HABERLER>SAĞLIK
31 Mart 2022 Perşembe - 08:30

Yarısından fazlası sahte... ‘Reçetesiz’ tehlike!

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, ambalajı açılmış, az kullanılmış ikinci el ilaç satışı yapılmasının yanı sıra şimdi de karekodlu ve reçeteli satılması gereken ilaçların yasal olmayan şekilde internette satılmaya başlandığını söyledi. Saydan, “İnternet üzerinden satılan ilaçlar halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Yarısından fazlası sahte... ‘Reçetesiz’ tehlike!

Hürriyet'in haberine göre, internet kullanımı ve online kanallardan yapılan alışverişler her geçen gün biraz daha artıyor. Birçok ürün internet üzerinden sipariş edilip saatler içerisinde kapıdan teslim alınabiliyor. Ancak yasal olmayan şekilde internet üzerinden Ilaç satışı yapıldığı, bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiği ifade edildi. Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, normal şartlar altında karekodlu ve reçeteli satılması gereken ilaçların dahi internet üzerinden yasadışı olarak satıldığını vurguladı. Yine internet üzerinden az kullanılmış, ambalajı açılmış ilaçların dahi satışa sunulduğunu vurgulayan Saydan, tüm bunların halk sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit yarattığına dikkat çekti.

Saydan, şunları söyledi: “İnternet üzerinden ev eşyası satışı yapan bazı siteler tarafından karekodlu ilaçlar yasal olmayan şekilde vatandaşa satılıyor. Hatta eczanelerimizde 47.81 lira olan ilaç internette 179 liraya satılıyor. Maalesef bu tür durumların önüne geçilemiyor. Sendika olarak yasal olmayan bu satışları tespit ettiğimizde Sağlık Bakanlığı’na bildiriyoruz. Çünkü ilaç çok ciddi bir üründür ve ilacın yeri eczanelerdir. SGK’nın ödediği ilaçlar kişiye özeldir. Bir başka yerde satılamaz. Bunun kanuni yaptırımı var. Türk Ceza Kanununa göre bu eylemi gerçekleştirenler iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İlaç internetten satılmayan ve satılmaması gereken bir üründür. İlaç sadece eczanelerimizde eczacı kontrolünde satılan bir üründür. İlaç bir kazak değildir, mobilya değildir. İlaç bunların hiçbirine benzemeyen bir üründür ve sadece eczanelerimizde satılır. İlaç kimyasal bir maddedir, dozunda kullanılmazsa zehirdir.”

İLAÇLARIN YARISI SAHTE
DSÖ’nün rakamlarına göre internet üzerinden satılan ilaçların yarısından çoğunun sahte olduğunu kaydeden Saydan, “Kaldı ki sahte olmasa bile, hastalar bu ilacın yanlış kullanımına, dozunu yanlış ayarlayarak kullanmasına bağlı olarak büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşırlar. TEİS olarak talebimiz, Sağlık Bakanlığının ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun ortak hareket ederek, ilaçların isim barkod ve görsellerinin bu tür sitelere yüklenmesini engellemeleri ve bu tür düzenlemelere uymayan internet siteleri hakkında Türk Ceza Kanunu gereği yasal işlem başlatmaları gerekmektedir. Halk sağlığı internet sitelerine emanet edilemez” ifadelerini kullandı.

 
Son Dakika: Motorinde yeni indirim
 
OGS için bugün son gün: HGS kullanılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 53 can kaybı, 14 bin 933 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
DSÖ'den Covid-19'un geleceğine dair 3 senaryo
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Salgında günün bilançosu: 63 vefat, 16 bin 190 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
 
Sağlık Bakanlığı yerleştirme sonuçları açıklandı
10 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı için sonuçlar açıklandı
Muhittin AKBEL yazdı... Korona ya başa dönerse?
Muhittin AKBEL yazdı... Korona ya başa dönerse?
Son 24 saatte 61 can kaybı, 14 bin 364 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 272 bin 435 Kovid-19 testi yapıldı, 14 bin 364 ...
 
Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Umutlarımız yeşerdi ama...
27 Mart Pazar günü 13 bin 849 vakanın tespit edilmesi, 64 kişinin vefatını ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir ciddi düşüş!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık COVID-19 vaka sayısı ...
Salgında günün bilançosu: Vefat sayısı düşüyor!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva