EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşayan Parklar' Projesi kapsamında 100 milyonun üzerinde bir rakam harcayarak hayata geçirdiği 'Flamingo Doğa Parkı' ile ilgili mahkemeden flaş bir karar çıktı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde başlatılan projenin iptali istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulması kararını verdi.

Mavişehir'de denize sıfır villalarda ikamet eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Cemal Elmasoğlu, İşadamı Sabri Memur, EKOL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanvekili Figen Baz, Ali Şemsioğlu, Ahmet ve Buket Şairoğlu gibi isimler tarafından açılan davada karar, bilirkişi raporuna dayandırıldı. Bilirkişiler, Prof. Dr. Kamil Koç, Prof. Dr. Mustafa Doğan, Prof. Dr. Şebnem Gökçen, Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan, Doç. Dr. Serkar Eker, Harita Mühendisleri Ahmet Murat Demirbaş ve Gökhan Kılıç tarafından hazırlanan uzman raporunda, projenin imar mevzuatına aykırı olduğunu vurguladı.

Raporda, 'Gerek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerinde, gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nde, gerekse de alana ilişkin alınan Encümen kararında Park alanlarındaki yapılaşmaların her birinin 15 m2 'yi geçmemesi koşulunun açık olarak ifade edildiği; dava dosyası incelendiğinde kapalı hacim olarak kullanılması hedeflenen işlev alanlarının büyüklüklerinin teknik belgeler üzerinden yapılan manüel ölçümlere göre yaklaşık olarak 100 m2 WC'ler, 35 m2 güvenlik, 38 m2 teknik oda, 100 m2 teknik hacim, 35 m2 bilgilendirme birimi ve 45 m2 büfe olmak üzere toplam 353 m2 olarak ölçümlenmiş olup, toplam maksimum yapılaşma değerinin altında kalmakta ise de, her bir kullanım biriminin yüzölçümünün 15 m2 alan büyüklüğü koşulunu sağlayamadığı; bu tespit ışığında dava konusu Flamingo Doğa Parkı Projesi kapsamında öngörülen kullanım kararlarının her ne kadar kamusal içerikli doğa temalı kullanım kararları içermesi ve yapı malzemeleri ile yapılaşma emsal değerinin aşılmaması hususları itibariyle imar mevzuatı hükümleri ile uyumlu ise de, yine mevzuat hükümleri arasında yer alan 'her biri 15 m2 alan büyüklüğünü aşmamak' koşulunu sağlamayan alan kullanım kararlarının projelendirilmiş olmasının imar mevzuatı hükümlerine aykırı olduğu' ifadelerine yer verildi.

Bilirkişi ve uzman raporlarının ardından İzmir 5. İdare Mahkemesi heyeti projenin yürütmesinin durdurulması yönünde karar verdi. Karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri tarafından değerlendirilmeye alınarak bölgede periyodik zamanlarda çalışmalar yapan yüklenici firmalara da bildirildi. Kararın ardından daha önce imalatları yapılan bazı yapıların kaldırılacağı, projede eksik kalan yeni çalışmaların devam ettirilmeyeceği de öğrenildi.