HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2022 Çarşamba - 09:45

Ekonomist Civelek'ten 'yastık altı' yorumu: Vatandaş onu da kaptırırsa...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gündeme taşıdığı “Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma” konusunu değerlendiren ünlü ekonomist Uğur Civelek, “2002’de 100 kişiden 3,2’si borçluydu. Bugün 100 kişiden 45’i borçlu. 100 kişiden 45’inin borçlu olduğu bir ülkede yastık altında altın yoktur” dedi. Civelek, vatandaşın, en güvendiği yatırım aracı olan altını, sisteme vermemesi gerekliliğine dikkat çekerek, "Altından başka güvenilir yatırım aracı yoktur. Vatandaş olarak onu da kaptırırsan, namerde muhtaç duruma düşmen, kaçınılmaz olur" diye konuştu.

Ekonomist Civelek ten  yastık altı  yorumu: Vatandaş onu da kaptırırsa...

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kur garantili mevduat hesabı ile dövizi bozdurmaya yönelten sistem geliştiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma çabaları da çok tartışılıyor. Ekonomist Uğur Civelek, şu anda Türkiye’de 100 kişiden 45’inin borçlu olduğuna dikkat çekerek, “Borçlu insanın yastık altında altını olmaz. Fiziki altın, vatandaşın en güvendiği yatırım aracıdır. Onu sisteme vermez” dedi.

İNSANLARIN EN GÜVENDİĞİ YATIRIM ARACI, ALTINDIR
1 Mart’ta başlaması planlanan “Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma” projesini değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, kuyumcu ve bankaların, zaten 25 yıldır yastık altındaki altınlarını çekmek için çabaladığını söyledi. Geleneksel olarak altın tasarrufu yapanların, sisteme güvenmedikleri için fiziki altına yöneldiğine vurgu yapan Civelek, “Çünkü altın, güvensizlik ortamında, vatandaşın en güvendiği ve sığındığı limandır” ifadelerini kullandı.

BANKALAR, YASTIK ALTI ALTINI ÇEYREK ASIRDIR ÇEKİYOR
Vatandaşın, güvendiği için o limanı terk etmeye niyeti olmadığının altını çizen Uğur Civelek, “Dünyanın en kırılgan ekonomisi, hiçbir yerden kaynak bulamadığı için yastık altındaki altına yönelen bir ekonomi yönetimi, güvenli limandaki altını çekemez” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“O altındaki çekebilmesi için cebir kullanması lazım. Mesela, kambiyo sistemini değiştirir, altın bulundurmayı yasaklar, cezalandırır. Başka türlü yastık altındaki altınları alamaz. Bankalarla kuyumcuların, yastık altındaki altınları çekme çalışması, çeyrek asırdır zaten var. Bugüne kadar ne başarı sağlanmış? Bankalar, kuyumcular, çekebildiklerini zaten çektiler. Geri kalanı çekmeleri bu saatten sonra çok zor. Bankalar, altın mevduatı aldı mesela. Ziraat Bankası, dört yıldır altın tahvili çıkarıyor. Kuyumcular yine devrede. Kaç ton altın toplanabildi? Bugüne kadar başarılı olunamadığına göre, bundan sonra için başarılı olunabileceğini söylemek, inanmak, mümkün değil.”

SİSTEM ALTINI VATANDAŞ KAZANSIN DİYE İSTEMİYOR Kİ…
Vatandaşın, yastık altında altını olsa bile sisteme verdiğinde, ekstra bir şey kazanmayacağını öne süren Uğur Civelek, “Sistem bunu vatandaş kazansın diye yapmıyor ki. Sistem, kendi ihtiyacını karşılamak için yapıyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada yükselen bir enflasyon var. Merkez bankaları, balonculuğa devam edemeyecekler. Parasal daralma yaşanacak. Kırılgan ekonomiler çok büyük sıkıntılar yaşayacak. Bizim ekonomimiz de en kırılganlar arasında. Ekonomi yönetimi, seçime yönelik, oy kaybını önleyecek bir uygulama peşinde koşuyor. Kaynak bulması lazım. Oy kaybettireceği için kemer sıktıramaz. Bu nedenle umudunu, yastık altındaki altını çekmeye bağlamış durumda. Eğer ekonomi yönetimi yastık altındaki altınları çekemezse, ekonomimiz daha kötü olur.  Dışarıdan para bulamıyorsun ve mecbur içeriye yöneliyorsun.”

SÖYLENDİĞİ GİBİ YASTIK ALTINDA 5 BİN TON ALTIN FALAN YOK
Yastık altında 5 bin ton altın olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ekonomist Uğur Civelek, borçlu sayısı üzerinden giderek, şu açıklamalarda bulundu:

“2002’de her 100 kişiden 3,2’si borçluydu. Vatandaşın borcu çok azdı ve zor koşullara dayanıklılığı yüksekti. Şu anda her 100 kişiden 45’i borçlu. Borçlu insanın yastık altında altını olmaz. Her 100 kişiden 45’i borçluyken krize girmek, o sistemi çökertir. Öyle krizleri mumla aratır. İktidarı, muhalefeti, toptan süpürür atar. O altını çekmek için cebir kullanmaya kalksanız da sonucu değiştiremezsiniz çok da fazla. Bu duruma düşmememiz lazımdı. Bundan sonra yaşanacakların sorumlusu, suçlusu, bu duruma düşmemize sebep olanlardır. Durum bu kadar net ve ciddi; altından başka güvenilir yatırım aracı yoktur. Vatandaş olarak onu da kaptırırsan, namerde muhtaç duruma düşmen, kaçınılmaz olur.”

 
Dünya Kupası yolu İzmir'den geçiyor
 
Anayasa Mahkemesi HDP'ye ek süre verdi
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 16 Şubat 2022 Çarşamba 19:17

Şu anda merkez bankası rezervi eksi 56 milyar dolar. Hepimize geçmiş olsun. Uğur Civelek'i televizyonlarda yeniden izleyebilmek dileğiyle.

Yorumu oyla      3      3  
izmirli 16 Şubat 2022 Çarşamba 18:17

ekonomist civelek ilk kez duydum ismini

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 16 Şubat 2022 Çarşamba 15:34

Insanlar yastık altındaki altınlarını verecek olsa fiziki olarak altın almaz her bankada bulunan fiziki olmayan gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet altınını alırdı yatırım hesabına.

Yorumu oyla      2      3  
tuna 16 Şubat 2022 Çarşamba 13:20

128 milyarıu yok eden falan yok bu masallara inanıyorsanız bir aklınızı tedavi ettirin

Yorumu oyla      3      11  
Ramazan 16 Şubat 2022 Çarşamba 13:20

Sadakatlerini öncelikle kendi akp üyelerinin altınlarıyla ispatlamalılar ki halk belki yine vermez de belki bir kısmını verebilir...

Yorumu oyla      4      3  
Metin 16 Şubat 2022 Çarşamba 11:06

128 milyar doları yok et ondan sonra araçların kapısını aşındır halkın birikimine çökmeye çalış. Normal bir ülkede seçime bile girmeye yüzü olmamalı böyle yöneten bir zihniyetin..

Yorumu oyla      11      6  
Burak 16 Şubat 2022 Çarşamba 11:04

Ne döviz korumalı mevduat ne de altın, sundukları hiç bir ürüne dahil olmam. Zamlarla ezilen halkın birikimine de göz diktiler.

Yorumu oyla      11      6  
T.C. Vatandaşı 16 Şubat 2022 Çarşamba 10:51

Yastık, yorgan, çarşaf v.s. ilginç kelimeler değil mi?

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3600 ek gösterge için ilk toplantı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin, ...
İzmir'de ekmeğe zam kapıda!
İzmir’de 2,5 liradan satılan 230 gram ekmek, 23 Şubat’ta yapılacak İzmir ...
Elektrik Mühendisleri: Sayaç okuma oyunlarına son verilsin!
Elektrik faturalarına yapılan zamların geri çekilmesi çağrısında bulunan ...
 
Altın fiyatları 8 ayın zirvesinde!
Altın fiyatları, jeopolitik gerginlikler sonrasında yatırımcıların güvenli ...
Pazarın ateşi biraz dindi ama… Tencere kaynamıyor!
Kilosu 20 lira olan patlıcan, kabak, sivri biber ve dolmalık biber, pazarın ...
Eğitim, sağlık ve konutta da KDV indirimi bekleniyor
Temel gıda maddelerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinin ...
 
Ünlü giyim markalarıyla çalışıyordu... İzmirli o firmaya kayyum atandı!
Uluslararası markalar için kumaş üreten İzmirli Zümrüt Tekstil fabrikasının ...
Sona gelindi... İşte paketin ayrıntıları!
Yüksek elektrik faturalarına yönelik bir süredir yürütülen çalışmalarda ...
3600 ek gösterge için görüşmeler başlıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen bu hafta 3600 ek gösterge ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva