HABERLER>GÜNCEL
8 Şubat 2023 Çarşamba - 13:48

TMMOB heyeti deprem bölgesinde… 'İzmir'de yıkım daha büyük olurdu'

Depremin vurduğu 10 il arasında yer alan Hatay'ın İskendurun ilçesinde incelemelerde bulunan TMMOB heyeti arasında yer alan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman aynı depremin İzmir’de olması durumunda etkilerinin daha yıkıcı olacağını vurguladı.

TMMOB heyeti deprem bölgesinde…  İzmir de yıkım daha büyük olurdu

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İzmir’den yola çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların şube yöneticileri İskenderun’da incelemelerde bulundu. 

18 kişilik TMMOB heyetinin arasında yer alan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ilk gözlemlerini Egedesonsöz’e anlattı. Düne göre sahadaki çalışmanın daha organize olduğunu ifade eden Kahraman, “En önemlisi herkes yardım etmek istiyor ama koordinasyon çok zayıf. Şimdi İskenderun merkezde yol alıyoruz biz. Her yer birbirine girmiş durumda ve pek çok bina yıkılmış durumda. Çok çok ciddi bir yıkım var. Yıkımlar da tuzla buz şeklinde. Çok büyük bir alana yayılmış bir deprem bu. Maraş’a geçmeye çalışıyoruz. Oradaki durumu görmeye çalışacağız. Koordinasyon sağlanırsa bu yaralar çabuk sarılabilir” dedi. 

‘HERKES SOKAKTA’
Yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kahraman, “Evsiz kalan pek çok insan var ve o insanların hepsi sokakta yaşıyor şu anda. Yani kimse evine girmeye cesaret edemiyor. Herkes sokakta… Hava da dondurucu soğuk. Biz dün mesela spor salonunda kaldık. Spor salonu tıklım tıklım dolu. Hastaneler de yıkıldığı için vatandaş hastasını da getirmiş, bağlı olduğu aletlerle beraber. Spor salonu ısıtılmıyor ve de su yoktu ama spor salonunda adım atacak yer de yok.  Çünkü çadır kentler dolmuş. Tek boşluk orası. Orası da bir çelik bina. İçine girebilecek bina olarak seçilmiş. Diğer binaların içine girmekten herkes korkuyor. Yapılması gereken en önemli şey halkı rahatlatmak, güveni oluşturmak beraber çalışmak. O güven oluşturulduktan sonra da insanların bir an önce sıcak yuvalarına kavuşturmak” dedi. 

‘ÇALIŞMALAR GÜVEN VERECEK ŞEKİLDE OLMALI’
Yardımların da bölgeye yavaş yavaş gönderildiğini dile getiren Kahraman, “Gerekli yardımlar yapılıyor ama yavaş intikal ediyor. Belki kontrollü yapmak istedikleri için. Biz TMOBB olarak iki yüz adet soba aldık, gönderdik. Şu anda o sobalara çok ihtiyaç olmasına rağmen sobalar ortada yok. Düzene girecektir ama güven verecek şeklinde yapmak lazım. Hem vatandaşın güvenliğini sağlamak için hem de devlete olan güvenin sağlanması için sağlanabilirse tabi bu saatten sonra. Hem de yağmanın önüne geçebilmek için. Dünle bugün arasında en önemli fark bugün daha çok asker var sahada. Yani inanılmaz görüntüler var burada, felaket görüntüleri var. Yerle bir olmuş binalar var” diye konuştu.

‘SAHADA ÇOK FAZLA EKİP YOK’
Arama kurtarma ekiplerinin de düne göre daha organize olduğunu dile getiren Kahraman şunları söyledi:

“Ekipler bugün biraz daha organize olmuş durumda ama yani yıkılmış binalar öyle böyle yıkılmamış. Cansız bedenlerin toparlanması gibi bir süreç var. İçinden hala ses gelen binalar olduğunu duyuyoruz. Dün o binaların bir iki tanesinden canlı çıkarılmış. İnşallah bugün de devam eder. Sahada çok fazla ekip yok. Çünkü çok geniş bir alan onun da yansıması var. Bu bir realite. Yıllardır oluyor. Yüzyıllardır oluyor. Bin yıllardır oluyor. Yani bu simülasyon yapılmalıydı. Yani burada bir şiddet olduğunda bizim hareket planımız ne olur? Hangi ilden ne gelir? Hangi gün nereye ne kurulur? Toplanma yeri neresidir? Simülasyonlarının yapılmamış olmasının eksikliği var. Yoksa İzmir’den yüzlerce kişi var kalbi burada atan.”

‘KENT FELÇ OLMUŞ DURUMDA’
Depremzedelerle yaptıkları görüşmeleri aktaran Kahraman, “Konuştuğumuz vatandaşların hepsi kaybı olduğunu söylüyor. Benim kendi arkadaşlarım da var, yakınları enkaz altında. Herkesin kaybı var.  Yani buradaki asıl şeyin kentin tamamı mağdur. Kent şu anda depremzede. Onların yardım etmesi mümkün değil. Onlara yardım edilmeli.  Mesela burada vinç lazım. Vinç var ama operatörler deprem altında kalmış. Operatör yok. Buraya bin operatör gerekli. Yani hayat burayı felç etmiş durumda” dedi. 

‘DAHA BÜYÜK YIKICI ETKİSİ OLURDU’
Söz konusu depremlerin İzmir’de olması durumunda olası etkilerine de değinen Kahraman, 
“İskenderun’da kent merkezinde açık alanlar çok, bize göre. İzmir’de merkez, dip dibe, bitişik nizam durumunda ve 6 metrelik yollarla birbirine bağlıdır. O deprem burada olmuş olsa, mesela burada devam eden bir yangın var. O deprem İzmir’de olsa itfaiye nasıl müdahale edecek, yardımlar nasıl dağıtılacak, arama kurtarma çalışmaları nasıl yapılacak. İzmir’de olsa çok daha büyük bir yıkıcı etkisi olurdu” diye konuştu.

 
EGU: Büyük hasar, depremlerin türünden kaynaklandı
 
Milli atıcı Bayraktar, depremde hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Anonim 8 Şubat 2023 Çarşamba 18:30

Odalar derhal kapatılmalı!

Yorumu oyla      2      4  
vatandaş 8 Şubat 2023 Çarşamba 17:17

Şehirlerde yapılan her ev her bina siz ve sizlerin çizdiği projelerle hayata geçiriliyor.Hanginiz bir binanın yapımını sonuna kadar takip ediyorsunuz.Demir döşenince kontrol etseniz bile beton dökmeyi bekliyormusunuz.Ben demiştim demek için konuşuyorsunuz..Aynı deprem uzmanları gibi ben demiştim gibi oysa o uzmana bana ne zaman deprem olacak onu söyleyin deseniz çıt yok.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hatay Müftüsü depremde hayatını kaybetti
Hatay Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ...
Deprem nedeniyle trafiğe kapanan yollar açıldı
Kahramanmaraş ve 10 ilde yaşanan depremin ardından Türkiye geneli ana ...
Bozdağ: İhmali olanlar hesabını verecek!
Depremde kurtarma çalışmalarına öncelik verildiğini belirten Adalet Bakanı ...
 
THY: Bugün 30 bin kişiyi tahliye edeceğiz
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki şiddetli depremin ...
Dört ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından ...
Avrupa'dan Türkiye'ye bin 500 görevli sevk edildi
Avrupa ülkelerinden Türkiye'deki deprem bölgelerine giden veya gidecek ...
 
Japon Profesör: Dünyanın en büyük kara depremlerinden!
Japon deprem uzmanı Profesör Shinji Toda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ...
OHAL kararı Meclis Başkanlığı'na sunuldu
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde bugün saat 01.00'den ...
Özbekistan'dan gelen ekipler 9 kişiyi enkaz altından kurtardı
Özbekistan'dan gelen arama kurtarma ekipleri, merkez üssü Kahramanmaraş'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva