HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2016 Pazartesi - 08:37

Uzmanından ısınma uyarısı: Elektrikli soba yerine...

Tüm yurtta soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 15 derece birden düşerken birçok bölgede ise yoğun kar yağışı bekleniyor.

Uzmanından ısınma uyarısı: Elektrikli soba yerine...

Soğuğun etkisini göstermesiyle birlikte evlerini ısıtmak için elektrikli cihazları tercih eden vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını belirterek, "Elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Eğer elektrikle ısınmak mecburiyetindeysek bir birim enerjiyle elektrikli ısıtıcıya göre 3-4 kat fazla ısınma sağlayan A sınıfı klimaları tercih edelim. Klima pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin yüzde 45,5'unu ithal kaynaklarla üreten ülkemizde enerji verimliliği için önemlidir" dedi.

Türkiye'deki tüketilen enerjinin yüzde 40'ı konut olan binalarda kullanılıyor ve binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 85'i ısıtma ve soğutma harcamalarına gidiyor. 2015'te elektrik üretiminin yüzde 38'ini doğalgazdan sağlayan, doğalgaz ithalatının yüzde 54'ünü de Rusya kaynaklarından gerçekleştiren ve elektriğinin yüzde 45,5'unu da ithal kaynaklarla üreten Türkiye, enerji için her yıl 10 milyarca dolar kaynak harcıyor. Bu nedenle enerji verimliğinin ve bilinçli tüketimin ülkemiz için çok önemli olduğunu vurgulayan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini belirtti. Prof. Dr. Hepbaşlı, "Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kW elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kW ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP yani 'Performans katsayısı' anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60'ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır" diye konuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BİLMİYORUZ
Enerji verimliliğinin daha az enerji kullanarak aynı yaşam ve aynı üretim kalitesini tutturabilmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, "Asla ve asla daha kötü şartlarda yaşayıp daha kalitesiz ürünler üretmek değildir. Enerji verimliliği vatandaşlarımız tarafından maalesef tam olarak bilinmiyor. Enerji verimliliği, daha az enerjiyle daha iyi kaliteli enerji hizmetleri sağlamak için ileri ve en son teknolojileri kullanmak, her birim enerjiden en yüksek üretkenliğin elde edilmesi, daha az enerji kullanımı, daha az hava kirliliği ve daha düşük toplam maliyetle arzu edilen enerji hizmetlerinin (konforlu evler, kazançlı işler, uygun ulaştırma) alınmasıdır. Ayrıca, enerjinin akıllıca kullanımı, enerji israfının yok edilmesi, günlük olarak hatırlatmaya ihtiyaç olmadan enerji kullanımını azaltmak için teknolojinin kullanımı demektir" dedi.

YALITIMLA CİDDİ TASARRUF
Büyük enerji kaybı yaşadığımız yerlerden birinin de yalıtımsız binalar olduğunu ifade eden Hepbaşlı, "Özellikle ısıtma konusunda bu konu çok hassas. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji, israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak, üretim süreçlerin gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında tasarruf olacağını gösteriyor" diyerek önerilerde bulundu.

 
Messi çıktı, Arda girdi, ortalık karıştı!
 
'Kadın mülteciler Avrupa yolunda cinsel tacize uğruyor'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üretici ve perakendeci JEWEX 2016'da buluşuyor
Kuyumculuk Sektörünün tüm paydaşlarının JEWEX 2016 Kuyumculuk Fuar'ındaki ...
Guardian: Turistler Türkiye’den uzaklaşıyor
İngiliz Guardian gazetesi, IŞİD'in terör saldırıları nedeniyle turistlerin ...
Basmane Çukuru’nda sona doğru: Bu kez…
TMSF’nin 117 ve 90 milyon dolar tahmini bedellerle yaptığı iki ihalede ...
 
Başkan açıkladı: İzmir’de de ekmeğe zam gelecek mi?
Yeni yıl öncesi bakanların, ‘Zam yok’ açıklamasını yaptığı ekmeğe, Ankara ...
TTO Başkanı Olgun'dan 'beton gibi ceza'ya çarpıcı yorum
Ege’deki 6 çimento fabrikası rekabet kanununu ihlal ettikleri gerekçesi ...
Tarihi çarşıda kriz bitmiyor: Yılbaşı da yaramadı
İzmir'de yılbaşının ardından esnafın yüzde 70'lere kadar varan indirimi ...
 
ÇED vizesi: AK Partili işadamı 3 ilçede sondaj yapacak!
AK Partili İşadamı Selim Gökdemir’in sahibi olduğu Megapol Elektrik Üretim ...
İki şehirde başladı: Ekmeğe ‘zam yok’ zammı!
Yeni yıl öncesi bakanların, “Zam yok” açıklamasını yaptığı ekmeğe, Ankara’da ...
Genel sağlık sigortasına zam geldi!
Asgari ücretteki artış, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerine de yansıdı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva