Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Yeni yıl yaklaştıkça yılbaşı sofralarının simge menüsü hindiye olan talep de artıyor. Aralık ayının son haftası gelmesiyle birlikte hindi satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Kimisi yılbaşı sofrasını süsleyecek olan hindileri marketlerden almayı tercih ederken kimisi ise çiftliklerden taze hindi alıyorlar.

Ege Bölgesi’nde birçok şehre kanatlı hayvan ticareti yapan ve 35 yıldır bu işi sürdüren Kuşçu Osman adıyla anılan Osman Beklen de çiftlik sahibi olan bir satışçı. Beklen, hindi ticaretine dair Egedesonsöz’de açıklamalarda bulundu.

Beklen, bu sene hindi satışlarına dair, “Hindi almak için dışarıdan gelen çok. İzmir içinden; Buca Karabağlar taraflarından gelen çok. Eşrefpaşa’dan gelenler de var. Duydukça gelip alıyorlar dedi.

“HİNDİ ALIŞKANLIĞI OLANLAR ALMAYA DEVAM EDİYORLAR”
Satışlarda bu sene azalma olmadığını ve taleplerin aynı kaldığını belirten Beklen, “Hindiyi yiyen gelip yine istiyor. Alışkın olanlar tercih etmeye devam ediyor. Geçen seneki sabit müşterilerim sipariş vermeye devam ediyor. Yılbaşına yaklaştıkça müşteriler aramaya devam ediyor. Talep konusunda sorun yok, satışlar gayet iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR ORTALAMA 3 BİN TL
Bu sene fiyatların ortalama 3 bin TL seviyesinde ilerlediğinden bahseden Beklen, “Manisa’dan aradılar, elinde hindi var. Bize tanesi 2 bin 500 TL’den teklif verdiler. Onu alırsam 3 bin, 3 bin 500 TL’ye satmam lazım. Fiyatlar bugün için en düşük 2 bin TL olarak gidiyor. Kilosu 300 TL. Doğal hayvanı seven bizden alıyor. 2 bin 500 – 3 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor” diyerek tarifeyi anlattı.

“BU SENE HİNDİ ÜRETİMİNDE İZMİR’DE ÇOK BÜYÜK SIKINTI VARDI”
Bu sene boyunca İzmir’de hindi üretiminin çok düşük seviyelerde ilerlediğinin altını çizen Beklen, “Bu sene Ege Bölgesi’nde yavru hindi sıkıntısı çok vardı. Üretim konusunda çok sıkıntılı geçti. Hindi bulamıyorduk. Konya, Ankara, Diyarbakır, Balıkesir’den hindi bakıyorduk. İzmir’de hindi üreten yoktu. Teşvik, yer ve imkan yok. Doğuda mera çok olduğu daha çok bakabiliyorlar. Balıkesir, Bandırma tavuğun ana yatağı. İzmir’de hindi üreten kimse yok. Önceki yıllarda sorun yoktu, bu sene ben iki üç defa yavru hindi sattım. Normalde benim tezgahımda hindi eksik olmazdı” dedi.

Özel'den Atalay'a ziyaret: Bu ücretle seçim olur Özel'den Atalay'a ziyaret: Bu ücretle seçim olur

“YILBAŞINA YAKLAŞTIKÇA HİNDİ BULUNMAYABİLİR”
Yılbaşı gününe yaklaştı alıcıların hindi bulamayacağını belirten Beklen, “Talep arttıkça hindi bulamamaya başlayacağız. Diyarbakır’dan hindi getirmekle İzmir’den almak arasında maliyet farkı oluyor. Maliyet fazla olunca getiremiyoruz ve hindi fiyatları tavan yapıyor. Yılbaşına yaklaştıkça hindi fiyatları daha da artacaktır. Yılbaşının son günü taze kestirip yemek istiyorlar ama hindinin fiyatı gün geçtikçe artabilir çünkü Hindi sayısı az. Şu an alıp dolaba koysa daha iyi. Şu an elimde 15’e yakın hindi kaldı. Manisa’da ve Tire’den alacağımız hindiler var onları getirip satacağız. Onlar da bitince satamayacağız” ifadeleriyle alıcıların elinin çabuk tutması gerektiğini belirtti.

“YILBAŞI İÇİN PORTAKALLI ÖRDEK YAPANLAR DA VAR”
Yılbaşı gecesi için hindi dışında da satışların olduğunu belirten Beklen, “Hindiyi alamayanlar tavuk ve horoz da alıyorlar. Yılbaşında portakallı ördek yapanlar var. Ördek alanlar var. Yılbaşı için kaz alanlar da var. Gıda tercihi daha çok ağız tadına bakıyor. Ankaralı ve Kırşehirliler ördek çok alıyorlar” dedi.