HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2011 Cumartesi - 14:50

İhracatta hedef, 12 milyar dolar

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dünya pazarlarında daralma sürerken, Türkiye’nin ihracatının neden arttığını ve rekorlar kırdığını anlattı, yıl sonu için hedeflenen ihracat rakamlarını ve nasıl yapılacağı konusunda görüş bildirdi.

İhracatta hedef, 12 milyar dolar

İZMİR - Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya pazarlarında yaşanan daralma sürerken Türkiye'nin ihracatının artmasının en önemli nedenlerinin başında yeni pazarlara açılımla birlikte pazar çeşitlendirmesi, kaliteli üretim ve hızlı tedarikin geldiği bildirildi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye genelindeki ihracat son 12 aylık dönemde bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 17,48 artışla 129 milyar 628 milyon dolara ulaşırken, EİB'nin de, son 1 yılda yüzde 43'lük artışla 11 milyar 12 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attığını anlattı.

Bu yılın sonu için 12 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini belirten Türkmenoğlu, bu hedefe doğru emin adımlarla yürüdüklerini, hatta yıl sonu için çıtayı biraz daha yükselterek 12 milyar doları geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkmenoğlu, dünya pazarlarının daralmaya devam ettiği bir dönemde Türkiye'nin ihracatındaki büyük artışın nedenlerine ilişkin soruya, şu karşılığı verdi:
''Pazar payımızın artması, pazar çeşitlendirmesi, yeni pazarlarla desteklenmesi. Şöyle ki bugüne kadar bulunduğumuz pazarlardan aldığımız payı artırdık, artı bunu yeni pazarlarla destekledik. Evet, dünya pazarları daralıyor. Ama bu daralmaya, o pazarların ithalatına baktığımızda çok büyük bir dengesizlik yok bizim açımızdan. Yani biz, durgunluk yaşanan ülkelerdeki payımızı da artırdık.''

İhracatın en çok artırıldığı ülkelerin başında Afrika, Uzak Doğu, Avrupa'nın eski doğu bloku ülkeleri ve Rusya, Ukrayna gibi kuzey pazarlarının geldiğini ifade eden Türkmenoğlu, ''Bunun yanında daralmayan pazarlar da var ve oralardaki payımız da artıyor. Kafkasya'ya yönelik de ihracatımız yükseliyor'' dedi.

Mustafa Türkmenoğlu, Türk ürünlerine güvenin de arttığını, ''Made in Turkey'' ibaresinin artık belli bir kaliteye işaret eden bir sembol haline geldiğini belirterek, ''Türk markası dünyada aranılan bir marka imajını kazandı ve bu devam ettirilebildiği sürece dünya ülkelerinin ithalatından aldığımız pay da artacaktır'' şeklinde konuştu.

Bir ana tedarikçi bir de tali tedarikçilik durumunun olduğunu, Türkiye'nin artık hem zamanında teslimat ve hem de kalitesiyle kendini dünyada kanıtladığını anlatan Türkmenoğlu, özellikle de yakın pazarlarda, ekonomik krizden dolayı ithalatçının stok tutmamayla ilgili trendinin Türkiye'ye önemli bir avantaj sağladığını söyledi.

Türkmenoğlu, Türkiye'nin yakın pazarlar için lojistik olarak şanslı bir konumu bulunduğunu vurgulayarak, ''Avrupa'nın Uzak Doğu'dan tedarik zamanıyla bizim lojistik anlamındaki zamanlarımız arasında fark var'' dedi.

İhracatta hızlı tedarikin yanında esnekliğin de önemli olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, ''İsteğe bağlı hızlı bir imalat sistemimiz var. Daha evvel özellikle bazı ürünlerde tonajlı sevkıyatlar yerine, şimdi istek üzerine farklı imalatlar yapılabiliyor. Bu da Türk ihracatçısının deneyim kazanmasıyla oldu'' dedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Siyasete sakın bulaşmayın!'
İzmir’in en deneyimli sanayicilerinden Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk ...
''Turizm Oscarı'' İzmir'in
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya çapında ...
Yunanlı turizmcilere de bayram yaptırdık
Ramazan Bayram tatilinin 9 güne çıkması Yunanlı turizmcilere de yaradı. ...
 
Aydın'a ikinci jeotermal elektrik santrali
Aydın'ın Germencik ilçesinde, yeni kurulan ve deneme üretimine başlayan ...
Vestel, Avrupa darboğazını fiyat avantajıyla geçti
Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş., toplam satışlarının yüzde 63'ünü ...
Petrokimyada yerli üretim şart
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, her yıl 8-10 milyar dolar petrokimya ...
 
Pınar'dan yatırım atağı
Yaşar Holding bünyesinde bulunan Pınar Süt ve Pınar Et, yılın ilk yarısını başarıyla kapattı.
'Büyümek için bilgi temelli kalkınma şart'
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ''Küresel ...
Turist sayısında patlama!
Türkiye'ye yılın 7 ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva