HABERLER>EKONOMİ
7 Temmuz 2023 Cuma - 18:05

Tüm Bel-Sen'den zam tepkisi: Cebe girmeden eridi!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KDV oranlarına ve maktu harçlara zam yapılmasını protesto eden Tüm Bel-Sen üyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri hükümeti, alicengiz oyunları ile kuşa döndürülen memurların zamlı maaşı daha cebine girmeden erittiğini dile getidi.

Tüm Bel-Sen den zam tepkisi: Cebe girmeden eridi!

EGEDESONSÖZ - KESK''e bağlı Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube yaptığı açıklama ile girmeden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile noter, tapu, pasaport, vize, diploma ve trafik harçları dahil maktu harçlara %50 zam yapılmasına tepki gösterdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'taki belediye hizmet birimi önünde yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Ülkemizi 21 yılı aşkın yöneten AKP iktidarı tüm kamu kurumlarının içini boşaltarak halkın yararı değil iktidarın ve ortaklarının çıkar ve menfaatinin gözetildiği kurumlar haline dönüştürmüştür. Bunun en bariz örneği TÜİK de görülmektedir. Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerin maaş zamları TÜİK in 5 Temmuz 2023 tarihinde açıkladığı gerçeklikten kopuk, sahte enflasyon oranlarıyla emekçiler açlığa ve yoksulluğa bir kez daha mahkum edilmiştir.

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranları şaka gibidir, bu oranları hangi verilere göre hazırladıkları sır gibi saklanmaktadır. Seçkin bilim insanlarından oluşan bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın araştırmaları TÜİK’in verilerinin sahteliğini ortaya çıkarmaktadır. Haziran ayı enflasyon oranı ENAG’a göre %8,54 iken TÜİK’e göre%3,92, altı aylık enflasyon oranı ENAG’a göre %50.53 iken TÜİK’e göre %19.77, yıllık enflasyon oranıENAG’a göre %108,58 ikenTÜİK’e göre%38.21 olarak açıklanmıştır. Rakamlara baktığımızda TÜİK’in bu ülkede yaşamadığı, hayat pahalılığından haberi olmadığı açıkça görülmektedir.

Seçim vaadi olarak açıklanan en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceği söylenmişti. 6 Temmuz 2023 tarihinde TBMM ye sunulan torba yasaya baktığımızda AKP iktidarının emekçileri nasıl kandırdığı ortaya çıkmaktadır.

Tasarıda, enflasyon farkı olarak %17.55 ve seyyanen 8 bin 77 lira artış yapılarak en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceği belirtilmektedir. Bunu en anlaşılabilir şekliyle açıklayalım; 15 bin lira maaş alan bir memurun maaşı %17.55 + 8.077 tl. artışla 25.707,5 tl. olmaktadır. Anca bu memurun gerçek maaş 17.632,5 tl. olmaktadır. Altı ay sonra yapılacak zam 25.707,5 üzerinden değil 17.632.5 tl üzerinden yapılacaktır. Seyyanen yapılan zam, taban ücretine, göstergelere, katsayıya, kök ücrete, emekliliğe yansımamaktadır. Ayrıca seyyanen ödenecek 8 bin 77 lira 1 Temmuz’dan değil 15 Temmuz’dan itibaren ödeneceği için 15 günlük fark da ödenmeyecektir. AKP tarafından seçim vaadi olarak açıklanan en düşük memur maaşı 22 bin liranın içinde aile yardımı ve çocuk yardımının da olduğu torba yasa tasarısında görülmektedir 

Hükümet hem sahte TÜİK rakamlarıyla hem de taban ücrete, göstergelere, katsayıya ve kök ücrete yansımayan seyyanen zamlarla emek hırsızlığına devam etmektedir.

AKP hükümeti, alicengiz oyunları ile kuşa döndürülen memurların zamlı maaşı daha cebine girmeden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile noter, tapu, pasaport, vize, diploma ve trafik harçları dahil maktu harçlara %50 zam yaptığını, buna paralel olarak iğneden ipliğe zam geldiğini gazeteler manşetlerine taşımıştır.

AKP iktidarı sahte enflasyon oranları açıkladığı gibi sahte sendikalarda yaratmıştır. İktidarın arka bahçesi haline gelen yetkili ancak etkisiz sendika Memur-Sen, iktidarın karşısında el ovuşturarak rica makamı görevini üstlenmiştir. Kamu emekçileri ricacı değil mücadeleci sendika istemektedir.

Sendikamız Tüm Bel-Sen ve Konfederasyonumuz KESK’e bağlı sendikalarda örgütlü tüm kamu emekçilerini ve emeklilerini yıllardır hepimize kaybettiren bu yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde omuz omuza vermeye çağırıyoruz.

 
Ek bütçe kanun teklifi TBMM'de
 
Aydın'da zehir operasyonu: 8 gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ek bütçe kanun teklifi TBMM'de
2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik ...
Domates ihracatı yılın ilk yarısında geçen yıla yaklaştı
Türkiye'den bu yılın ocak-haziran döneminde yapılan domates ihracatı, ...
Aybaş: Alkollü içkilere ÖTV ve KDV zammı gelecek
ÖTV'deki artıştan sonra tüm alkollü içkilere yüzde 15 ila 25 aralığında ...
 
Vergi ve harçlara zam! Hangi ürünlerin fiyatı artacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan ...
TÜİK dış ticaret endekslerini açıkladı
İhracat birim değer endeksi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Haziran ayının en çok kazandıranı borsa oldu
Haziran ayında finansal yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi borsa ...
 
Maliyet arttı pet şişe sulara büyük zam geldi!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından ...
Bitcoin 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı
Küresel kripto para piyasasının değeri, yaklaşık yüzde 0,95 artarak 1,2 ...
Noter, pasaport ve vize harçlarına büyük zam!
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva