HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2011 Cumartesi - 17:13

Zafer Bayraklı Belediyesi’nin oldu

Bölge İdare Mahkemesi, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılması planlanan gözetleme kulesi inşaatını mühürleyen Bayraklı Belediyesi’ni haklı buldu.

Zafer Bayraklı Belediyesi’nin oldu

FATİH YAPAR/Egedesonsöz - Bayraklı Belediyesi sınırlarında Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılması planlanan Gemi Trafik Hizmetleri Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu ile ilgili mahkeme kararını verdi. Tapuda “Atatürk Orman Alanı” olarak tescil edilen arazide yapılan inşaatın yönetim ilkesine, çevre koruma standartlarına  ve kamu yararına aykırı olduğunu belirterek mühürleyen belediye iyi haber geldi. İl Özel İdaresi’nin, belediye tarafından yapılan mühürleme işlemine karşı açtığı Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen davayı Bayraklı Belediyesi kazandı. Özel İdare’nin açtığı 2. İdare Mahkemesi’ndeki davada daha önce yürütmenin durdurulması talebi kabul edilmiş ve mühürler kaldırılmıştı. Mühürleri kaldıran belediye konuyu aynı zamanda Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımıştı. Belediye, cemiyet ve bakanlıklar arasında tartışmalara neden olan gözetleme kulesi inşaatında üst mahkeme kararı değiştirdi. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Bölge İdare Mahkemesi, belediyeyi mühürleme işleminde haklı buldu.
 
İzmirlilerin Cumhuriyet Bayramı gecesi (29 Ekim 2010) sabaha karşı Bayraklı sırtlarındaki Gazeteciler Hatıra Ormanı’ndaki 30 yıllık ağaçların kesilmesiyle haberdar olduğu proje Denizcilik Müsteşarlığı ve Liman Başkanlığı tarafından hazırlandı. İzmir Körfezi’ndeki gemi trafiğini denetlemek, deniz güvenliği, deniz kirliliği, kaçakçılığın önlenmesi gibi amaçlara hizmet edeceği açıklanan gözetleme istasyonu 4 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak. İzmir Özel İdaresi’nin de ortak olduğu projenin ihalesinin bile yapıldığı öğrenilirken Denizcilik Müsteşarlığı’nın sadece ‘Koruma kurulu tahsis’ kararıyla inşaata başlayarak hata yaptığı savunuluyor. Özel İdare yönetiminin ‘il genel meclisi’ kararı almadan ihaleye çıkması, müsteşarlığın yürürlükteki imar kanunlarını hiçe sayarak ‘tahsis kararıyla’ inşaata başlaması gibi önemli sorunları olan proje için Orman Bölge Müdürlüğü’nün de yürürlükteki orman kanunlarını hiçe sayarak yüzlerce yetişkin ağacın kesilmesine göz yumduğu iddia edilmişti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘yürütmeyi durdurma’ davası açtığı projenin ‘yürürlükteki imar planlarına aykırı’ davranıldığı, ağaçların yasalara aykırı kesildiği gibi gerekçelerle Bayraklı Belediyesi’nin de itirazı vardı. Bayraklı Belediyesi’nin imar planlarına işlenmeden, inşaat projesi ortaya çıkmadan işe başlanılmasını yasalara aykırı bulmasıyla inşaatı mühürlemesi ortalığı karıştırdı. Özel idare mühürleme işlemine karşı dava açarken belediyenin haksız olduğunu savundu. Öte yandan dönemin Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’in “Bu müdür burada olduğu sürece ağaçların güvenliği tehlikededir” sözlerine hakaret davası açmıştı. Dava geçtiğimiz haftalarda görülürken ileri bir tarihe ertelenmişti.
 
NELER OLACAK
Orman Bölge Müdürlüğü’nün Ulaştırma Bakanlığı’na tahsisini gerçekleştirdiği alanda yapılacak inşaat için İzmir İl Özel İdaresi tarafından ihale yapılmıştı. Yaklaşık 14 milyon TL’ye mal olacak olan tesisin 450 günde tamamlanması planlanıyor. Türkiye'nin tüm kıyılarını denetleme altına alacak projede 30 metre yüksekliğinde 12 kule olacak.
 
YANLIŞ YAPTILAR
Mahkemenin belediyeyi haklı bulduğunu ifade eden Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “ Bir yerde plan tadilatı yapılmadan inşaata başlanamaz. Burası orman alanı olarak belirlenmiş. Ayrıca ruhsatı da yok. Sadece Anıtlar Kurulu’ndan bölgenin SİT durumu ile ilgili alınan yazı var. Bunların hiçbirisi inşaat yapmak için yeterli değil. Biz haklı mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Burada Denizcilik müsteşarlığı ve destek verenler yanlış yaptılar. Resmi karar gelir gelmez ilk iş olarak inşaatı tekrar mühürleyeceğiz” dedi.
 
HUKUKA GÜVENİYORUZ
Kule yapılmasına değil ormanın inşaata açılmasına karşı olduklarını ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Kule yapılması için ağaçların kesilmesine gerek yoktu. Oraya 4 katlı bina yapıyorlar. Biz tesis inşaatına karşı geliyoruz. Gitsinler başka alanlar bulsunlar. Hukuka güveniyoruz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nilaysermikökkılınç 10 Temmuz 2011 Pazar 11:44

İzmir Limanı gelişsin deniliyor tamam !..Ancak, İzmir körfezi ve bölge deniz ulaşımının güvenliği için yapılan kuleye karşı çıkılıyor ; İzmir gelişmiyor deniliyor ! Kuleye karşı çıkılmasının nedeni üzerinde hiç durulmuyor ! Nedeni çok açık . Merkezi idarenin yerel idareyi yok sayması. Denizci-lik Müsteşarlığı gözetleme kulesi için orman alanını seçmiş ;yer seçimini kendi başına yaparak belediyeye sormamış. İmar Mevzuatına göre plan tadilatı konusunda yetki belediyeye ait. Ayrıca kent içindeki bir orman alanının doğal ve korunacak alan olarak kalmasını yerel yönetim tercih edebilir ,kule için ilçede daha başka uygun yerler gösterilebilir.Denizcilik müsteşarlığı kıyı alanlarında şanslı çünkü kıyı alanlarında kıyı kanununa göre denizciliklikle ilgili hertürlü tesis yapılabiliyor.Orman alanında ağaç kıyımı konusunda ilçe vatandaşları doğaya verilecek zarar konusunda hassasiyet gösteriyor.Belediye bunu dikkate alıyor.Üstelik basından bildiğimiz kadarı ile Belediye Başkanı hakkında sözkonusu mühürleme işlemi merkezi İade tarafından soruşturma konusu yapılıyor.Bölge İdare Mahkemesi Belediyeyi yaptığı mühürleme işlemi nedeniyle haklı bulmasa ,Belediye Başkanı muhtemelen görevi kötüye kullanmak nedeniyle ceza mahkemelerinde yargılanabilirdi.Yerel yönetimler özerkliği burada da kendini pek çok açıdan gösteriyor.Hem kulenin yapılacağı yerin seçimi konusunda yerel yönetimin yok sayılması hem de görev gereği yaptığı işlemden doyayı seçimle görev almış bir belediye başkanının merkezi idare tarafından cezai sorumlulukla karşı karşıya bırakılması. Umarız yeni yapılacak yasal düzenlemelerle idarelerin uyumlu çalışmasının önü açılır.Merkezi İdarenin Yerel Yönetimler üzerindeki idari vesayeti anayasal çerçevede kaldırılır.

Yorumu oyla      16      7  
mustafa halis 10 Temmuz 2011 Pazar 04:31

izmir limanı gelişsin diyorsunuz sonrada limanın artan kapasitesi izmir körfezi ve bölge deniz ulaşımının güvenliği için yapılan kuleye karşı çıkıyorsunuz. bu izmir'in ve memleketin başına ne geldiyse bu iztemezükçü zihniyet yüzünden geldi. kuleyi dikecek yer kapsama alanı açısından demek ki orası uygun bulundu ama doğru sayın dava açanlara sormaları gerekirdi bozdağ? spil? nif uygunmudur acaba? yada nazilli tarafları yok en iyisi emirdağ olsun. o kesilenlerin yerine kat kat fazlası başka yere dikilir. bu ülkede ne yazık ki herkes herşeyin uzmanı. Ak Parti İzmir'i alıp kente ve kurumlarına çağdaş vizyon kazandırana kadar İzmir köykent olmaya devam edecek.

Yorumu oyla      15      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevgilisi için babasını yaktı
İzmir'de 5 ay önce, evinde yanmış olarak bulunan 67 yaşındaki Bayram Özyıldırım'ı, ...
‘JİTEM Genelkurmay’dan habersiz kuruldu’
JİTEM’in Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınmadan ve İçişleri Bakanlığının ...
'Bölgelerimizde verimli projeler yapacağız'
Rotary 2440. Bölge Guvernörü olan Ahmet Gürmeriç başkanlığında bir araya ...
 
İzmir Emniyeti'nde yeni atamalar
İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde, terfi ve tayinler nedeniyle yeni görevlendirmeler yapıldı.
‘Balyoz’da 5 tutuklama daha
Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde bulunan belgelerle ilgili ...
Bakanlık: Doktor suçlu
Katarakt ameliyatında gözlerini kaybeden beş hasta, Sağlık Bakanlığı’ndan ...
 
İZBAN yolcuları facianın eşiğinden döndü
Yüzerlerce yolcuyla sabah 08.30 sıralarında Cumaovası yönüne giden ...
Rumen kozmonot Uzay Kampı'nı ziyaret etti
Rumen kozmonot Dorin Dumitru Prunariu, yakın zamanda Türkiye'nin kendi ...
'Starligt' yarışlara hazır
Ege Üniversitesi'nde, projelendirmesinden, tasarımına, teknik altyapısından ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva