HABERLER>GÜNCEL
11 Aralık 2015 Cuma - 15:46

Sur’da jet hızıyla yeniden sokağa çıkma yasağı!

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde, 7 Haziran seçimlerinden sonra beşinci kez ilan edilen ve 9 gün süren sokağa çıkma yasağının dün gece kaldırılmasının ardından çatışmaların şiddetini gösteren izler ortaya çıktı. Diyarbakır'ın ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi harabeye dönerken, bazı yurttaşların da sabahın ilk saatlerinden itibaren yanlarına alabildikleri eşyalarıyla evlerini terk ettiği gözlendi. Ancak, bugün saat 16.00'dan itibaren ilçede yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sur’da jet hızıyla yeniden sokağa çıkma yasağı!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesi ve 1 caddesinde 2 Aralık günü saat 05.00'de, sokaklardaki barikatların kaldırılması ve operasyon düzenlenmesi amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak kaymakamlık tarafından dün saat 23.00'den itibaren kaldırıldı ancak altıncı yasağın gelmesi uzun sürmedi. Bugün saat 16.00'dan itibaren yeniden sokağa çıkma yasağı getirildi.
 
Diyarbakır Valiliği'nin PKK'yı sorumlu tuttuğu Kurşunlu Cami ile Cumhuriyet, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulları ve Yavuz Selim Ortaokulu'ndaki yangınların büyük hasara neden olduğu ortaya çıktı.
 
Tarihi Kurşunlu Camisi harabeye dönerken, tamamen kullanılamaz hale geldi. Yangının yanı sıra camiye kurşunların da isabet ettiği görüldü. Sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra yüzlerce kişi tahrip olan camiyi gezerek cep telefonlarıyla fotoğraf çekti.
 
Çatışmalar sırasında yanan 4 okuldan biri olan tarihi Kurşunlu Camisi'nin arkasındaki Süleyman Nazif İlkokulu ve ana sınıfının da büyük bölümünün yandığı görüldü. Okulun sınıflarındaki sıralar ve masalar tamamen kül oldu.
 
SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ
Fatihpaşa Mahallesi'ndeki onlarca ev ve işyeri, çatışmalar sırasında isabet eden mermilerle harabeye dönerken, sokaklardaki hendek ve barikatlar  da dikkat çekti. Çatışmalar sırasında bombalardan kaynaklı su şebekesindeki patlaklar nedeniyle bir çok sokak adeta göle dönüştü. Çok katlı binaların özellikle üst katlarındaki büyük tahribatlar ise ilçede yaşananları gözler önüne serdi.


 
BARİKATTA MANKENLİ TUZAK
PKK'lıların bazı barikatlara elbise giydirilen cansız mankenler koydukları görüldü. Barikatta nöbet tutan biri varmış görüntüsü verilen ve elinde kameralarda kullanılan monopot bulunan cansız mankenin güvenlik güçlerini yanıltmaya dönük olduğu belirtildi.

Uzaktan bakıldığında cansız mankenin silahlı PKK'lı gibi görünmesi dikkati çekti.
 
EŞYASINI KAPAN EVİNİ TERK ETTİ
Sokağa çıkma yasağının kalkmasından ardından Sur'da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerinden dışarı çıkan bir çok kişi, ilçe dışından gelen yakınlarının da yardımıyla yanlarına alabildikleri eşyalarıyla evlerini terk etmeye başladı.
 
Bazılarında tüneller açılan evlerinin büyük bölümünün tahrip olduğunu ve oturamayacak durumda olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Çatışmalar yüzünden günlerdir dışarı çıkamadık. Su ve gıda sıkıntısı çektik. Çatışmalar yüzünden evlerimiz tamamen tahrip oldu ve oturulacak gibi de değil artık" dedi.
 
Bu nedenle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan bir çok kişi, çatışmaların yeniden başlamasından korktuklarını, sokaklara hendek ve barikatlardan araç giremediği için yanlarına birkaç eşya alabildiklerini anlattı.
 
İlçeden ayrılanlar, kentin diğer semtlerindeki akrabalarının yanına sığınacaklarını, sonra da başka ev kiralayacaklarını ve güvenlik ortamı sağlanınca Sur İlçesi'ne dönmeyi düşündüklerini söyledi.
 
KONTROLLER SÜRÜYOR
Sur Kaymakamlığı tarafından yasağın kaldırıldığının açıklanmasına rağmen, esnafın büyük bölümü tekrar çatışma çıkmasından korktukları için işyerlerini açmadı. Sur merkezine araçların girişine de güvenlik güçleri tarafından izin verilmiyor. Günler sonra akrabalarından haber alabilmek için gelenler de polisin kontrolünün ardından ilçeye girebildi. (dha)

 
Gram altın 1 ayın zirvesinde!
 
İzmir’deki karakolda ‘Gezi’ dayağı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 11 Aralık 2015 Cuma 16:18

İSTİKRAR SÜRÜYOR..

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatbikatta ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganı!
Emniyet Müdürlüğü tarafından Kurutilek Köyü'ndeki Polis Atış Alanı’nda ...
19 çocuğa istismara 240 yıl hapis!
Kayseri’de yaşları 12 ile 17 arasında değişen 19 erkek çocuğunu eve götürüp ...
Ege Üniversitesi’nde Amedspor standına örgüt soruşturması!
Ege Üniversitesi'nde, stant açan Amedspor taraftarları hakkında, "PKK ...
 
Türkiye Fırat'ın batısını kapattı!
Fırat Nehri'nin batısındaki Ada bölgesi 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildi.
İzmir’de sis kabusu: 30 dakikada 4 kaza!
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde, sis yüzünden görüş mesafesinin düştüğü karayolunda ...
Uzundere TOKİ moloz çöplüğüne döndü!
İzmir’in Uzundere semtindeki TOKİ konutlarının bulunduğu alanın çevresi ...
 
İzmir’de yılbaşı heyecanı: Umut kuyruğu!
İzmir’de, yeni yılın yaklaşması ile birlikte özellikle yılbaşı süsü ve ...
Dündar ve Gül’e mahkemeden bir ret daha!
MİT TIR’ları soruşturmasında tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem ...
Dündar ve Gül'e mektup yazan İzmirli hakim konuştu!
Hâkim Aydın, MİT TIR’larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva