayrıca bir anlamı var. Olten Grubunun temsilcisi aynı zamanda Başkan Vekilimiz Erkan Karacar olduğu için dolayısıyla aile içerisinde bir konser olacak. Solistimiz ise Cem Adrian olacak. Ben Bilkent Üniversitesi'nde işletme okurken kendisi de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Fazıl Say'ın kurduğu piyano ile solistlik yapıyordu. Düzenledikleri mini konserler ile ilk kez dinleme fırsatım oldu ve sevdim. İlk aklımıza gelen isim oldu. Tarihler de uydu, bu konser için oldukça heyecanlıyız. Heyecanlı olmamızın başka bir sebebi de Sponsorluk gelirleri ile EGİAD Ortaokulu'na kapalı spor salonu yapmayı hayal ediyoruz. Her yaş grubundan çok iyi bir voleybol kültürü var ve imkansızlıklar içerisinde antrenmanlar yapıyorlar. İyi koşullarda antrenman yapabilecekleri, federasyon standardında olan kapalı spor salonundan oluşan bir sahaya kavuşturmak istiyoruz. Bunu hem sponsorluk geliri hem de üye bağışlarıyla finanse edeceğiz. Önümüzdeki eğitim dönemine yetiştirmek istiyoruz. Konser ile birlikte sosyal sorumluluk projemizi de hayata geçirmiş olacağız.

'NEET RAPORU HAZIRLIYORUZ'
Son olarak, derneğin çalışmalarından devam edecek olursak önümüzdeki günlerde neler planlıyorsunuz?


Ne eğitimde ne istihdamda olan gençler ile ilgili bir rapor hazırlığı içerisindeyiz. Önceki yıllarda, İzmir Girişimcilik Araştırma Raporu hazırlamıştık bu sene ise İzmir'de ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerimizi, Not in Education, Employment, or Training (NEET) raporumuza konu edeceğiz. İzmir Derneği ile iş birliği içerisinde gerçekleştireceğimiz raporda; Dünya'da ve Türkiye'deki NEET'ler nelerdir? Bunu aşmak için eğitim ve iş dünyasında neler yapılabilir gibi başlıkları inceleyeceğiz.

OECD ülkelerine baktığınızda Türkiye'de işsiz gençlerin oranı yüzde 28. NEET'lerdeki kadın ve genç oranı olarak dünyada lideriz. Genç nüfusumuz var, dinamik bir demografiye sahibiz diye çok övünüyoruz ancak asıl endişelenmemiz gereken gençleri evlere mahkûm etmemizdir. Ülkemizin istikbali için olumlu bir izlenim değil diye düşünürken iş dünyası olarak bu rapor aklımıza geldi. Problemleri tespit edip çalışmalara başlayacağız.

'ESİAD İLE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İŞ BİRLİÐİ'
2017 yılında, ESİAD ve EGİAD olarak 'Sanayide 4.0 Zirvesi' gerçekleştirdik. Bunun takibi niteliğinde gerçekleştireceğimiz bir program olacak ancak güncel konuları da konuşacağız. Bu konulardan biri de Yapay Zeka. Geçtiğimiz ay 40 kişilik bir delegasyon ile Paris'te Girişimcilik Fuarı'na gittiğimizde Yapay Zeka resmen bütün fuarı domine etmişti. 21 Kasım'da İZQ İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştireceğimiz zirvede tüm iş yapış şekillerini ve istihdamı da şekillendirecek Yapay Zeka konusunu dinleyeceğiz. Bu başlıklarla en iyi örnek uygulamalarını dinleyebileceğimiz bir zirve olacak. Bölgemizde ülke çapında iz bırakacak bir etkinlik olacağını düşünüyorum.