Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir’in Çeşme ilçesindeki Aya Yorgi Koyu ilgili askıya çıkardığı 2 imar planı mahkemelik oldu. Askıya çıkan planlarla birlikte 400 bin metrekarelik alanın yapılaşma koşulları yeniden belirlenmişti. 

Çeşme Çevre Derneği ve Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği planların iptali için dava açtı. Planların şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu ileri sürüldü. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, planların sağlıklı çevrede yaşam hakkını tehlikeye attığını ileri belirterek “Çeşme’de doğal SİT alanları hatta arkeolojik SİT alanları, yeşil alanlar, tarım arazileri  son günlerde hızla imara açılıyor.  İmar planlarında amaç fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak olmalıdır ancak maalesef yapılmak istenen değişiklikler hızlı yapılaşmanın önünü açmakta, doğal yaşam alanlarını ve dolayısı ile sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını tehlikeye atmaktadır. Büyük bölümü doğal sit niteliğinde olan bölgemizdeki planlama yaklaşımının, çevre düzeni planından beklenen koruma -kullanma dengesi prensibi kapsamında, doğal alanların hassasiyetle sürdürülmesi yönünde olması gerekir. Ancak mevcut plan değişiklikleri , koruma- kullanma ilkeleri kapsamında, doğal çevrenin korunmasına aykırı bir yaklaşım içindedir.” dedi.

"Asgari ücret komisyonuna artık katılmıyoruz" "Asgari ücret komisyonuna artık katılmıyoruz"

Güler şunları söyledi: 

Yapılan plan değişikliklerinden, Aya Yorgi ve Dalyan Koylarını da kapsayan plan ile , TİME dergisi tarafından dünyada görülmesi gereken 20 yer arasında seçilen Aya Yorgi, doğal dokusunu, kimliğini ve yeşil alanlarını yitirerek betona boğulmak istenmektedir.  ÇEŞCEP (Çeşme-Yarımada Çevre Derneği) ve GÜDODER (Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği) olarak, yine çevre savunucusu duyarlı vatandaşlar ile birlikte Aya Yorgi ve Dalyan’da 400 dönüm üzerindeki doğal ve arkeolojik SİT alanına yapılmak istenen imar planı değişikliğine karşı İdare Mahkemesinde iki dava açmış bulunuyoruz. Çeşme’nin daha fazla betona boğulmasının önüne geçmek için Çeşme’yi bekleyen çevresel tehditlerle mücadele için derneklerimiz ve bir avuç doğa savunucu ile  yetebildiğimiz kadarına el uzatıyoruz. Çeşme için yaratabileceğimiz her olumlu fark, koruyup kurtarabileceğimiz her karış toprak için mücadeleye devam edeceğiz.

PLANLAR HAKKINDA
Askıya çıkan ilk planan göre 372 bin metrekare büyüklüğündeki alanın yüz binlik, beş binlik ve binlik koruma imar planları yeniden çizildi. Planlarla birlikte alanın statüsü 'rekreasyon alanı'ndan 'konut ve ticaret alanı'na çevrildi. Planlama alanının yaklaşık 70 bin metrekarelik alanı özel şahıslara aitken geri kalanı Maliye Hazinesi, İller Bankası ve Çeşme Belediyesi’ne ait. Plana göre parsellere 394 villa tipi konut inşa edilebilecek.

Askıya çıkan ikinci imar planı da Aya Yorgi Koyu manzaralı 33 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bu imar planlarına göre 7 bin metrekarelik alanın statüsü 'günübirlik tesis alanı'ndan 'otel' alanına çevrildi.