HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2022 Perşembe - 08:36

Yabancı turist bile endişeli... Bu yıl fiyatlar nasıl olacak?

Dövizin yanı sıra sektörün girdi maliyetlerindeki büyük artışın yanı sıra zamların devam etmesi, turizmcinin oda fiyatlarını belirlemesini zorlaştırıyor. ÇEŞTOP Başkanı Yakup Demir, “EMITT Fuarı’nda en çok tartıştığımız konu buydu. Bir ay sonra, dört ay sonra fiyatlar değişirse, turizmci ne yapacak? Bu sorunun yanıtı bulunamadığı için turizmci, satış yapmıyor, yapamıyor. Oda fiyatlarının euro bazında artması, yurtdışından gelecek turistin aklını karıştırmış durumda” dedi.

Yabancı turist bile endişeli... Bu yıl fiyatlar nasıl olacak?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bu yaz Türkiye’de tatil fiyatları ne olacak? Vatandaş da turizmci de bu soruyu soruyor. Artan döviz kurları, gıda, enerji, personel gideri gibi unsurlarda yaşanan yüzde 130’a varan zamlar, turizmcinin rakam belirlemesini zorlaştırıyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, turizmde ciddi bir fiyat belirsizliği yaşandığını söyledi. EMITT Fuarı’nda acentelerin, otelcilerin bu sıkıntıyı yüksek sesle dile getirdiğini anlatan Başkan Demir, “Yaz tatiline büyük bir talep var ancak fiyattaki belirsizlik yüzünden zor durumdayız. Tatili hangi fiyattan satarsak iyi olur diye kara kara düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

FİYATLAR, BİR HAFTA İÇİNDE BİLE AYNI KALMIYOR
Belirsizliğin temelinde, dövizdeki sert yükselişin yanı sıra turizm sektörünün girdi maliyetlerini kapsayan enerji, personel gideri ve gıda ürünlerinin yüzde 130 oranında arttığına dikkat çeken ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “EMITT Fuarı’nda paydaşlarımızla bunu konuyu konuştur. Çünkü her şeyin fiyatı, bırakın üç ay sonrasını, bir hafta içinde bile aynı kalmıyor” dedi. Başkan Demir, turizmcinin bir ay sonra fiyatı değiştirmek zorunda kalmaktan çekindiğini, doğru fiyatlandırma olmazsa, turizmin bundan çok büyük zarar göreceğini öne sürdü.

BAZI OTELLER, ODA FİYATLARINI EURO ÜZERİNDEN ARTIRMIŞ
EMITT Fuarı’ndan önce Berlin’de çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu, katıldığı bir radyo programında bir izleyicinin “Bodrum’da, Antalya’da oteller fiyatları euro bazında artırmış. Biz bu şartlarda Bodrum’da, Antalya’da nasıl tatil yapabiliriz” şeklinde bir soru sorduğunu, bu soruya cevap verirken çok zorlandığını anlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gerçekten bazı turizmciler, otel oda fiyatlarını euro bazında artırmış. Fiyat, euronun önüne geçmiş. Geçen yıl odasını 200 euroya satan otelci, bu sene 250 euro istiyor. Böyle bir şey, tarihte olmayan, görülmeyen bir şey. Enerji ve gıda ürünlerine yapılan zamlar, euronun çok daha üzerinde. Euro, yüzde 100 artarken, elektrik, doğalgaz ve piyasa fiyatları yüzde 130 artmış. Yurtdışından gelecek turist açısından bu sıkıntı ciddi boyutta. Aynı sorun, iç pazarı da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İnanın, sıkıntının boyutunu bile ölçemiyoruz.”

BUGÜN ODA FİYATINI 2 BİN LİRA DESEK, ACABA DÖRT AY SONRA BİZİ KURTARIR MI?
Bazı otellerin fiyatlandırma yaptığını ve o fiyat üzerinden tatil satışına başladığını belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Tatil satışı yapmaya başlayan arkadaşlar da mutlu değil. Ben bu fiyattan tatil sattım ama, bir elektrik faturası, üç kat artarak geldi, diyor. Tatil satmaktan korkar hale geldik. Stabil giden bir durum yok” ifadesini kullandı. Çözüm yollarını da konuştuklarını anlatan Başkan Demir, şunları söyledi:

“EMITT Fuarı’nda, Çeşme Belediye Başkanımız Ekrem Oran’ın da katıldığı toplantıda acentalarla, sektör paydaşlarıyla görüştük. Bu sorun, bizim çözebileceğimiz bir şey değil. Doları, euroyu unuttuk, otel oda fiyatımız şu olsun diye bir etiket koyamamanın sancısını yaşıyoruz. Kimisi diyor, tatili satalım, sonra fiyatlandırmayı güncelleriz. Turizmde böyle bir şey olmuyor, olmaz zaten. 4 ay, 6 altı ay sonrasına tatil sattın diyelim. 5 ay sonra elektriğin fiyatının ne olacağını kestiremiyoruz. 2 bin liraya oda sattığımızı düşünelim. Altı ay sonra bu 2 bin lira, bizi kurtaracak mı, bunu bilmiyoruz. Karambole gidiyoruz.”

ERKEN REZERVASYON, TATİLCİYE BU YIL ÇOK DAHA FAZLA KAZANDIRACAK
Turizmin, pandemide Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu, ancak bugün itibariyle önünü göremediğini dile getiren Başkan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Piyasa değerlerine bakarsak, geçen yıl 2 bin lira olan oda fiyatının önümüzdeki sezon 4 bin lira olması gerekir. Fakat otelciler şu anda, buna bile cesaret edemiyor. Geçen yıl bir oda fiyatı, diyelim ki 150 euroydu. Euro o zaman 8 -9 liraydı. Bugün euro 15 lira. Eurodaki yüzde 100’lük artışa karşın, elektrik, doğalgaz ve diğer girdilerimiz yüzde 130 artmış. Bu belirsizlik bizi karamsarlığa, kararsızlığa itmiş durumda. Bu işin içinden ekonomistler bile çıkamıyor, biz nasıl çıkalım? Tatil satın almak isteyenlere tavsiyemdir; şu anda alınan tatil, yani erken rezervasyon, bu yıl çok daha fazla kazandıracaktır. Yeter ki verdiği fiyatın arkasında duracak oteller olsun. İleride oluşacak zamlardan sonra sizden ekstra para istemesin.”

 
Para gönderirken iki kere düşünün... Hapis cezası var!
 
Bilim Kurulu toplanıyor: Gündem vaka artışları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 17 Şubat 2022 Perşembe 21:01

Aynen VfV'nin dediği gibi.

Yorumu oyla      2      3  
burak 17 Şubat 2022 Perşembe 10:02

ne güzel ülke olduk ama! Arap turist artar bu sene. Avrupalı da gelir. Biz de izleriz artık televizyondan.

Yorumu oyla      4      3  
VfV 17 Şubat 2022 Perşembe 09:18

İnşallah yerli turisti arayacak hale gelirsiniz. Her yıl bizlere sırt çevirip paralı yabancı turist için önüne kırmızı halı serdiğiniz için...Yerli turist kapınızdan içeri girdiği zaman lütfen yüzüne bakıp yabancının gözünün içine baktığınız için. Kısacası yerli turisti angarya görüp yabancıyı altın kaz olarak gördüğünüz için

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Böyle mi olacaktık?
Mehmet KARABEL yazdı... Böyle mi olacaktık?
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
Piyasaların gözü ekonomi verilerinde. Merkez Bankası bugün saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak.
3 kamu bankasından sermaye artırımı
Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank toplamda 48,6 milyar liralık sermaye ...
 
İkinci zirve! Karakayalı sordu: Buranın belediye başkanı kim?
İzmir'de tartışmalara neden olan 'Kemalpaşa Lojistik Merkezi' zirvesi ...
Domates ihracatı yüzde 20 arttı... 1 milyar dolara koşuyor
Domates ve domates ürünleri sektöründe ihracatın yarıya yakınını oluşturan ...
3600 ek göstergede ilk toplantı yapıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu çalışanlarının 3600 ...
 
TMO’da ‘açlık’ kuyruğu... 'Artık lezzeti düşünmüyoruz!'
Marketlerde görülen yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar temel gıda ürünlerini ...
Ekonomist Civelek'ten 'yastık altı' yorumu: Vatandaş onu da kaptırırsa...
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gündeme taşıdığı “Yastık altındaki ...
3600 ek gösterge için ilk toplantı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva