HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Mart 2016 Çarşamba - 08:28

‘Tarihi’ projede 3.etap: İzmir mirasını koruyor!

Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksında tarihi mirası korurken, alandaki ekonomik ve sosyal yaşamı da canlandırmak hedefiyle yürütülen Tarih Projesi’nde 3. etap çalışmalara başladı. Bahribaba, İkiçeşmelik, Damlacık ve Değirmendağı dokularını kapsayan yeni etabın startı Havagazı’ndaki çalıştayla verildi.

‘Tarihi’ projede 3.etap: İzmir mirasını koruyor!

Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki tarihi dokuyu bozmadan rehabilite ederek bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı İzmir Tarih Projesi’nde çalışmalar etap etap devam ediyor. 19 alt bölgeye ayrılan tarihi akstaki yeni çalışmaların odağında bu kez Bahribaba, İkiçeşmelik Caddesi, Damlacık ve Değirmendağı konut dokuları yer aldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen 3. etap çalıştayı, daha önceki etap çalışmalarında olduğu gibi yine her kesimi kucaklayan katılımcı bir anlayışla düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sibel Ecemiş Kılıç, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hümeyra Birol Akkurt, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesei Yard. Doç. Dr. Neslihan Demirtaş Milz ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileri ile akademisyenler, muhtarlar ve bölge sakinleri katıldı.

Tarih, ekonomi ve sosyal yaşam
Bahribaba, İkiçeşmelik Caddesi, Damlacık ve Değirmendağı çalıştayı, alana yönelik durum tespiti, haritalama,  öneri operasyon ve aksiyonların tanımlandığı 3 aşamada ele alındı. Katılımcılar tarafından bölgelerin özellikleri, sağladıkları deneyimler, sahip oldukları sorun ve potansiyeller tespit edilerek bu çerçevede her bölge için farklı öneriler geliştirildi.  Dört ayrı masada gerçekleştirilen çalıştayda elde edilen veriler ışığında, söz konusu alt bölgelerdeki tarihi mirası korurken, alandaki ekonomik ve sosyal yaşamı canlandıracak uygulama programlarının geliştirilmesine ilişkin “operasyon planları” hazırlanacak.

Havralardan antik tiyatroya…
Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tarih Projesi kapsamında daha önce Oteller Bölgesi, Havralar Bölgesi ve bu bölgeleri birbirine bağlayan Anafartalar Caddesi, Agora, Kadifekale-Antik Tiyatro bölgeleri arasındaki konut dokusunu içeren alt bölgelerle ilgili operasyon planlarının hayata geçirilmesi çalışmalarına devam ediyor.

 
İngiliz Gazetesi’nden Ankara tepkisi: Neden?
 
Flaş! Fransa’da havaalanı boşaltıldı
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Mart 2016 Çarşamba 18:59

İzmir'de merkezde bulunan binlerce derme çatma yapılmış gecekondular ile Alaçatı'da-Seferihisar'da ki eski tip ya da cumbalı evler ile karıştırmayalım. Kentsel dönüşüm kaçınılmazdır. Yıkılan evlerin yerine nasıl tipte yapılar yapacağınız önemlidir. Geçmişte yapılan sahil bandındaki yalıları yıkıp çok katlı ucubeleri yapmak kentsel dönüşüm değildir. Yerine göre konut yaparsın. Gidip kalede gecekonduları yıkıp yerine TOKİ konutu dikmezsin. Ya boş kalır, halkın ortak kullanacağı bir proje yapılır ya da az katlı eski İzmir evleri yapılır ama hiçbir şey yapmadan durulmaz. 20 yılda 2-3 bin gecekondu yıkmak ile bu şehir düzelmez. Bilmem nerede demleniyorum, nostajli varı geçelim. Zaten az olan tarihi yapı korunur, etrafına oraya uygun yapılar yaparsın.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 23 Mart 2016 Çarşamba 18:14

Bir gecekondu tartışmasıdır gidiyor göze de hoş gelmiyor olabilir rehabilite edilmesi gerekir ama bir de unesco dünya kültür mirası listesinde olan ve buna rağmen rehabilite edilmeyip tarihin eski fotoğrafları arasında yerini alan Sulukule gerçeğini de unutmamak lazım. Kentsel dönüşüm de vatandaşı mağdur etmeden yapılacaksa bir sürü prosedürü var kamulaştırması, kamu yararı, değer tespitleri, imarlar, mülkiyet kanunundan kaynaklanan haklar vs. Bazı yorumcu arkadaşlar nostaljiden bahsetmiş ama benim nostaljiden anladığım o yapı değil o az katlı yapıların oluşturduğu mahalle kültürü ve biz maalesef uzunu vadede bunu kaybedeceğiz gibi görünüyor. Binaların eski olması önemli değil bakımlı ve temiz olmalı aynı sokakların ve mahallelerin olması gerektiği gibi.

Yorumu oyla      11      5  
23 Mart 2016 Çarşamba 17:39

2000 projenin tamamı, 600 gecekondunun olduğu yere de park yapılıyor. Yan çizmek ile ne alakası var? Ankara dediğimiz şehirde adamlar takır takır binaları yıkıp, düzgün imar planlarına göre binalarını yapıyorlar. Konya, Kayseri aynı şekilde. Türkiye' de en çok ev satılan şehirlerin başında Ankara geliyor. Sonra biz ama bizde satılan evlerin yüzde 37'si ipotekli. Şehrin haline bak ! Futbol takımları maç yapacak stat bulamıyor. Konya, Bursa, Kayseri, İstanbul belediyeleri gitmişler stat yapmışlar. Bizde niye yok? Vizyon Doğanlar mı ? Kentsel döşünüm kaplumbağa hızında. Ayrıca ben kale ya da şehirde hiçbir şey yapılmadı ve bu bölge için her tarafı yıktan, çarpık yapılaşmaya da gelmedim. İlk mesajım aşağıda duruyor. Tescilli yapılar hariç diğerlerini yıkarım demişim. Yazmadığım cümleleri yazmışım gibi yazmayalım. SSK bloklarını belediyenin yıkamayacağını biliyoruz da Ankara ile görüşülür bir proje yapılır demişim değil mi? Yap projeni bakanlığı öner. Yapılmazsa onu o zaman konuşuruz.

Yorumu oyla      11      5  
SELANİK'Lİ 23 Mart 2016 Çarşamba 17:32

Yeşildere Caddesinden Geçerken,ATAMIZ'ın Dev Maskını Hepiniz Görmüşsünüzdür.O Güzelim Eserin Etrafında Kayalara Yapışmış Vaziyette Duran Gecekondulardan,Aşağıda Dere Yatağındaki Diğer Gecekondular Ve Gürçeşme Sırtlarındaki Evler,Ayrıca Kahramanlardaki EGE Mahallesinin Durumu İçler Acısıdır.Bu Duruma,Belediyelerin Ve Hükümetin Kayıtsız Kalmış Olması Çok Acı Bir Şey.Aslında Yapılması Gereken Bu Bölgede,Bu Evlerin Yıkılıp,Buradaki İnsanları Mağdur Etmeden 8-10 Katlık Blok Apartmanların Yapılması,Park Yerleri Ve Yeşil Alanların Oluşturulmasıdır.Daha Neyi Beklerler Anlamıyorum.Bu İşleri Yapmak Bu Kadar Zormudur.Hiç Sanmıyorum.Sanırım Bizim İdarecilerimizin VİZYONSUZLUK Sorunu Var Galiba.

Yorumu oyla      11      5  
tarafsız 23 Mart 2016 Çarşamba 16:32

Birader önce bir şeyleri söylüyorsun sonra yan çizip başka şeyler söylüyorsun ;ankaradaki proje 600 gecekonduydu ikibine çıkardın,hiçbirşey yapılmıyor kadifekale etrafı gecekondu dolu diyordun şimdide yeşildere tarafında ikibin gecekondu yıkıldı diyorsun bu tarafta da yıkılsın diyorsun,bu tarafta yıkılmadı mı?sen takmışsın iki bine hadi bizde ikibin diyelim.Her taraf dümdüz olsun yeniden yapılsın diyorsun sonra da bu olayı sadece çarpık yapılaşmaya indirgiyorsun.Ya cami ne oldu?vazmı geçtin savından?SSK bloklarını belediye yıkamaz birader,devlet kendisi yıkarsa olur ancak.Evet gaziantep te türkiyenin en büyük hayvanat bahçesi mevcuttur ama sıkı dur bunu yapan buradakilerle aynı partiye mensup Celal Doğan zamanında yapılmıştır(bak internet) kafa yapısı aynıdır.Doğal yaşam parkı sadece belediye imkanlarıyla yapılmıştır ve büyüyecektir.Sen izmire birşey yapılmıyor diyorsun ama bu güzel proje dediğin projelere bir bak bakalım devletin katkısı nekadar olmuş biz ne kadar vergi vermişiz.Projeleri eleştiriyorsun sonrada sadece konuşma var yapılan birşey yok diyorsun,bu ne yaman çelişki birader?

Yorumu oyla      11      5  
23 Mart 2016 Çarşamba 15:58

Ne dediğimi gayet iyi anladın da pek işine gelmiyor. Bölgeyi komple değerlendiriyorum. Zaten proje de komple bir proje. Tarihi doku korunup diğer çarpık yapılaşma yıkılmadan bu projeden bir halt olmaz. Bunun tartışılacak bir tarafı da yok. Kale'nin Yeşildere tarafında 2000 gecekondu yıkıldı. Aynı işlemi ön taraf içinde yapmaları gerekiyor. Bunun neyini anlamıyorsun ? Varyant ve etrafı perişan halde. Basmane öyle. Tarihi olan yerleri restore edersin, gerisini yıkarsın demek hak hukuk tanımadan al dozeri gir bir uçtan öbür tarafa yık demek değildir. SSK blokları şimdilerin eseri değil demişsin. Bu şekilde mi kalsın ? Yaparsın bir proje gidersin Ankara'ya. Buca sosyal yaşam kampüsü demişsin. İyi güzel proje de bu tip 50-60 milyonluk projeleri ilçe belediyeleri niye yapmaz ? Ankara ' da örnek verdiğim ilçe belediyesinin projesini küçümsemişsin ancak bir ilçe belediyesi 2000 gecekondu yıkıp kentsel dönüşüm projesi yapıyor. Ne kadar küçük bir proje değil mi ? İçinde de dev bir park var. Doğal yaşam parkı demişsin. Güzel proje de nerede dünya çapında akvaryum, ulaşım ? Karşıyaka tramvayı buraya gidecekti Mavişehir' de kaldı. Öbür taraftan da kısaltıldı hat kuşa döndü, devamlı güzergah değişiyor. 😀 Gaziantep' de bizdeki parktan çok daha büyük olanı var. Bizdeki park güzel ama daha da güzel olabilir. Metrekare olarak büyümesi gerekiyor. Hayvan sayısı artmalı. Dünya çapında ses getirecek bir akvaryum yapılmalı. Giriş ekstra ücretli olur. bahsedilen proje içinde daha çok toplantı yapılır ama icraat göremeyiz. Yapılsın mı yapılmasın demişsin ya ! Alsancak için yeni yönetmelik çıktı değil mi ? Bugün yine aynı tas aynı hamam, kaldırım işgaline devam.

Yorumu oyla      11      5  
bülent ışık 23 Mart 2016 Çarşamba 15:45

Gecekondularda oturanlar bu herşey yıkılsın diyenler kadar gecekondu da oturmaktan rahatsız değiller.Algı yönetimi gayet başarılı.

Yorumu oyla      11      5  
tarafsız 23 Mart 2016 Çarşamba 15:10

Birader biz belediyenin damlacık,değirmendağ projesini tartışıyoruz burada zaten.Ne dediğin bile anlaşılmıyor.Proje yapılmış el atmışlar yapıyorlar sen atıp tutuyorsun.Birader bir karar ver;yapsınlar mı yapmasınlar mı?ama senin dediğin gibi her tarafı yakıp yıkarak olmaz bu işler izmirde.Herkesin hakkı hukuku var.Buldozer gibi giremezsin öyle,yolu yordamıyla kimseyi incitmeden estetik kaygılarla tarih korunarak NOSTALJİ korunarak yapılır bu işler.Camilerin perişan hal de olduğu kocaman bir yalan.Milli eğitim müdürünün yapmadığını bu belediyeler yapıyor.Nedense izmirde yaygın bir düşünce hakim olmaya başladı;devletin işini de belediye yapacak,yapmazsa o suçlanacak.Camiler perişan sa diyanet o birçok bakanlıktan büyük bütçesi nerede?Ha birader?

Yorumu oyla      11      5  
23 Mart 2016 Çarşamba 14:53

Varyant'ın etrafındaki yapılaşmaya bak! Nostaljikmiş. 😀Çarpık, derme çatma yapılaşma olmuş hem de şehrin göbeği, denizden bakınca kabak gibi görünüyor ama yıkılmasın bu şekilde kalsın diyenler var. Sana git tarihi camiyi yık diyen yok. Gerçi oradaki camilerin hali de, tarihi yapıların hali de perişan durumda. Konak Belediyesi' nin çok önemli projeleri olduğu için buralara sıra gelmemiştir. Konak Tüneli yapılırken yıkılacak evlerin olduğu mahalleye kalırım taşı , asfalt atılıyordu. Oralar şimdi yıkıldı-yıkılacak, harcanan paralar ne oldu ? Uzundere Kentsel dönüşüm projesi yerine bakanlık ile ortak şehrin göbeğinde olan kale ve etrafını yıkmak kimsenin aklına gelmiyor mu ? Bu şehre bu görüntü yakışıyor mu ? Kalenin manzarası, tarihi yapısı niye değerlendirilmiyor da gecekondu dolu? Bu insanlara başka yerde insanca koşullarda yaşayacak evler yapılabilir.

Yorumu oyla      11      5  
tarafsız 23 Mart 2016 Çarşamba 14:45

Buldozer vatandaş;sen hiç tilkilik te hayyam da demlendin mi?bir ihtimal bilmezsin yerini.İki çeşmelik boyama projesi daha hayata geçirilmedi ki sen bahsedesin.Sadece o küçümsediğin boyama projesiyle lizbon,porto gözkamaştırıcı bugün.saat kulesi arkası çöplüğü ssk binaları bunların eseri değil ki?Bir ihtimal senin gönül verdiğin bu yakıp yıkıp yeni binalar yapanların eseri.Tescilli binalar rstore ediliyor birer birer,oy vermeye devam edersen daha fazlasını göreceksin.Yıllarca gizlenmiş agorayı kadifekaleyi de ortaya çıkaran bu yönetim.Ankarada bir belediye park yapıyormuş aman allahım ne büyük proje ama benim gençliğimin kuğulu parkı kuşa döndü o başka mesele.Git sen yaşlılar ve engelliler için bucada yapılan o muhteşem sağlık sitesini gör,inciraltı kent ormanını biraz gez,haa doğal yaşam parkını da unutma sakın.Bence sen önce kendine bir rumuz bul sonra senle yazışalım seni şöyle bir gezdireyim nereler de ne yaşanır nasıl keyif alınır bir izmirli olarak anlatayım,beğenmezsen izmirliliğime vurursun.Biz yaşamayı süs olsun diye görenlerden değiliz,sen tilkilikteki hayyamdan zevk almayabilirsin olsun varsın sana görede mallarımız var izmirde;çeşmeye foçaya urlaya alaçatıya götürürüz balı rakıdan hoşlanmasan da bağarası çıkışında veya bayındırda çiçek bahçeleri arasında ulu katmer yediririz

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve tartışmalı plan askıda: Çınarlı’ya protokol cami
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışmalara neden olan Çınarlı’daki protokol ...
Türk Sineması'nın büyük yıldızı İzmir'de vasiyetini açıkladı
İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği işbirliğinde ...
SGK İzmir’in yeni müdüründen işbaşı!
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne Ekrem Gülcamal atandı. Gülcemal, ...
 
Kemalpaşalılar’dan Başkan’a şükran plaketi
Kemalpaşalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Kemalpaşa’ya yaptığı hizmetlerinden ...
Selvitopu'ndan 'Karabağlar'ın lehine' çıkışı!
Limontepe Semt Merkezi’ndeki kursiyer kadınlarla kahvaltıya katılan Başkan ...
Bornova ‘can dostlar’ın da evi!
Bornova Belediyesi, başta hasta ve yaralı hayvanların tedavisi olmak üzere ...
 
Karşıyaka’da engeller ortadan kalkıyor!
Karşıyaka Belediyesi; hizmet binaları ile kültür merkezlerinde özel düzenlemeler ...
Kocaoğlu ile A'den Z'ye gündem: 30 başkana sitem!
Büyükşehir Belediye Başkanı gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulunurken ...
Bucalı kadınlar kanserden korunmaya öğrendi
Dünyadaki hastalıkların yüzde 20’sini oluşturan ve çağımızın hastalığı ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva