HABERLER>DÜNYADAN
12 Ekim 2009 Pazartesi - 00:00

Türkiye'ye silah satımını gözden geçirmeliyiz

Anadolu Kartalı tatbikatına Türkiye istemediği için katılamayan İsrail, Türkiye ile ilişkileri gözden geçiriyor. Kimilerine göre yaşanan kriz derin.’

Türkiye'ye silah satımını gözden geçirmeliyiz

Anadolu Kartalı tatbikatına Türkiye istemediği için katılamayan İsrail, Türkiye ile ilişkileri gözden geçiriyor. Kimilerine göre yaşanan kriz derin.’
 
KUDÜS - Türkiye'nin bu hafta başlayacak "Anadolu Kartalı" tatbikatına İsrail savaş uçaklarının katılmasına izin vermemesi, İsrail'de büyük bir tepki uyandırdı.
 
İsrail gazeteleri haberi ilk sayfalarından duyururken, iki ülke ilişkileri yeniden tartışmaya açıldı. Türkiye'ye tepki gösterilmesini isteyenlerin sesi giderek yükseliyor. Hatta İsrail Savunma Bakanlığının Türkiye'ye gelişmiş silah satışlarını gözden geçirmeye başladığı belirtiliyor.
 
İSRAİL DIŞİŞLERİNDEN ACİL TOPLANTI
Haaretz gazetesi erteleme kararının ardından, dün İsrail Dışişleri Bakanlığı'nca Türkiye-İsrail ilişkilerindeki "krizi" görüşmek üzere acil bir toplantı yapıldığını belirtti. Bakanlıktan bir yetkili gazeteye, Türkiye ile ilişkilerin, bu yıl başında Gazze'deki Dökme Kurşun operasyonundan sonra bir tehlikeyle karşı karşıya olduğuna işaret etti.
 
Toplantının, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal'ın talimatıyla düzenlendiği belirtilirken, aynı yetkili toplantının içeriği ile ilgili bir bilgi vermekten kaçındı.
 
STRATEJİK İLİŞKİ ARTIK SON BULDU
Haaretz bu konuda ismini vermediği çeşitli yetkililerin durum değerlendirmelerine de yer verdi. Buna göre, bazı İsrailli yetkililer, mevcut realitenin değiştiği, var olduğu düşünülen stratejik bağların sona erdiği ve buna karşı cevabi önlemlere başvurulması gerekebileceğini düşünürken, bazıları da durumun kurtarılabileceği görüşünde. Bu yetkililere göre "Ortada ciddi bir kriz var ve buna hemen el atılması gerekiyor."
 
TÜRKİYE BATIDAN UZAKLAŞIYOR
Jerusalem Post gazetesi ise bu çerçevede İsrail Savunma Bakanlığının Türkiye'ye gelişmiş silahların satışını gözden geçireceğini yazdı. Gazeteye göre ilişkilerin daha da kötüleşmesi halinde Washington'daki Yahudi lobisi Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili Türkiye'ye verdiği desteği çekebilir.
 
Türkiye'ye karşı sert adımlar atılmasını isteyenler, Ankara'nın giderek batıdan uzaklaştığını da savunuyor.
 
TÜRKİYE İRAN'A YAKINLAŞIYOR
İsrail'in İbranice yayımlanan gazetelerinden Maariv ise ileride başka yansımaları da olabilecek bir krizin söz konusu olduğu görüşünün hakim olduğunu vurguladı. Haberde, İsrailli yetkililerin "Türkiye'nin İran'a yaklaştığı" endişelerine yer verildi.
 
Maariv'in haberinde, üst düzey bir yetkilinin "Gerek bizde, önde gelen Batılı ülkelerde, Erdoğan'ın Türkiye'yi İslamileşme yolunda sessiz ve kararlı bir süreçten geçirdiği endişesi mevcut" sözleri aktarıldı.
 
ABD BİZİ YALNIZ BIRAKMADI
Yine İbranice yayımlanan gazetelerden Yedioth Ahranot ise İsrail'in tatbikat konusunda açıklama isteyeceğini yazdı. Gazete haberinde, Türkiye'nin bu kararının "Batılı ülkeler yerine İran ve Suriye'ye yaklaştığı konusunda endişe uyandırdığı" da vurgulandı.
 
Gazete, İsrailli resmi çevrelerin Türkiye'nin sadece İsrail'i tecrit ederek, tek başına tatbikattan çıkarılmasına izin vermediği için ABD'yi takdir ettiklerini ifade etti.
 
Gazeteye bilgi veren bir üst düzey yetkili, "Bu gerçekten ciddi ve olağan dışı bir durum. Bu aşamada Türklerle sessiz diplomatik temaslar yapılacak. İki ülkenin Savunma Bakanlıkları ve orduları arasındaki ilişkiler mükemmel. Türkiye'de pek cesaret verici olmayan bir eğilimin olduğu ortada ama sessiz temaslarla ne olduğunu anlamaya çalışacağız" diye konuştu.
 
İLİŞKİLERİMİZ ÖNEM TAŞIYOR
Karşı cephede olanlarsa NATO üyesi olan Türkiye'nin kaybedilemeyecek kadar önemli bir müttefik olduğuna dikkat çekiyor ve ilişkileri daha da gerecek adımlardan kaçınılmasını istiyor.
 
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da "İlişkilerimiz stratejik açıdan büyük önem taşıyor. Türkiye, Ortadoğu'da barış ve istikrar sağlanmasında kilit öneme sahip" açıklamasında bulundu.
 
İlişkilerin daha da zarar görmesini engellemek için yetkililerden tatbikat iptaliyle ilgili açıklama yapmaktan kaçınmaları istendi.
 
Konya'da gerçekleşecek Anadolu Kartalı tatbikatına İsrail'in katılımına izin verilmemesinin ardından, ABD, İtalya ve Holanda da tatbikata katılmayacaklarını açıklamış, bunun üzerine tatbikatın uluslararası bölümü iptal edilmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye artık 'dumansız'
Suriye kamuya açık yerlerde tütün ürünleri kullanımını yasakladı.’
Sarkisyan maça geliyor!
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın çarşamba günü Bursa’’da ...
PETA’’dan olay yaratan reklam!
PETA'nın son reklam kampayasında 'Sahil Güvenlik' dizisiyle ...
 
Kamboçya’’da feribot faciası: 17 ölü
Kamboçya'da budist törenine yolcu taşıyan bir feribotun Mekong Nehri'nde ...
Dünya memnun, Bakü ve Diaspora tepkili
94 yıl sonra Türkiye ile Ermenistan arasında atılan imzaya Birleşmiş Milletler, ...
Çin'de masal gibi bir köy!
Pamuk Prenses masalının küçük kahramanları gibi’… Kunming bölgesindeki ...
 
Castro: Obama’’ya Nobel olumlu adım
Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro, ABD Başkanı Obama'nın ...
’‘Toros iptal edilirse Nikiforos da iptal edilir’’
Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, Türkiye'nin Toros ...
Müslümanlar çarşaf ve peçe yasağı istedi
Müslüman Kanadalılar Kongresi, federal hükümete çağrıda bulunarak, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva