HABERLER>POLİTİKA
2 Kasım 2013 Cumartesi - 13:32

Yüksel’den İktisat Kongresi’ne sert eleştiri

CHP İzmir Milletvekili yazılı bir açıklama yaparak 5.İzmir İktisat Kongresi organizasyonunu eleştirdi.

Yüksel’den İktisat Kongresi’ne sert eleştiri

Yüksel açıklamasında, “Sanayicisi, esnaf, işçi ve çiftçisi olmayan içi boş bir kongre” ifadesini kullandı.

İŞTE O AÇIKLAMA


7 Şubat 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresinin açılış konuşmasını yapan Mustafa Kemal Atatürk; "Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik zaferlerle taçlandırılamazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz az zamanda söner" diyerek ekonomik kalkınmanın önemine vurgu yapmıştır.

Ekonomi politikası olmayan AKP'nin 5. sini düzenlediği dönemde ülke
ekonomimizin ne durumda olduğuna bakalım.

Ne olduğu belli olmayan bir ekonomi politikasına sahip AKP, 2003-2012 döneminde 134 milyar dolar iç borç, 207 milyar dolar dış borç, 38 milyar dolarlık özelleştirme, 1,1 trilyon dolar vergi geliri olmak üzere, toplam 1,5 trilyon dolar para kullandı. Yani kendinden önceki 42 hükümetin kullandığının iki katı para kullanmıştır. AKP iktidara geldiğinde imalat sanayisinin milli gelir içindeki payı yüzde 18'di.

İmalat sanayimizin milli gelir içindeki payı %15,6'ya indi. AKP iktidarı elinde Türkiye dünyanın en büyük ilk 15 imalat sanayi ekonomisi liginden düştü. AKP iktidara geldiğinde çiftçilerimizin işlediği tarımsal alan 24 milyon hektardı, işlenen tarım alanı 3,4 milyon hektar azaldı. 3 milyon çiftimizden tarımdan koparıldı. Dünyanın en yüksek faizi Türkiye'de... Bugün dolarlarını getirip bizim paramıza çeviren yabancılar yüzde 22 faizle para kazanmış oluyorlar.

Ülkemize giren sıcak para 80 milyar doları geçti. Borsanın yüzde 72'si yabancı yatırımcıların elinde. Bankacılık sisteminin yüzde 42'sini yabancılar satın aldı. Benzine yapılan zamlarla litresi 5 lira oldu. İşsizlik korkunç boyutlara ulaştı. Avrupa'nın en pahalı mazotu Türkiye'de satılıyor... Elektriğe pek çok ülkeden on kat daha fazla para öder duruma geldik. Yoksulluk, yolsuzluk, yoksunluk görülmemiş boyutlara çıktı. Yolsuzluk ve talanın adı AKP ile bütünleşti.

Başbakan ve bakanların çocuklarının nasıl servet sahibi olduklarını gördük. İşçi, memur, küçük esnaf, çiftçi başta olmak üzere bütün dar gelirli kesimler perişan hale getirildi. Dini alet ederek, yoksul insanlara sadaka dağıtarak onların oylarını satın almaya çalışan bir
AKP var karşımızda.

5 Şubat 2009'da toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) son 4 yıldır yeniden neden toplanmadı? 12 Eylül 2010'da yapılan halkoylamasında ESK'nın anayasal kurum haline getirilen ESK,  toplanamayacaksa niye kuruldu?  Ekonomik kriz  karşısında hükümet işçi-işveren kesimlerini bir araya getirmedi. Hükümet  iş yaşamının taraflarını bir araya getirerek sorunların elbirliğiyle çözülmesini sağlamalıydı. AKP üretene çalışana işverene ve işçi kesimine kulaklarını tıkıyor, onları dinlemekten  kaçıyor. Bu kongrede de ne yazık ki böyle oldu. Birinci İktisat Kongresini düzenleyen Siyasi İrade, Kurtuluş mücadelesi sonrasında, yeni Türkiye'yi hangi ekonomik temeller üzerine oturtabileceği konusunda toplumun farklı kesimlerinin görüş ve beklentilerini dinlenmiş ve dikkate almıştır. Ancak bugünkü Hükümet; "esnafa, çiftçiye, işçiye, sanayiciye ve bu kesimlerin örgütlü temsilcilerine danışmaya gerek yok, biz en iyisini biliriz" yaklaşımıyla daha çok bir tür etkinlik olarak bakmıştır. 5. Uluslararası İktisat Kongresine. Kongre, arihi misyonundan ve işlevinden son derece uzaktır. 1923'lerde ekonomik kalkınmaya verilen önemi 2013'te düzenlenen kongrede göremedik. Bu kongrede sektör temsilcilerinin katılımı sağlanarak, görüşlerinin paylaşılmasına ve tartışılmasına izin verilmedi. Kongrenin içi o kadar boştu ki, kongreden daha çok Bakan Mehmet Şimşek ile Prof. Dr. Nurettin Bilici arasındaki 'içki yasağı' diyaloğu yazıldı, çizildi!!
AKP hükümetinin ekonomik kararları, büyük alışveriş merkezlerini (AVM'ler) neredeyse sokak aralarına girecek biçime teşvik etmiş durumdadır. Savaş kışkırtıcı politikalarıyla sürekli bir gerginlik yaratmakta, esnaf, sanatkar, üretici kim varsa yok olmaya mahkum etmektedir. AKP hükümeti ulusal düzeyde girişimciliği yok eden karar ve uygulamalarıyla emperyal ekonominin patronlarına hizmet etmektedir. Esnaflarımız, işverenlerimiz bağ-kur primlerini ve işyerlerinin elektrik faturalarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Kapanan işyeri sayısı her geçen gün artmakta ve işsizlik ciddi bir sorun olarak büyümektedir. Ekonomik göstergeler, siyasi iktidarın talebi doğrultusunda çarpıtılmakta ve kamuoyu yanıltılmaktadır. Siyasi iktidarın görevi ekonomide ve siyasal alanda yasa ve uygulamalarıyla, üreticinin, işçinin, çiftçinin, esnafın, tüccarın, sanayicinin yanında olmak olmalıdır. Bu kesimin emeklerinin ve ürettiklerinin karşılığını alacak biçimde sorunlarına çözüm bulunmalıdır. Bu yıl 5 incisi düzenlenen İzmir İktisat Kongresi ancak bu anlayışla amacına ulaşmış olacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda Başbakan Erdoğan TÜSİAD üyelerine seslenirken "Taraf olmayan bertaraf olur" diyerek kendinden olmayanlar için "bertaraf" hareketini başlatmıştır. Sermayesini katlayarak büyüyen AKP gittikçe gözünü daha büyük şirketlere dikmiş durumdadır. Hükümetin başlattığı bu "hesaplaşma" hareketi 11 yıldır devam etmektedir. Hesaplaşma hareketi gün geçtikçe yeşil sermayeyi beslemiş, muhalif şirketleri yutarak büyümüştür.  "Bizden olmayan, bertaraf olur" baskıları devam etmektedir. Örneğin Başbakan Gezi Parkı eylemlerine destek vermekle suçlayıp sık sık eleştirdiği Koç Grubu'nun üç büyük enerji şirketini maliye bakanlığı aracılığıyla baskı altına almaya çalışmakta. Açık ve seçik biçimde "benim iktidarımı tanımazsan, seni piyasadan silerim!"  diyen AKP, sermaye çevrelerini tehdit etmeye devam etmektedir. Bu yaklaşım ancak despot, otoriter, faşist ülkelerde görülebilir türdendir. Yatırım yaparak veya üretimi artırarak değil, ithalatımızı patlatarak ve borçlanarak büyüyoruz. AKP'nin ekonomik büyüme tam da dediği budur!.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çıray Suriyeli mültecileri Meclis’e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili, Sağlık Komisyonu ve PM üyesi Dr. Aytun Çıray; ...
Erdoğan’dan Cumhuriyet mesajı: İzmir de bizim Marmaray da!
Başbakan Erdoğan Kızılcahamam kampında partililere seslendi. Bir saati ...
Ve Sarıgül ile Kılıçdaroğlu buluştu: Kahvaltı zirvesi
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan ...
 
CHP’li Güler: Türban kamuya girerse o devlete…
Güler: Türbanın devlet dairelerine girmesi, sınıflara, okullara öğretmen ...
Hüseyin Özkan Bornova için büyük hedeflerle yola çıktı
2002’de bu zamana kadar AK Parti Bornova İlçe Teşkilatı’nda kurulan tüm ...
Yükselir’in ‘Pavey mesajı’ Twitter’ı ayağa kaldırdı: Utanç vesikası!
Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, CHP milletvekili Şafak Pavey'in ...
 
Sarıgül’ün dönüş raporu: Bugün dilekçe yarın oylama!
Mustafa Sarıgül bugün Ankara’daki kahvaltıda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ...
CHP’li Güven Bakan Şahin’e 4 çocuğun nedenini sordu
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sayın Başbakan Recep Tayyip ...
İzmir Milletvekili NSA’in kapısını çalacak ve…
CHP İzmir Milletvekili Aksüngür: İstihbarat örgütü NSA'in Ankara'daki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva