HABERLER>GÜNCEL
25 Aralık 2011 Pazar - 14:04

Soyu tükenen hayvanlara İzmir koruması

Doğal Yaşam Parkı, soyu tehlike altında olan çok sayıda yaban hayvanının barındığı ve çoğaldığı bir merkeze dönüşmeye başladı.

Soyu tükenen hayvanlara İzmir koruması

İZMİR - Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi olan Asya fili, Bengal kaplanı, Afrika aslanı, Anadolu yaban keçisi, ceylan, su aygırı, Afrika mahmuzlu kaplumbağasından sonra Park, yeni sakinleri Afrika pengueni, tembel ayı ve Anadolu vaşağını bekliyor.
 
Doğal Yaşam Parkı'nda 120 türden, sayıları 1200'ü aşan hayvan barınıyor. Ancak parkın en dikkat çekici özelliklerinden biri soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yaban hayvanlarının koruma altına alınması, doğal yaşam alanlarına en yakın koşulların sağlanmasıyla da çoğalmaları oldu. Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi çok büyük olan hayvanlardan biri olan Asya filleri Winner ve Begümcan'ın 'İzmir' adı verilen yavrusu bu durumun en çarpıcı örneği oldu. Soyu tükenme tehlikesi olan ceylanların da sayısı üremeleriyle arttı.
 
Doğal Yaşam Parkı kısa süre sonra, soyu tükenme tehlikesi altında olan yeni türlere de ev sahipliği yapacak. Bunlardan ilki Anadolu vaşağı olacak. İzmir'e getirilen, henüz adaptasyon süreci yaşayan vaşaklar, yeni yapılan barınaklarında yaşamlarını sürdürecek.
 
Dünya üzerindeki türlerin durumları hakkında araştırmalar yapan Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik ile koordinasyonlu çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğal Yaşam Parkı'na soyu tükenme tehlikesi büyük olan Afrika pengueni ve tembel ayı getirme kararı aldı.
 
Penguenlerin barınak alanında bir havuz yapılacak, yaşayabilecekleri karasal ortam ve havuz sıcaklığı sağlanacak. Tembel ayılara da mevcut ayı barınakları alanında yeni bir bölüm yapılacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda nesli tehlike altında olan pek çok yaban hayvanı barındığını, görevlerinden birinin de nesli tehlikede olan canlıların korunmasını ve nesillerin devam ettirilmesi sağlamak olduğunu belirtti.
 
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda yer alan soyu tükenme tehlikesi altında veya bu kategoriye aday olan hayvanlar:
 
Afrika aslanı: Yaşam alan Afrika'nın kuzeyi, savanlar, sık olmayan ağaçlıklar, otluk alanlar ve çalılık bölgelerdir. Parkta 3 aslan yaşıyor.
 
Anadolu yaban keçisi: Bir zamanlar Anadolu'da hemen her yerde görülürdü. Artık küçük topluluklar halinde Akdeniz ve Doğu bölgelerinde görülebiliyor.
 
Asya fili: Hindistan, Çin, Malezya, Endonezya, Güney Çin, Tayland, Sumatra, Seylan'da yayılış gösterirler. Türkiye'de 5 fil var. Bunlardan 3'ü İzmir'de bulunuyor. Türkiye'deki ilk fil yavrusu İzmir'de dünyaya geldi.
 
Bengal kaplanı: Sibirya'nın güneydoğusu Hindistan'dan Himalayalara kadar çöller dışında tüm bölgelerde bulunurlar. Günümüzde sayıları 3 bin 600 - 4 bin 600'e inen bu görkemli türün birey sayısı giderek azalıyor. Park'ta 3 adet kaplan yaşıyor.
 
Ceylan: Kuzey Afrika, Filistin, İsrail, Arabistan, İran, Türkistan, Doğu Çin'e kadar yayılış gösterirler. Avcılık başta olmak üzere insan kaynaklı nedenlerle sayıları her geçen gün azalıyor. Türkiye'de Şanlıurfa Ceylanpınar'da üretme istasyonlarında yaşıyorlar. İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan 50 ceylanın sayısı da her yıl artış gösteriyor.
 
Halka kuyruklu lemur: Madagaskar Adası'nın güney ve güneybatısında yaşarlar. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 12 lemur parkta yaşıyor. Bunlardan 5'i İzmir'de dünyaya geldi.
 
Hipopotam (su aygırı): Sudan, Etiyopya, Kenya, Gambiya, Tanzanya ve Zambiya gibi Afrika ülkelerinde yaşarlar. Parkta 3 su aygırı var.
 
Siyah makak maymunu: Kuzeydoğu Endonezya adası Sulawesi'nin tropik ormanlarında yayılış gösterirler. Park'ta 5 siyah makaka yaşıyor.
 
Afrika mahmuzlu kaplumbağası: Senegal ve Moritanya'dan, Doğu Mali'ye, Sudan, Etiyopya'dan Kızıldeniz boyunca Eritre'ye kadar yayılış gösterir. Parkta 3 mahmuzlu kaplumbağa var.
 
Kaplan piton: Burma, Tayland, Vietnam, Çin, Endonezya'da ve Hindistan'da yaşar.(DHA)
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlilik danışmanından ilginç tavsiyeler
Gaziosmanpaşa Belediyesi, boşanma oranlarını azaltmak için evlilik danışmanı ...
İl Sağlık Müdürlüğü'nden iddialara cevap!
İzmir Sağlık Müdürlüğü, her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen ...
İnciraltı'nda ilk kazma ne zaman vurulacak?
İnciraltı uygulama planlarında son aşamaya gelindi. Dava açılmazsa 2012'nin ...
 
Bakanlık bu eserleri arıyor!
2007'de bir vatandaşın Ankara Medeniyetler Müzesi'ne getirdiği iki eser ...
Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 26 yaralı
Aydın'dan Şanlıurfa'ya giden yolcu otobüsünün kar yağışı nedeniyle Konya'da ...
Göztepe'de acı ölüm!
Şizofreni tedavisi gören 72 yaşındaki Sabit Kadem Kolbaşı, ikinci kattaki ...
 
Meryem Ana’da Noel kutlaması
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'nde, Noel dolayısıyla kutlama ayini düzenlendi.
Fransız mallarına ilk boykot kimden geldi!
1915 olaylarıyla ilgili yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul ...
TRT Genel Müdürü kimden özür diledi?
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ''Sanatçı Rojin'le ilgili maksadı aşan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva