HABERLER>SAĞLIK
29 Mayıs 2010 Cumartesi - 00:00

Sigara doğurganlığı azaltıyor

Doç. Dr. Fatma Sema Oymak, ''Sigara kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında sigara, beklenen gebelik için ortalama bir yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır'' dedi.’

Sigara doğurganlığı azaltıyor

Doç. Dr. Fatma Sema Oymak, ''Sigara kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında sigara, beklenen gebelik için ortalama bir yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır'' dedi.’
 
Yapılan birçok araştırmanın, sigara içen kadınlarda üreme fonksiyonunun olumsuz etkilendiği sonucunu ortaya koyduğunu belirten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sema Oymak, ''Dünya genelinde beş sigara içicisinden birisinin kadın olduğuna" dikkat çekti.
 
''Bugünkü sigara kullanıcılarının yarısını, gelecekte sigara ile ilişkili bir hastalık nedeniyle kaybedeceklerini çok iyi bilen tütün endüstrisi, yeni kullanıcılar yaratma ihtiyacı içindedir. Bu sebeple tütün endüstrisi kazançlarına kazanç katmak için kadınları hedef seçmiştir'' diyen Oymak, ''Tüm dünyada en sık ikinci ölüm sebebi olan tütün kullanımının, günümüzde her 10 yetişkinden birinin ölümünden de sorumludur'' diye konuştu.
 
''Tütün kullanımı, 20. yüzyılda 100 milyon insanı öldürmüştür ve 21. yüzyılda 1 milyar kişiyi öldürme riskine sahiptir'' diyen Oymak, tütün kullanımının, ulusal kaynakların eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil de ölüme sebep olan sigaraya harcanmasına yol açtığını ve ülkeleri yoksullaştırdığını kaydetti.
 
Oymak, kadınların sadece sigaraya değil, tütünün her şekline hayır demesi gerektiğini söyledi.
 
TÜP BEBEK YÖNTEMİNİ BAŞARISIZ KILIYOR
 
Dünya Sağlık Örgütü'nün "Kadın ve Sağlık" raporunda, kadınların erkeklerle aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğunu belirten Oymak, şöyle devam etti:
 
''Tütün endüstrisi, kadınların bu sağlıksız ve kalitesiz hayatlarına bir de sigara içiciliğini ve nikotin bağımlılığını sokmaya çalışmaktadır. Sigara içiciliğinin ve nikotin bağımlılığının kadınlardaki etkileri, erkeklere göre çok daha yıkıcı ve yok edicidir. Tütün kullanımı kadınlarda da kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa ve organ hasarına sebep olur, ölümcül sonuçlar doğurur.
 
Sigara içiciliği, kadının sağlığını ve güzelliğini bozar. Bugüne dek yapılan birçok araştırmada kadınların sigara içmesinin üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu gösterilmiştir, yani sigara, kadının doğurganlığını azaltır. Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında sigara, beklenen gebelik için ortalama 1 yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır.''
 
SİGARA ÇOCUKLARI DA ETKİLİYOR
 
Kadınların sigara içicisi olmasının çocukların çok erken dönemde sigarayla karşılaşmalarına neden olduğunu belirten Oymak, annenin sigara içiyor olması, çocuk ve gençler için sigaraya başlamada etken olduğunu kaydetti.
 
''Tüm gün evde olan anneler, evin herhangi bir kapalı alanında sürekli sigara içiyorsa bu, ev içinde o havayı soluyan çocuklarda pasif içiciliğe yol açabilir'' diyen Oymak, bu durumun çocukların sık sık hava yolu ile bulaşan enfeksiyon geçirmesine, akciğer sağlığının bozulmasına ve genel olarak daha sağlıksız olmalarına yol açtığına dikkat çekti.(Habertürk)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Solaryum, cilt kanseri riskini 3 kat artırıyor
ABD'de yapılan bir araştırmada, solaryumda bronz ten sahibi olma ...
Kalbiniz için avokado tüketin
Uzmanlar avokado yağının zeytinyağı kadar yararlı olduğunu açıkladı’…’
Gençleşmek için balık yiyin
Özellikle somon, içeriğindeki Omega-3 sayesinde kırışık ve alerji oluşumuna meydan okuyor.’
 
Karpuzu aç karnına çekirdekleriyle yiyin
Sıcak yaz günlerinde herkesin severek tükettiği karpuzun bir çok faydası ...
Portakal ömrü uzatıyor
Bir kalsiyum deposu olan portakal anti-kolesterol lifler taşıyor.’
Gül tabletini yutan gül gibi kokacak!
Japon bilim adamları Isparta gülünden her insanın gül gibi kokmasını sağlayacak tablet üretti.’
 
Meyve diyetiyle kilo almayın!
Özellikle yaz aylarında kilo vermek için iyi bir seçenek gibi görünen ...
Rahim ağzı kanseri artış gösteriyor
Son yıllarda görülme sıklığı artan ve kanser türleri arasında tehdit ...
Menopoz sonrası yoğurt
Bilim adamları, en sağlıklı ve yararlı gıdalardan yoğurdu, kadınların ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva