HABERLER>EKONOMİ
14 Ekim 2011 Cuma - 12:40

VOB'dan sezonluk işçilerin çocuklarına mobil okul

Ege'deki sezonluk tarım işçilerinin çocuklarına mobil okul imkanı sağlayacak bir projeyi hayata geçirecek VOB, yaklaşık 65 bin miniğin yolunu eğitim meşalesiyle aydınlatacak

VOB dan sezonluk işçilerin çocuklarına mobil okul

İZMİR - Ulaştığı rakamlarla İzmir'in gururu olan Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası (VOB) muhteşem bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. VOB Ege Bölgesi'nin tarımsal alanlarda olumsuz koşullarda yaşam savaşı veren mevsimlik işçilerin çocuklarına eğitim imkanı sağlayacak bir proje başlatma kararı aldı. Ege'yi pilot olarak belirleyen VOB Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde Ankara'ya bir çıkarma yaparak Milli Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bürokratlarıyla projenin ayrıntılarını konuştu.     

Proje kapsamında Ege illerindeki tarım alanlarında çalışan ailelerin yaklaşık 65 bin çocuğu eğitim ağına dahil edilecek. Bu çocukların VOB'un katkılarıyla kurulacak mobil sınıflarda eğitimlerine devam etmeleri sağlanacak. Projeye Sağlık Bakanlığı'nın da dahil edilmesi ve çocuklara sağlık taraması hizmeti verilmesinin de amaçlandığı belirtildi.     

Önceki gün VOB Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte EGELİ SABAH'ı ziyaret eden İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, örnek projenin detaylarını anlattı. Geçtiğimiz Salı günü Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Ersöz ve Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ile görüştüklerini belirten Kestelli, "Proje çocuk işçilik konusunun çözümlenmesi için başladı. Sadece Ege'de 65 bin çocuğun bu şekilde çalıştığı ifade edildi. Mevsimlik işçiler çeşitli illerden bölgemize geliyorlar ve çocukları da bu süreçte eğitimden mahrum kalıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı da projemize çok olumlu yaklaştı" dedi.

MOBİL SINIFLAR
Proje kapsamında mobil eğitim sınıfları oluşturulmasının ele alındığını ifade eden Kestelli, "Yeri İl Özel İdaresi gösterecek. O yere mobil eğitim sınıfları kurulacak. Mevsimlik işçilerin çocukları oralarda eğitim alacaklar. Tabiki çocukların işçi olarak çalıştırılması da ayrı bir sıkıntı. Bu şekilde okul ortamı oluşturabilirsek çocuklar çalışmak yerine okula gidecekler" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin özellikle okul öncesi eğitim konusunda sıkıntı yaşandığını söylediklerini dile getiren Kestelli, "Bizden özellikle okul öncesi eğitim konusunda destek istediler. Eğitimciler Bakanlık tarafından görevlendirilecek. Sınıfların hizmetli ve diğer bazı giderleri bizim tarafımızdan karşılanacak. Pilot bölge olarak Ege Bölgesi'ni seçtik. Bir iki yerde taşımalı eğitim gibi çeşitli uygulamalar yapılıyormuş. Biz, mobil sınıflarla sorunun çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Mevsimlik işçi çocuklarının yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Kestelli, şunları söyledi: "Projenin ne kadar yerinde olduğunu yaptığımız görüşmeler sonrasında gördük. Çocuk ölümlerinden işçi olarak çalıştırılmalarına, sağlık sorunlarından kaçırılmalara kadar birçok sorunları bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı mevsimlik işçi çocukları hakkında bir araştırma yaparak bu konuda sayısal verilere ulaşacak. Bu rakamları bize bildirilecek. Bu projenin tüm ülke geneline yayılmasını hedefliyoruz. Biz başladıktan sonra, bankalar, sivil toplum kuruluşları ile pek çok kurum ve kuruluş benzer projeleri oluşturabilir. Biz eğitim meşalesini yakmak istiyoruz."     

"EXPO İÇİN İKİ BİNA DA KULLANILABİLİR"
İzmir EXPO 2020 adaylığına destek olmak amacıyla 15 - 19 Ekim 2011 tarihleri arasında Paris İş İnceleme ve EXPO 2020 Destek Gezisi'ne gideceklerini hatırlatan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Borsa binasının alt katında bulunan 300 metrekarelik ofisin, EXPO 2020 adaylık sürecinde kullanılması için tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da bir ofis konusunda tahsise hazır olduğunu kamuoyuna açıkladığını hatırlatan Kestelli, "Hem orası, hem de bizim binamızın altı EXPO 2020 için kullanılabilir. İkisi de farklı amaçlarla değerlendirilebilir. Biz de yeni kurulacak kurulları ve bu konuda verilecek kararı bekliyoruz. Konuyu Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da iletmiştik. Cevap bekliyoruz" diye konuştu. (Soner ÇAĞLAR/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çimento kimyasalları lideri İzmir'de Ar-Ge açıyor
Çimento kimyasallarında Türkiye pazarı lideri İdea Kimya, İzmir'e ofis ...
Kavuklar’dan fark yaratacak ‘tower’ projesi
İzmir iş dünyasını 2012’de dünya standartlarına kavuşturacak olan ve 50 ...
Sel mağdurlarına 100 bin liralık kredi
Selden zarar gören esnaf ve KOBİ’lere 100 bin lira destek kredisi verilecek.
 
İzmir bakkallarının ÖTV zammı isyanı
Motorlu taşıtlar, içki, sigara, kolalı içecekler ve cep telefonlarında ...
Çikolata devi, Manisa'da yatırım yapacak
Dünyanın en büyük 4'üncü çikolata ve şekerleme üreticisi İtalyan Ferrero'nun, ...
Küçük balıklar ağlardan kaçamıyor!
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Akdeniz ülkeleri arasında ilk kez ...
 
Demirtaş: Yasayı çıkarın heykelinizi dikelim
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Yazıcı’ya “Hipermarketler ...
Pamuk ekimi ve üretimi arttı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde gerçekleştirilen Ege Bölgesi 2011- ...
Ege'de 'Beyaz altın'ın geleceği karardı
Tohum ekim dönemine geç giren Egeli pamuk üreticileri, hasat döneminde ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva