HABERLER>DÜNYADAN
11 Ekim 2009 Pazar - 00:00

Dünya memnun, Bakü ve Diaspora tepkili

94 yıl sonra Türkiye ile Ermenistan arasında atılan imzaya Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Azerbaycan ve Ermeni Diasporası’’ndan tepkiler’… ’

Dünya memnun, Bakü ve Diaspora tepkili




Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokoller, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan tarafından imzalandı. İmzalar 3 saat rötarla atıldı.

94 yıl sonra 'kriz' aşıldı, imzalar atıldı... haberi için tıklayınız...

Dünyadan tarihi imzaya tepkiler ise şöyle oluştu:

BM: BU TARİHİ KARAR İKİ ÜLKE ARASINDA DÖNÜM NOKTASI OLUŞTURUYOR
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasını ’“tarihi karar’” olarak niteledi. Ban bu gelişmenin iki ülkenin aralarında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve ikili işbirliğinin gelişmesi yolunda ’“dönüm noktası’” oluşturduğunu belirtti.

AB KOMİSYONU PROTOKOLÜN İMZALANMASINDAN MEMNUN
AB Komisyonu, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasından memnuniyet duyduğunu ve "bu protokolleri, Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıkların çözümü için bir adım olarak gördüğünü"  belirtti.
 
AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in  açıklamasında, "Komisyon, bunun Güney Kafkasya bölgesinde barışa ve istikrara yönelik cesur bir adım ve iki tarafın uzlaşmaya hazır olduğunu gösteren gerçekten tarihi bir karar olduğunu düşünüyor" ifadesini kullandı.
 
BAKÜ: ÖNCE KARABAĞ SORUNU
Azerbaycan, ’“Ermenistan güçlerinin işgal altındaki Azeri topraklarından çıkarılmadan Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmesinin Azerbaycan'ın çıkarlarına aykırı olduğunu’”  bildirdi.
 
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, her devletin başka bir devletle ilişkisini belirlemesinin o devletin kendi egemenlik  hakkı olduğu ifade edilerek, ’“Ancak, Ermenistan güçleri Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarından çıkarılmadan, Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerini  normalleştirmesi Azerbaycan'ın ulusal çıkarlarına aykırıdır ve Azerbaycan ile Türkiye arasında tarihi köklere dayanan kardeşlik ilişkilerinin ruhuna gölge  düşürür’” görüşüne yer verildi.
 
RUSYA: İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
 
Lavrov, Zürih'teki imza töreninden sonra Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini desteklemeye ve iki ülkeyle daha fazla işbirliği projeleri uygulamaya hazır olduklarını belirterek, söz konusu işbirliği alanlarına da elektrik enerjisi, ulaştırma ve iletişim konularını örnek olarak gösterdi.
 
İNGİLTERE: PROTOKOLÜN İMZALANMASINDAN MEMNUNUZ
İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Türkiye  ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve geliştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.
 
Straw, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası'nın Londra'da, Royal Garden  Otel'de düzenlediği ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı yıllık baloda,  A.A muhabirinin imzalanan protokollerle ilgili sorusunu yanıtladı.
 
Türkiye ve Ermenistan'ın protokolleri imzalamalarından dolayı çok memnun  olduğunu belirten Bakan Straw, ’“İlişkilerde şimdiye kadar kaydedilen  ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyorum. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah  Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaret de çok önemli bir adımdı’” dedi.
 
ERMENİ DİASPORASI PROTOKOLE TEPKİLİ
Ermeni diasporasının, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve geliştirilmesine ilişkin  imzalanan protokollere tepkili olduğu belirtildi.
 
Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre, İsveç'teki Ermeni Federasyonu Başkanı Vahagn Avediyan, söz konusu protokollerin Ermenistan ile diaspora arasındaki ilişkileri ’“parçaladığını’” ifade ederek,  ’“protokollerin imzalanmasından sonra, diasporanın atacağı ilk adım, Ermenistan'ı  finanse etmeyi durdurmaktır’” dedi. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin'de masal gibi bir köy!
Pamuk Prenses masalının küçük kahramanları gibi’… Kunming bölgesindeki ...
Castro: Obama’’ya Nobel olumlu adım
Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro, ABD Başkanı Obama'nın ...
’‘Toros iptal edilirse Nikiforos da iptal edilir’’
Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, Türkiye'nin Toros ...
 
Müslümanlar çarşaf ve peçe yasağı istedi
Müslüman Kanadalılar Kongresi, federal hükümete çağrıda bulunarak, ...
Pakistan'da ordu karargahına saldırı: 10 ölü
Pakistan ordusundan yapılan açıklamaya göre, silahlı kişilerin başkent ...
’‘Protokoller Türkiye için zafer’’
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ...
 
Yemen’’de çatışma: En az 100 ölü
Yemen'de güvenlik güçlerinin 100'den fazla isyancıyı öldürdüğü, ...
Al Capone'un ''sığınağı'' satıldı
Dünyanın en ünlü gangsteri Al Capone'un, muhafız kuleli, 45 santimetre ...
ABD basını: Obama Nobel’’i haketti mi?
Barack Obama'nın Nobel barış ödülüne layık görülmesinin ardından, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva