HABERLER>İŞ DÜNYASI
7 Haziran 2024 Cuma - 09:05

Torbalı'dan Erbil’e ticaret köprüsü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkmen Bakanı Maruf’u ağırlayan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Olgun, “Irak ile ticaretin Türkiye’deki doğru adresi Torbalı'dır” dedi. Toplantıda, karşılıklı ticaretin artırılması için Erbil’de bir İş Forum’u düzenleme kararı alındı.

Torbalı dan Erbil’e ticaret köprüsü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Torbalı Ticaret Odası'na (TTO) bir ziyaret gerçekleştirdi. Toplantıya; Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Söyler, Türk İran Sanayici ve İş Adamları Derneği (TISİAD) İzmir Şube Başkanı Murat Hansu ve dernek temsilcileri katılım sağladı. Görüşme sonunda, Torbalı ve Iraklı iş adamlarının, Erbil'de bir araya gelerek İş Forumu düzenleme kararı alındı.

İHRACATTA 66 İLİ GERİDE BIRAKTIK
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 12, Ege'nin en büyük 100 firmasından 10'unun Torbalı'da yer aldığının vurgulayan Olgun, "İlçemizde Pancar OSB ve Torbalı Karma ve Mobilya OSB olmak üzere iki organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bu bölgelerin, ilçemizin sanayi ve ekonomik yapısında önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz” dedi. Firmaların genel olarak tütün, sanayi, gıda, mobilya, makine ve metal, tekstil, plastik, kimya ve mermer gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiği belirten TTO Başkanı Olgun, “2023 yılında 1 milyar 930 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirerek 66 ili geride bıraktık. %99 vergi tahsilat oranı ile Türkiye'de 1. sırada yer alıyor ve İzmir’de ödenen verginin %39’unu tek başımıza karşılıyoruz. Bu rakamlar gösteriyor ki; Torbalı, yatırımcı için adeta bir Cazibe Merkezi. Iraklı iş adamlarımızı Torbalı’ya bekliyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU TİCARETİNDE ROLÜ BÜYÜK
Türkiye'nin Ortadoğu ticaretindeki önemine dikkat çeken Bakan Maruf, "Türkiye Cumhuriyeti, Ortadoğu ticaretinde önemli bir yere sahip. Erbil Ticaret Odası’nın da katkılarıyla Iraklı iş adamlarımızı, Türk iş adamları ile bir araya getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnşaallah bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi. Bakan Maruf Selim, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye ile Irak arasında kurulacak ticari ilişkiler, her iki ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda, ortak iş forumları ve ticaret fuarları düzenlemek, iki ülke iş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağlayacaktır. Torbalı gibi stratejik öneme sahip bölgeler, bu tür iş birliklerinin merkezi olabilir." ifadelerini kullandı.

ERBİL’DE TİCARET FORUMU DÜZENLENECEK
Görüşme sonunda, Torbalı ve Iraklı iş adamlarının Erbil'de bir araya gelip bir iş forumu düzenleme kararı alındı. Bu forumun, iki bölge arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağının altı çizildi. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TTO Başkanı Olgun, " Erbil’de gerçekleştireceğimiz bu forum, Torbalı'nın sunduğu olanakları, Iraklı iş insanlarına daha yakından tanıtmak için büyük bir fırsat olacak. Bu tür etkinlikler, iki bölge arasındaki dostluk ve iş birliğini pekiştirecek" dedi. Bakan Maruf ise, "Erbil'de düzenlenecek olan bu forum, sadece ticaret hacmimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iki ülke iş insanları arasında güçlü bir ağ oluşturacak. Bu ağ, gelecekte daha büyük projelerin ve yatırımların önünü açacaktır" ifadelerini kullandı.

 
Menderes’te Çevre Günü’ne özel etkinlik
 
Başkan Tugay İtalya’nın Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk kuru meyvecilerden tarihi rekor
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru ...
Rekabet Kurulu'ndan Apple'a soruşturma
Rekabet Kurulu, Apple Inc. ve Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi'ne ...
İhracatçıların hedefi Çin pazarı!
Türkiye'nin ithalatının önemli bölümünün yapıldığı Çin pazarına ihracatın ...
 
Ege'den 5 ayda 500 milyon dolarlık maden ihracatı!
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin güçlü bir şekilde yer aldığı Maden ...
EBSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından çevre koruma ve yeşil dönüşüm ...
Köylüler kovdu, bakanlık iptal etti… Kozak’ı kurtaran karar!
Kozak köylülerinin tepkisinden dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemeyen ...
 
Sigaraya 15 liralık dev zam yolda!
Temmuz ayında sigara ve alkol ürünleri için geçerli olan ÖTV'ye yüzde ...
'Enflasyon keskin bir şekilde düşecek!'
Bakan Şimşek, Türkiye'de kırılganlıkların azaldığını, kaygılanmaya gerek ...
Adalara turist akını... Bayramda kapalı gişe!
Türkiye'den Yunan adalarına kapıda vize uygulaması, Kurban Bayramı'nda ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva