İklim değişikliği konferansı kararlarının temel amacı küresel sıcaklık artışının endüstrileşme öncesi seviyelere göre 1,5-2 derece ile sınırlanmasını sağlamak. Birleşmiş Milletler bunun sağlanması için 2050 yılında toplam sera gazı emisyonlarının 1990 seviyesinin yüzde 50'si oranında olması ve 2050 sonrasında daha da azalması gerektiğini belirtiyor. Ancak, ülkelerin şu anda bildirdiği azaltım taahhütleri ile artışın yaklaşık 3-4 derece olabileceği tahmin ediliyor.
Atmosferdeki sera gazı seviyesinin sabit düzeyde kalmasını sağlayarak insan kaynaklı faaliyetlerin iklim sistemine olumsuz etkilerini önlemek üzere…
...1994 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve 1997 yılında sözleşmeye ek Kyoto Protokolü imzalandı. Kyoto Protokolü ile 37 ülke 2008 ve 2012 yıllarını kapsayan I. taahhüt döneminde sera gazı azaltımı veya sınırlaması konusunda 'hukuki olarak bağlayıcı' taahhütler verdi.
2012 yılı iklim konferansında Kyoto Protokolü kapsamında kabul edilen ek ile Kyoto protokolü 2. taahhüt dönemi (2013-2020) kabul edildi. 2015 yılında Paris'te yapılacak olan 21. konferansta 2020 sonrası için yeni bir iklim anlaşması imzalanması kararı alındı.
Bu arada Türkiye Kyoto Protokolü I. ve 2. taahhüt dönemlerinde herhangi bir emisyon azaltım taahhüdü vermedi. Türkiye, Kyoto Protokolü kapsamında gelişmiş ülkelerin yer aldığı Sözleşme Ek-1 kapsamında olmakla beraber, özel koşulları (ekonomik ve insani göstergeler gelişmekte olan ülkeler kategorisindedir) bulunuyor. Bu nedenle, azaltım taahhüdü bildirmedi ve yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak…
…Yeni iklim anlaşması çerçevesine Türkiye'nin de ulusal katkılarını bildirmesi gerekiyor.
Bu çerçevede…
…20. si yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, 1-12 Aralık 2014 tarihlerinde Peru'nun başkenti Lima'da 190'dan fazla ülkeden yaklaşık 11.000 kişinin katılımı ile gerçekleşti.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun…
…iklim değişikliğinin dünya için endişe verici yeni bir gelişme olduğunu ifade ederek, 'İklim değişikliği bu çağda tanımlandı ve bu geleceğimizi tanımlayacak. Bizlerin bugün buna vereceği tepki de geleceğimizi tanımlayacak'' dedi.
Bu arada iklim değişikliği konusunda gelişmiş ülkelerin ayak sürümesine tepkiler de vardı. Zirve öncesinde…
... ABD'nin New York kentinde yapılan 'Halkın İklim Yürüyüşü'nde, 'İklim değişikliği' konusunda acil eylem çağrısında bulunuldu.
Eyleme BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, New York Belediye Başkanı Bill DeBlasio ile BM Barış Elçisi sinema oyuncusu Leonardo DiCaprio, Ed Norton, Evangeline Lilly ve Sting gibi sanatçılar ve bazı ABD'li siyasilerin de aralarında bulunduğu 100 bine yakın kişi katıldı.
ABD diğer konferanslardaki tavrını değiştirerek, bu konuda ilk defa aktif rol oynayacağını belli etti.
Dışişleri Bakanı Kerry, konferansta…
... 'İklim değişikliği terörizmden, aşırılıkçılıktan, salgınlardan, yoksulluktan, nükleer silahlanmadan daha önemlidir, iklim değişikliğine karşı önlem alamamak çağımızın büyük kolektif ahlaki başarısızlığıdır' diyerek…
...Paris'ten bir anlaşma çıkması konusunda çok net ve güçlü bir tavır ortaya koydu.
Çok şükür!!!