HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2011 Pazartesi - 10:15

Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

Enflasyon Ağustos'ta TÜFE'de yüzde 0.73, ÜFE'de yüzde 1.76 arttı. Zam şampiyonu karpuz oldu.

Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

ANKARA - Ağustos ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 0,73, ÜFE'de yüzde 1,76 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011 yılı Ağustos ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,73 artış gösterdi.

Yılın ilk 8 aylık döneminde ise enflasyon yüzde 3,75 olarak hesaplandı. Yıllık bazda yüzde 6,65 artan TÜFE'de, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 6,24 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış, yüzde 4,55 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görüldü.

Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1,90, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,38, ev eşyası ile eğlence ve kültürde yüzde 0,83, lokanta ve otellerde yüzde 0,64, konutta yüzde 0,54, eğitimde yüzde 0,31, sağlıkta yüzde 0,06, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 artış meydana geldi. Haberleşmede yüzde 0,09, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 4,35 düşüş gerçekleşti.

Yıllık bazda ise TÜFE'de en yüksek artış yüzde 18,38 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Ulaştırmada (yüzde 12,08), ev eşyası (yüzde 8,13), lokanta ve oteller (yüzde 7,98), giyim ve ayakkabı (yüzde 7,42) artışın en yüksek olduğu diğer grupları oluşturdu.

2011 yılı Ağustos ayında endekste kapsanan 445 maddeden 90'ının ortalama fiyatlarında değişim olmadı. 245'inin ortalama fiyatlarında artış, 110'unun ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ÜFE YÜZDE 1,76 ARTTI
Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise 2011 Ağustos'da aylık bazda yüzde 1,76 arttı. 8 aylık döneme ilişkin ÜFE artışı yüzde 8,05 olarak hesaplandı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 artış gösteren ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9,76 yükseldi.

Tarım sektöründe endeks, aylık bazda yüzde 0,76 azaldı, sanayi sektöründe ise yüzde 2,24 artış yaşandı. Tarım sektöründe, 8 aylık ÜFE'de yüzde 3,03, yıllık bazda yüzde 2,34 gerileme gerçekleşirken, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10,96 artış oldu.

Sanayi sektörü endeksinde ise ÜFE artışı yüzde 2,24 oldu. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,91 ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9,47 artış meydana geldi.

Sanayinin üç sektöründen, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 4,68, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,24, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 1,99 artış gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörlerin başında yüzde 7,01 ile metal cevheri geldi. Bunu sırasıyla, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde 6,46), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (yüzde 5,27), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (yüzde 5,09), büro makineleri imalatı (yüzde 3,89), ana metal sanayii (yüzde 3,69), iletişim teçhizatı imalatı (yüzde 2,91), elektrikli makine ve cihazları imalatı (yüzde 2,84), kimyasal ürünlerin imalatı (yüzde 2,81), motorlu kara taşıtları imalatı (yüzde 2,61) izledi.

Endeksin gerilediği alt sektör ise yüzde 0,21 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı oldu. En az artışın gerçekleştiği sektörleri ise yüzde 0,09 ile tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı, yüzde 0,27 ile tekstil ürünleri imalatı oluşturdu.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ
Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, “çekirdek enflasyon” yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, Ağustos'da aylık bazda mevsimlik ürünler hariç yüzde 1,12, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,54, enerji hariç yüzde 0,62, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,67, fiyatı yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0,70, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,18, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 0,02 arttı.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine yıllık bazda bakıldığında ise mevsimlik ürünler hariç yüzde 7,02, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 7,12, enerji hariç yüzde 6,11, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 6,71, fiyatları yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 6,96, alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 6,67, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 6,19 yükseldi.

ÖNEMLİ BİR SAPMA YOK
Uzmanlar TÜFE'deki artışın beklentilerin biraz üzerinde çıkmasına rağmen çok önemli olmadığını, piyasanın ilk anda verdiği tepki sonrasında ılımlı algılanacağını ve yıl sonu tahminlerinde önemli bir sapma olmayacağı görüşünü savundu.

Temmuzdaki kur artışının enflasyondaki artışın başlıca etkeni olduğuna dikkat çeken uzmanlar, enflasyonda raydan çıkmış bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli turizmcilerden Almanya atağı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
Alkolsüz şaraba Türkiye vizesi
Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün (OIV) 'Şarapta alkolsüzleştirme' ...
Sonbaharda kriz uyarısı
Dünya Bankası Başkanı Zoellick uyardı: "Küresel ekonomi, bu sonbaharda ...
 
İhracatta hedef, 12 milyar dolar
EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dünya pazarlarında daralma ...
'Siyasete sakın bulaşmayın!'
İzmir’in en deneyimli sanayicilerinden Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk ...
''Turizm Oscarı'' İzmir'in
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya çapında ...
 
Yunanlı turizmcilere de bayram yaptırdık
Ramazan Bayram tatilinin 9 güne çıkması Yunanlı turizmcilere de yaradı. ...
Aydın'a ikinci jeotermal elektrik santrali
Aydın'ın Germencik ilçesinde, yeni kurulan ve deneme üretimine başlayan ...
Vestel, Avrupa darboğazını fiyat avantajıyla geçti
Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş., toplam satışlarının yüzde 63'ünü ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva