HABERLER>SAĞLIK
12 Haziran 2010 Cumartesi - 00:00

Sıcak havalar beyin hücrelerine zarar veriyor

Uzmanlar, hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının beyin hücrelerine zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu.’

Sıcak havalar beyin hücrelerine zarar veriyor

Uzmanlar, hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının beyin hücrelerine zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu.’
 
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, vücut ısısının tehlikelerine dikkat çekti. Vücut ısısının yükselmesi sonucunda bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirten Dr. Nacaroğlu, "Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının kendini hissettirmeye başlaması sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de, kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabet hastaları, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve üzerinde olanlar, psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, bebekler ve çocuklar, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ve yeterli miktarda su içmeyenler aşırı sıcaklardan daha fazla etkilenmektedirler. Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde, özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar." dedi.
 
Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerin, beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonunda bozulma olur diyen Dr. Nacaroğlu,  " Bu da güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorununu ortaya çıkarır. Güneş çarpması sonucu, adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme (daha sonra azalır), mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme ve hızlı nabız gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca güneş çarpmasının yanında artan hava sıcaklıkları birçok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır. Böcek sokmaları, yaralanmalar, isilik, ishal, besin zehirlenmeleri gibi enfeksiyonlarda da artış yaşanmaktadır" dedi.
 
SICAKLARIN ETKİSİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
 
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, aşırı sıcaklardan korunma yöntemlerini de açıkladı. Nacaroğlu, "Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı, direk güneş ışığında kalınmamalıdır. Şapka, güneş gözlüğü, ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmelidir. Mevsim şartlarına uygun terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalıdır. Bol su ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Günde en az 2-2,5lt. sıvı tüketilmelidir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmelidir. Besinler uygun ortamlarda saklanmalıdır. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Bilinçsiz diyet uygulanmamalıdır. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçınılmalıdır" diye konuştu.(Habertürk)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Spor Alzheimer riskini azaltıyor
New York’’ta yaşayan, ortalama 77 yaşındaki bin 880 kişi üzerinde ...
Hangi meyve ne kadar yenmeli
Bir oturuşta 1 kilo muz yiyemezsiniz ama 1 kilo kiraz yenebilir. Meyve ...
Kısa boylular dikkat
European Heart Journal adlı dergide yer alan araştırmaya göre, 1.53 ...
 
Otizm tamamen genetik değil
Oxford Üniversitesi'ndeki Wellcome Trust İnsan Genetiği Merkezi'nin ...
Akciğer kanseri tedavisinde kansız ameliyat
Genel cerrahi ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan ve kansız ameliyat ...
İki ilaç piyasadan çekiliyor
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü iki ilaç hakkında geri çekme kararı aldı.’
 
EGEBAM, 6 aydır yarım çalışıyor
SES Şube Başkanı Ergün Demir, E.Ü. Çocuk ve Ergen Alkol, Madde Bağımlılığı ...
Pes etmeyen çocuk oyunla büyüyor
Çocuğunuzun hayatta daha cesur olmasını istiyorsanız mutlaka oyunla ...
Günde 1 kilo süt 7 cm boy!
Çocuğunuzun uzun boylu olmasını istiyorsanız mutlaka günde iki su ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva