HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Kasım 2011 Cuma - 10:23

Tahtalı'da mutlu sona yaklaşıldı

Tahtalı Baraj alanı ve havzasında kalan yerler 1986 yılında istimlak edildi. Şanslı olan köylüler 1997 yılında konutlarına kavuştu. Ancak hak sahibi olduğu halde o dönem konut verilemeyen 75 kişi, tam 25 yıl sonra villa görünümündeki iki katlı evlerine kavuşmak için artık gün sayıyor.

Tahtalı da mutlu sona yaklaşıldı

İZMİR - Kamuoyu onları 'Tahtalı Barajı mağdurları' olarak tanıdı. Kimi zaman siyasetçilerden yardım istediler kimi zaman da seslerini duyurmak için eylemler yaptılar. Çünkü ev ve arazileri Tahtalı Barajı alanında kalmış ve istimlak edildiği halde, onlara yeni konut verilmemişti. Barajdan dolayı mağdur olan köylülerin büyük bölümü, arazilerinin istimlak edilmesinden tam 10 yıl sonra Menderes Bulgurca'da yapılan konutlarda ev sahibi olmuş, ancak 75 köylü hak sahibi kabul edildiği halde konutsuz kaldı. Aradan yıllar geçti, hükümetler değişti. O köylüler 25 yıl sonra ilk kez umutlu, çünkü yanı başlarında bir süre sonra taşınacakları iki katlı, villa görünümlü evlerinin inşaatları bitmek üzere...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2010 yılında ihale ettiği 120 konut yılsonunda tamamlanacak. 75 konut hak sahiplerine dağıtılacak, geriye kalan 45 konut da yine devletin yapacağı istimlaklardan dolayı mağdur olacak vatandaşlara verilecek. Her katı 90 metrekareden toplam 180 metrekare olan konutların her birinin yaklaşık 500 metrekare kadar da bahçesi var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökarslan, konutların yıl sonunda biteceğini ve vatandaşların 25 yıllık mağduriyetinin sona ereceğini söyledi.
 
5 YIL ÖDEMESİZ 20 YIL VADE
Edinilen bilgilere göre bu konutlar da 1997 yılında dağıtılan konutlar gibi ilk 5 yıl ödemesiz, toplam 20 yıl vadeli olarak hak sahiplerine dağıtılacak. Konutların belirlenecek olan bedelinden, mağdur vatandaşın 1986 yılında istimlak edilen ev ve arazisine biçilen değer düşülecek. Mağdur vatandaş geriye kalan rakamı 20 yılda taksitler halinde devlete geri ödeyecek.
Bulgurca Muhtarı İbrahim Ünlübaş ise mağdur vatandaşların bir taraftan heyecanla yeni konutlarını beklediğini ancak diğer yandan kafalarda bir soru işareti bulunduğunu belirterek, yetkililerden bu konuda açıklama beklediklerini söyledi. Ünlübaş, "Mağdur olan vatandaşların 1986 yılında istimlak edilen ev ev arazilerine bir değer biçilmiş ve vatandaşlara konut verileceği için bu parayı devlet kendi hesabında bloke etmişti. Bu yeni konutlar dağıtılırken, bu bloke edilen miktar yeni konutların fiyatından düşülecek. Ancak bloke edilen paraya eğer o günkü değeri ile yeni fiyattan düşülecekse, bu ciddi bir mağduriyete neden olur. Bu konudaki uygulamanın nasıl olacağını merakla bekliyoruz" dedi.
 
İZSU VE BÜYÜKŞEHİR HAREKETE GEÇSİN
Muhtar İbrahim Ünlübaş, önlerinde başka bir sorunun daha bulunduğunu da ifade ederek şöyle konuştu: "Konutlar ihale sözleşmesi gereği bu yıl sonunda bitiyor. Ancak konutlar bitse bile mağdur vatandaşlara dağıtılamayabilir. Çünkü bunların henüz kanalizasyon, su ve elektrik gibi alt yapıları yapılmış değil. Menderes Belediyesi'nin bu yatırımları yapması biraz zor. Bu nedenle İZSU ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte harekete geçerek, bir an önce bu alt yapı hizmetlerini tamamlaması gerekiyor."(Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedeler Bornova’da ağırlanıyor
Bornova Belediyesi Van’da yaşanan depremde evlerini kaybeden 8 aileyi ...
Moody’s’den Büyükşehir’e ikinci onay
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından ...
Karşıyakalı minikler kütüphaneyle buluştu
Karşıyaka Belediyesi, Örnekköy Mahallesinde bulunan ve eski Milli Eğitim ...
 
Vergi ödemelerine ek vezneler hizmette
Konak Belediyesi Kasım ayı vergilerinin ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması ...
Konak Belediyesi işitme engellilere tercüman oldu
Konak Belediyesi duyarlı çalışmalarıyla Türkiye’de bir ilke daha imza ...
Kocaoğlu o anketi yorumladı
İntegral Araştırma Şirketi’nin yaptığı İzmir anketine Büyükşehir Belediye ...
 
Kordon'da polis destekli 'tente' operasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri Kordon’da bulunan işyerlerine operasyon düzenledi.
Kıyı Ege Van'a gitti
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur ve Encümen üyelerinden ...
Buca’da Ayda Saryal davayı kazandı
Buca Belediye Şirketi Buca-Mar’da İmar Danışmanı olarak görevlendirilen ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva