HABERLER>POLİTİKA
8 Şubat 2012 Çarşamba - 14:24

Tekelioğlu “:Uygulanabilirliğini sağlamak için çalışacağız”

AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’u TBMM’de kabul etti.

Tekelioğlu “:Uygulanabilirliğini sağlamak için çalışacağız”

Ankara’daki görevine geçen Eylül ayında başlamasına rağmen bu ziyareti ancak gerçekleştirebildiğini ifade eden Pohl, kabulünden dolayı başkan Tekelioğlu’na teşekkür etti. Büyükelçisi Eberhard Pohl’u Türkiye’de olmaktan ve bu ziyareti yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Büyükelçi Pohl, “Özellikle Avrupa Birliği konusu, Türkiye ile ilişkilerimiz açısından oldukça önem arz eden, bizim de ileri düzeyde ilgi duyduğumuz bir konudur. Ne yazık ki, son zamanlarda müzakere sürecinde belirgin bir duraksama gözlenmektedir. İstenilen ilerleme sağlanamıyor” dedi.
 
Büyükelçi Pohl, son Almanya ziyaretinde, Başbakan Sayın Erdoğan’a, bu konuda Almanya’nın Türkiye’ye yardımcı olma isteği dile getirilmişti. Ancak gerçekçi olmak gerekirse, ufukta da parlak bir ışığın belirgin görülmediğini kabul etmek gerekmektedir. Biz Türkiye’nin AB sürecini kolaylaştırmak istiyoruz. Çok iyi hatırlıyorum; Almanya’nın dönem başkanlığında üç başlık açılmıştı. Daha sonra başlık açılmadı diyen Büyükelçi Pohl, AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye’nin müktesebata uyum sağlama hususundaki sürecin nasıl işleyeceğini sordu.
 
AB komisyonu toplantı salonunda samimi havada geçen ziyarette, AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu, Büyükelçi Pohl’ü tanımaktan ve burada ağırlamaktan onur duyduğunu söyledi.
 
İzmir Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu, Büyükelçinin sorusunu da yanıtladı. “Almanya ile aramızda tarihi bağlar vardır. Türkiye’nin Avrupa’da siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel en önemli partneri Almanya’dır. AB ile ilişkilerin, arzulanan seviyede olmadığını biz de gözlemliyor, ama ileri seviyede seyretmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu sebeple Almanya’dan bazı taleplerimizin olması normal karşılanmalıdır. Özellikle sizin de temas ettiğiniz konular bir başlık altında toplarsak, Öncelikle başbakanlar seviyesinde görüşmelerin sürdürülmesini, bu bağlamda Sayın Başbakanımız’ın Almanya ziyaretini önemsiyorum. Her zaman karşılıklı ziyaretleşmeler ve görüş alışverişleri faydalı oldu. Olacaktır, AB hususunda temel üşüncemiz, Türkiye’nin eninde sonunda Birliğe üye olacağı yönündedir. Çünkü biz, AB normlarını önemsiyor ve bunları hayatın tüm alanlarında yaşanılır kılmak istiyoruz. Çünkü bu normların tüm insanlığın temel normları olduğunu biliyoruz. Kriterleri uygulama çalışmalarını iki ana düzlemde ele aldıklarını ifade eden AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu, bu düzlemleri şöyle açıkladı: “Birincisi müzakerelerin sürmesi için yapmamız gerekenler. İkincisi daha içsel, öznel bir sebeple, müzakereler sürsün veya sürmesin kriterlerin uygulanabilirliğini sağlamak. Standartları yakalamak için teknik seviyedeki çalışmalarımız, müzakere başlayacakmış veya başlamış gibi kesintisiz şekilde sürdürüyoruz. Bu konuda parlamento, komisyon ve hükümet olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz.Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, sürecin tıkanması sürecini ise iki ana sebebe bağladı: “Birincisi Kıbrıs’la ilgili, ikincisi Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa’daki yerini tartışmaya açan çıkışlardan kaynaklanan konulardır. Üzülerek ifade etmemiz gerekiyor ki, yer yer Sayın Merkel de bu çıkışlara katılmıştır.
 
Kıbrıs Rum kesiminin doğrudan engellediği fasıllar vardır. Ayrıca Fransa’nın engellediği fazıllar vardır. Biz bu konularda, AB gerekli adımlar atınca Türkiye’nin de gerekli adımlar atarak olumlu karşılık vereceğini söyledik. Özellikle Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargonun kaldırılması karşılığında liman ve havaalanlarımızı açacağımızı 2004–2005 yıllarındaki görüşmelerde söylemiştik. Bu konuda sizden anlayış bekliyoruz. Kıbrıs konusunda sürdürülen müzakereler New York’ta devam etmektedir. Sorunun çözümü için tüm iyi niyet ve gayretimizi gösteriyoruz. Çözümsüzlük iki topluma da yaramaz. Çözüm Rumlar için de iyi olacak. Süreci nasıl gördüğüme ilişkin soruya umarım cevap vermişimdir.
 
Biz Türkler Almanya’yı seviyor, önemsiyoruz. Türkler Almanya’nın dostluğuna önem verirler. Alman dostlarımızın, kendilerinde olmadığı için, bizdeki terör sorununu mahiyetinin gerektirdiği yaklaşım ve seviyede anlayamadıklarını düşünüyorum. Terörün finansmanının engellenmesi konusunda dostlarımızın farklı adımlar atmasını istiyor ve bekliyoruz. Terör örgütleri, Almanya’daki demokrasi havasından da yararlanarak ve yasadışı yol ve yöntemlerle daha çok Türklerden para topluyorlar. İslami fobi ve orada öldürülen Türkler hususunda başka makamlarda başka yetkililerin Büyükelçiye mutlaka gerekli açıklama yapacağını belirten Tekelioğlu, sözlerini müşterek akademik çalışmalara dikkat çekerek bitirdi. “Dostça, karşılıklı konuşma imkânı bulmuşken başka bir konuya dikkat ve ilginizi çekmek istiyorum: Biliyorsunuz İstanbul’da Türk-Alman Üniversitesi kuruldu. Benzer bir üniversitenin de Almanya’da kurulması için çalışmamız var.Bu konuyu notlarınız arasına alırsanız sevinirim dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çelik: Gençliğe Hitabe kaldırılmayacak
AK Partili Çelik, Gençliğe Hitabe’yi kaldırmayı düşünmediklerini söyledi.
Oktay Vural: Fidan yerine aslında Başbakan çağrılmalı
MHP'li Vural, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılmasını değerlendirdi.
Gürsel Tekin: Kocaoğlu'nun arkasındayız
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, katıldığı bir televizyon programında, ...
 
Başbakan Erdoğan: Bir ucu Ergenekon'a bir ucu PKK'ya
Valilere hitap eden Başbakan Erdoğan Diyarbakır’daki toplu mezar kazılarına ...
Baykal'ın yeni bir seks kaseti daha çıktı iddiası!
Baykal'ın 'organize çete işi' dilekçesi üzerine Odatv serverları üzerinde ...
Kılıçdaroğlu: Kurultay toplamak suç mu ayıp mı?
Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP'nin kurultaylar partisi” olduğu yönündeki eleştirilere, ...
 
Türeli: Güzelbahçe'ye hastane yapılmalı
İlçede yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çeken Milletvekili Türeli Güzelbahçe ...
CHP'li Susam borçlu esnaf için destek istedi
Vergi ve sigorta borçlarının yapılandırmasını ödeyemeyen bir milyon işletme ...
CHP İzmir’de iptal üstüne iptal kararı!
Delege seçimlerine yönelik itirazları görüşmek üzere olağanüstü toplanan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva