HABERLER>EKONOMİ
6 Eylül 2011 Salı - 10:10

Sevilen de İzmir'i terk etti

Geçen sene yaşanan sıkıntılar nedeniyle Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım kararı alan firma yeni fabrikasında üretime başladı.

Sevilen de İzmir i terk etti

İZMİR - Gaziemir'deki fabrikasında genişleme imkanı bulamayan, Menderes'teki bağlarında yatırım izni verilmeyen 70 yıllık şarap markası Sevilen, artık Aydınlı oldu. Geçen sene yaşanan sıkıntılar nedeniyle Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım kararı alan Sevilen Şarap Sanayi yeni fabrikasında üretime başladı. Gaziemir'de 50 kişinin istihdam edildiği fabrikasını da yıl sonuna kadar kapatacak olan Sevilen, 70 yılın sonunda artık Aydınlı bir firma olarak anılacak. Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, hiç gitmek istemedikleri İzmir'den ayrılmak zorunda kaldıklarını belirterek, Aydın'daki fabrikalarında şarap üretimine başladıklarını kaydetti.
 
SORUN ÇÖZÜLEMEDİ
Merkezini de Aydın'a taşıyacak olan firma, ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV ile birlikte yılda yaklaşık 20 milyon liraya yakın devlete vergi geliri sağlıyor. İzmir'de dedelerinin kurduğu işletmede 1942 yılından bu yana şarap üretimi yaptıklarını dile getiren Güner, geçen yıl Gaziemir'deki fabrikalarında Büyükşehir Belediyesi'nden gerekli izinleri alamadıkları için genişleme konusunda sıkıntı yaşadıklarını, Menderes'teki arazileri üzerine de tesis kurma izni verilmediği için Aydın Ortaklar OSB'de yatırım kararı aldıklarını kaydetti. Tesis inşaatlarını kısa süre içinde tamamlayarak üretime hazır hale geldiklerini dile getiren Güner, "İzmirli bir firma olarak kentimize yatırım yapmak istiyorduk. Ancak Gaziemir'deki tesislerimizde ruhsat ile ilgili yaşanan sorunumuz bir türlü çözülmedi. Menderes'te de 850 dönüm alanda bağlarımız var. Burada da Tahtalı Havzası'nda olması nedeniyle tesis kurmamıza izin verilmedi. Son çare olarak Aydın Ortaklar OSB'de fabrika kurmak zorunda kaldık. Fabrikamız kısa bir süre önce üretime başladı. Bu yılın hasadını yeni fabrikamıza götürdük. Şarap üretimine başladık. Fabrikamızın resmi açılışını 2012 yılında yapacağız. Bu yılın sonunda da Gaziemir'deki tesisimizin kapısına hiç istemeyerek de olsa kilit vurarak Aydın'a gideceğiz" dedi.
 
İLK DÖRTTEN BİRİ
Sevilen Şarapları'nın temellerinin 70 yıl önce İzmir Mezarlıkbaşı'nda Agora'nın yanında kurulan tesiste atıldığını vurgulayan Güner, 1952 yılında Şirinyer'de de bir tesis kurduklarını, daha sonra 1983 yılında da Gaziemir'deki fabrikalarına geçtiklerini kaydetti. 1960 yılından bu yana şarap bağcılığı da yaptıklarını anlatan Güner, Türk şarap sektörünün ilk dört firmasından biri olduklarını kaydetti. Yeni tesis ile birlikte üretim kapasitesini yüzde 100 oranında artıracaklarını, kalitelerinin daha da yükseleceğini vurgulayan Güner, "Biz 70 yıldır İzmirle anılan bir firmayız. Bu yatırımı da İzmir'de yapmak isterdik. Ancak kentimiz bize bu yatırım şansını vermedi. Bundan sonra Aydınlı firma olarak yolumuza devam edeceğiz. Sevilen markası artık Aydın ile birlikte anılacak" diye konuştu
 
10 markası bulunuyor
Sevilen Şarapları, Denizli Güney'de ve Menderes'te, toplam bin 200 dekarlık alanda şarap bağcılığı da yapıyor. Tekirdağ'da bir fabrikası, Çanakkale'de depoları var. Firma, yıllık 8 bin ton şarap üretim kapasitesine sahip. Ürün gamında 10'a yakın şarap markası bulunuyor. Hollanda, Belçika, Finlandiya, Almanya ve Kıbrıs'a ihracat yapıyor.
 
Yer ve bürokratik sıkıntılar kaçırıyor
İzmir'de uygun yer bulamama ve bürokratik engeller yüzünden birçok firma farklı zamanlarda başta Manisa olmak üzere birçok farklı yere yatırım yaptı. Bunlar arasında Kemalpaşa'da faaliyet gösteren Schneider Elektrik, yeterli büyüme alanı olmadığı için Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ne gitmişti. Halen Kemalpaşa'da üretim yapan Termodinamik de Manisa OSB'den yer alırken, Schneider Elektrik'in yan sanayi firmaları Renkler Makine ile Tor Demir de yatırımlarını Manisa OSB'ye kaydırdı. Yaşar Holding kuruluşlarından DYO'da Manisa OSB'ye fabrika kurarken, yıllar önce Klimasan firması Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük yatırım alanı bulamadığı için Manisa OSB'ye yatırım yapmıştı.(Murat Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 7 Eylül 2011 Çarşamba 10:12

bence bunca zaman izmirde olması hatta sanırım sanayici chp nin kalesinden pek mutlu olamıyor neden acaba

Yorumu oyla      12      6  
İzmir'e Yazık.. 7 Eylül 2011 Çarşamba 09:55

Yazık ki ne yazık.. Kaçan kaçana..

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Şehirlerin partisi olmaz'
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İl Genel Meclisi CHP Grubu’nun ...
ESBAŞ'ın istihdam sırrını açıkladı
Türkiye'deki 19 serbest bölgenin toplam istihdamının yaklaşık yüzde 38'ini ...
Elektrik faturası daha da kabaracak
Dürüst tüketicinin faturasını kabartan kayıp-kaçak bedeli, yılbaşından ...
 
Sevimli dostlar gün sayıyor
İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda 14 yıldır aralıksız olarak Pet Show’u ...
Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı
Enflasyon Ağustos'ta TÜFE'de yüzde 0.73, ÜFE'de yüzde 1.76 arttı. Zam şampiyonu karpuz oldu.
Egeli turizmcilerden Almanya atağı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
 
Alkolsüz şaraba Türkiye vizesi
Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün (OIV) 'Şarapta alkolsüzleştirme' ...
Sonbaharda kriz uyarısı
Dünya Bankası Başkanı Zoellick uyardı: "Küresel ekonomi, bu sonbaharda ...
İhracatta hedef, 12 milyar dolar
EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dünya pazarlarında daralma ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva