HABERLER>GÜNCEL
25 Aralık 2011 Pazar - 13:26

İnciraltı'nda ilk kazma ne zaman vurulacak?

İnciraltı uygulama planlarında son aşamaya gelindi. Dava açılmazsa 2012'nin ikinci yarısında EXPO'nun da yapılacağı alanda yatırımın önü açılacak. İzmir aday olduğu EXPO 2020 yolunda emin adımlarla ilerleyecek

İnciraltı nda ilk kazma ne zaman vurulacak?

İZMİR - Yıllardır İnciraltı ve bölgesinin imar planlarının çıkmasını bekleyen, aç kalmak pahasına arsalarına sahip çıkan 2 bin 500 hak sahibine müjdeli haber geldi. Egeli Sabah’tan Sezen Özsavrangil’in haberine göre, Ocak'ın ilk haftasında uygulama planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına gönderecek Kültür ve Turizm Bakanlığı, onayın ardından planları askıya çıkartacak. Herhangi bir dava süreci yaşanmazsa 2012 Haziran'ında bölgede ilk kazma vurulacak.
 
SON VİRAJA GİRDİ
İnciraltı'nın 22 yıldır yılan hikayesine dönen imar planı süreci son viraja girdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açılan davalarla planlaması bir türlü yapılamayan İnciraltı bölgesi için "Gerekirse özel yasa çıkartılır" açıklamasının ardından, bakanlıktan 5 bin ve bin ölçekli planların hazırlandığı haberi geldi. EXPO 2020 alanı olarak belirlenen İnciraltı ve çevresinde, merkeze 2 kilometre uzaklıkta olmalarına rağmen yapılaşamadıkları için sefalet içinde kalan halkın bu haberle yüzü güldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, hazırlanan uygulama planlarının Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderileceğini kaydetti. Yetkililer, "Ağustos ayında çıkan kanun hükmünde kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu kapatıldı, görevleri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Daha öhce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan Tabiat Varlıkları ve Doğal Sitler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Bu alanların tespiti için 6 ay süre verildi. 22 ilde de komisyon oluşturuldu. İnciraltı'nda birinci, ikinci ve üçüncü derecede SİT alanları var. Bunun için hazırladığımız planlar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşünü almak durumundaydık. Bu sürecin tamamlanmasını bekledik. Ocak'ın ilk haftasında planları komisyona gönderiyoruz. Komisyon bize en geç bir ay içinde uygun görüş bildirirse, en geç 2012 Haziran'ında bölgede inşaat işleri başlayacak. Hepimizin arzusu bu yönde" dedi.
 
35 MİLYAR DOLAR KAYBETTİK
Birbiri ardına açılan davalar yüzünden yaşanan gecikmelerden bunalan vatandaş adına konuşan İnciraltı ve Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği Başkanı Ekrem Şen, bu gecikmenin kente 35 milyar dolar kaybettirdiğini söyledi. Planların tüm meslek grupları, yerel yönetimler, halk ve bakanlıkların görüşleri doğrultusunda ortak akılla hazırlandığını kaydeden Şen, "2012 Haziran'ında değil, bu inşaat işlerinin yıllar öncesinden başlaması gerekiyordu. Kaybedilmiş çok büyük zaman var. İzmir ve Türkiye'nin katma değerinin, istihdamın önüne geçildi. Haziran'ında yapımı başlayacak projelerin gerçekte turizme kazandıracaklarını alt alta dizince öyle büyük bir katma değer çıkıyor ki halk bunu bilmiyor. Bizim bölgemizde termal turizm olduğu için Avrupa'nın da ilgisini çekiyor. Burada yapılacak projede 15 bin yatak öngörülüyor. İçerideki yalnızca ticaret aktiviteleri 30 bin istihdam yaratacak. Bu insanların aile fertlerini ele alırsanız, 120 bin kişiye ekmek kapısı oluyor. Bu bölge 17 yıl önce planlansaydı turizm faaliyetlerinden ülkeye 35 milyar dolar civarında katma değer girecekti. İzmir'de neden bu davaların açıldığını artık herkesin gördüğüne inanıyorum" dedi.
 
ÖZEL YASA ÇIKARILIR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İnciraltı'nın bir turizm bölgesi olduğunu dile getirerek, "Çalışmalar belli bir aşamaya geldi. Açılan davalar da var. Belki bu süreçle ilgili yasal müdahale önümüzdeki dönemde gerekecek. Fakat şehre, havaalanına ulaşımda ve bütün ulaşım akslarına yakınlık açısından İnciraltı önceliğini, üstünlüğünü koruyor. EXPO ile ilgili çalışmaları gecikmeksizin yapmaya çalışıyoruz" diyerek, bir gazetecinin, "Bahsettiğiniz özel yasa mıdır?" sorusunu da "Gerekecek belki. İnciraltı konusundaki çalışmalarımız ileride böyle bir yasayı gerektirecek" diye yanıtlamıştı.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
1989'da turizm bölgesi ilan edilen bölgenin planlaması bugüne kadar yapılamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Turizm ve Bayındırlık arasında uzun yıllar planlama yetkisi yüzünden tartışma yaşandı. Tarım Bakanlığı'na bağlı birimler de zaman zaman bölge "tarım alanı" diye açıklamada bulundu. Bölge, bu tartışmalar nedeniyle uzun süre sahipsiz kaldı. Büyükşehir Belediyesi, 2007'de önce üniversiteler, meslek odaları, muhtarlar ve arazi sahiplerinin de katılımıyla İnciraltı'nın geleceğiyle ilgili toplantılar yaptı. 2008'de bölgenin bir bölümü EXPO alanı olarak belirlendi ancak planlama yapılmadı. 2009'da Büyükşehir Belediyesi, arazi sahiplerinin de isteklerini göz önüne alarak İnciraltı'na ilişkin taslak imar planları hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu. Bakanlık, 580 hektarlık alanın, sağlık turizminin gelişebileceği bir bölge olarak planlamasını yaptı. 25 bin ölçekli bu planlar, belediyeye gönderilip, aynı yıl içinde askıya çıkartıldı. Ancak planlamaya karşı dava açıldı. Bakanlık davalar sonuçlanmadan, bu plana uyumlu 5 bin ve bin ölçekli planlarla ilgili aşamaya geçti. Ankara, bölgeyle ilgili tüm kesimlerin görüşlerini alarak planları hazırladı. Bu aşamada, bir alışveriş merkezinin 25 binlik plan aleyhine açtığı davada, Danıştay 6. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Böylece halkın onayıyla hazırlanan alt ölçekli planların da önü tıkandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde üst ölçekli planlarla ilgili savunmasını hazırlayarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na sundu. Planlar revize edilerek geçtiğimiz Ağustos'ta yeniden askıya çıktı. Bakanlık da uygulama planlarını Koruma Kurulu'na göndermek üzereyken yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçmesiyle, bürokratik süreç beklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına gidecek planda son aşamaya gelindi. (EGELİ SABAH)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balcovalı 20 Mart 2012 Salı 10:03

ahmet bey ; İnciraltı ile seferihisar'ın durumları birbirinden çok farklı iki yeri birbiri ile karıştırmayın.Ayrıca oradaki arsaların bir çogu dedelerinden miras kalındı.Yıllarca arsa sahipleri mallarını korudu ,vergisini çok yüksek miktarlarda ödediler,rant peşinde koşanlarla mücadele ettiler.Karşılığında da hiç bir şey alamadılar.Şimdi bırakında yıllar sonra arsa sahipleri biraz nefes alsın.İzmir e yakışır bir imar planını herkes bekliyor.İzmir için bunu çok görmeyin lütfen.

Yorumu oyla      25      6  
ahmet 6 Mart 2012 Salı 23:32

ARSA SAHIPLERI DE ARSALARI PARA ETSIN DIYE BEKLIYOR KARDESIM SIZE KIM DEDI ORALARI ALIRKEN IMARA ACILCAK DIYE? SIZE TAHUTNAMI VERILDI? BENIMDE SEFERISARDA BI SURU TARLAM VAR IMARSIZ BENDE ISTIYORUM OZAMAN ACILSIN IMARA. ARSA SAHIPLERI TABI ISTER IMARI CUKU PARA KAZANCAKLAR AMA IZMIR NE KAYBETCEK? ODA COK HAKLI BANA GORE BURDA BUYUK RANTLAR DONUYOR...

Yorumu oyla      12      19  
Balcovalı 26 Ocak 2012 Perşembe 13:13

İnciraltının yeşil alan kalmasını savunan kişilere sormak lazım.İnsanların tapulu arsaları nasıl olurda sizlere yeşil alan olarak ayrılır çok merak ediyorum.Eğer ki inciraltının yeşil alan kalması isteniyorsa o zaman kamulaştırma yapılsın .Arsa sahiplerine ücretleri ödensin ozaman ne yapılıyorsa yapılsın.Mavişehire bayraklıya gökdelenler planlanıp yapılırken kimsenin sesi solugu çıkmadı.Şunuda unutmayın ki hiç bir arsa sahibi oraların beton binalarla dolmasını istemiyor.

Yorumu oyla      29      6  
Mehmet Karakulak 12 Ocak 2012 Perşembe 19:18

bu yeşil alan yeşil alan diye tutturanlarda alışveriş merkezlerinden çıkıyolarsa ben bir şey bilmiyorum , yav arkadaş inciraltının yanından geçmediğiniz o kadar belli ki , tek bildiğiniz yer çifte kumrulardır. Bahçelerarasından şöyle bir geçtiniz mi noluyor ne bitiyor gördünüz mü acaba , şehrin göbeğinde köy olarak kaldı orası köy , az bi gezin görün agoradan kipadan bi çıkında...

Yorumu oyla      30      6  
yiğit gökçöl 26 Aralık 2011 Pazartesi 16:22

bakanlıkların bile bir şeyler yapma çabasına engel olunabileceği endişesi taşıması ürkütücü.Güzel izmirimizde maalesef istemezükçülük yapan gruplar var.İzmir e yatırım yapılmasın isteyenler var.Özellikle düzgün planlama ile büyük katma değer sağlayabilecek inciraltının belediyelerce yıllardır görmezden gelinmesi üzücü.inciraltının tek kurtuluşu gibi olan expo fuarının alınabilmesi için yapılaşmanın bir an evvel yapılması gerekmektedir.Yöre halkına inciraltını korudukları için teşekkürler.

Yorumu oyla      29      6  
veritas 26 Aralık 2011 Pazartesi 15:28

karia izmirli değil herhalde türkiyenin en çok yeşil alana sahip bir şehirde yaşıyoruz... bu bir milattır. bu tarihten sonra İZMİR turizm şehridir.. destek verelim.. birlikte olalım..

Yorumu oyla      25      6  
karia 26 Aralık 2011 Pazartesi 10:57

Şehrin içindeki tek yeşil alanda yok edilecek. Üzülüyorum. biz bu yatırımlardan sonra tekrar yeşil alan kazanabilecek miyiz? İnciraltına gelen göçmen kuşların yuva yaptığı yerler zarar görcek mi?

Yorumu oyla      15      36  
naci uzun 25 Aralık 2011 Pazar 23:57

balçovada 1970 yılından bu yana arsa mağduru olanlarla ilgilenilmezken nedir inciraltı... rant ve hortumculuk zihniyeti inciraltını öne çıkartıyor. izmirin nefes alacak başka yeri mi var, zemini ve toprak yapısı bile imara açılmasına engeldir. arsa mağdurlarıyla ilgilenmeyip ranta gözünü dikmiş yetkilileri şiddetle kınıyorum...

Yorumu oyla      16      31  
naci uzun 25 Aralık 2011 Pazar 23:55

balçovada 1970 yılından bu yana arsa mağduru olanlarla ilgilenilmezken nedir inciraltı... rant ve hortumculuk zihniyeti inciraltını öne çıkartıyor. izmirin nefes alacak başka yeri mi var, zemini ve toprak yapısı bile imara açılmasına engeldir. arsa mağdurlarıyla ilgilenmeyip ranta gözünü dikmiş yetkilileri şiddetle kınıyorum...

Yorumu oyla      15      26  
Uğur Köksal 25 Aralık 2011 Pazar 17:26

İnşallah bu iş artık bir sonuca ulaşır, her seferinde davalarla İzmir'in önünü tıkadılar bakalım şimdi ne olacak!

Yorumu oyla      35      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık bu eserleri arıyor!
2007'de bir vatandaşın Ankara Medeniyetler Müzesi'ne getirdiği iki eser ...
Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 26 yaralı
Aydın'dan Şanlıurfa'ya giden yolcu otobüsünün kar yağışı nedeniyle Konya'da ...
Göztepe'de acı ölüm!
Şizofreni tedavisi gören 72 yaşındaki Sabit Kadem Kolbaşı, ikinci kattaki ...
 
Meryem Ana’da Noel kutlaması
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'nde, Noel dolayısıyla kutlama ayini düzenlendi.
Fransız mallarına ilk boykot kimden geldi!
1915 olaylarıyla ilgili yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul ...
TRT Genel Müdürü kimden özür diledi?
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ''Sanatçı Rojin'le ilgili maksadı aşan ...
 
İsmet İnönü, Konak'ta doğduğu evde anıldı
Türkiye Cumhuriyeti ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölüm yıldönümünde ...
İngiliz vekilin PKK yanlısı çalışmaları belgelendi
İngilliz milletvekili Hywel Williams'ın, PKK yanlısı lobi çalışmaları ...
Ece, annesiyle babasının yanına uğurlandı
İzmir'de, üsteğmen babası ile doktor annesini 1.5 yaşındayken trafik kazasında ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva