HABERLER>YEREL MEDYA
10 Aralık 2009 Perşembe - 00:00

Sertel: Her eve günde bir yerel gazete

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, basındaki tekelleşmeye karşı yerel gazetelere destek verilmesi gerektiğini belirterek, ''Haber alma hakkımızın devam etmesi için mutlaka her birimizin evine günde bir yerel gazete girmelidir'' dedi.’

Sertel: Her eve günde bir yerel gazete

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, basındaki tekelleşmeye karşı yerel gazetelere destek verilmesi gerektiğini belirterek, ''Haber alma hakkımızın devam etmesi için mutlaka her birimizin evine günde bir yerel gazete girmelidir'' dedi.’
 
İZMİR -  İzmir İnsan Hakları Kurulu'nca 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Valilik Toplantı Salonu'nda konferans düzenlendi.  Konferansta ''temel insan haklarını'' basın açısından değerlendiren TGF Başkanı Atilla Sertel, BM Genel Kurulu'nun 3 Mayıs 1993'te basının özgürlüğünü ilan ettiğini söyledi.
    
Türkiye'de tam anlamıyla bağımsız ve hür basından söz etmenin mümkün olmadığını savunan Sertel, ''Maalesef Türkiye'de basın tekelleşmiştir. Gazete sayısı artmış, ancak gazeteler tek elde toplanmıştır'' diye konuştu.
    
Bir ajans tarafından üretilen haberin sadece başlığının değiştirilip pek çok gazetede aynı şekilde yer aldığını belirten Sertel, ayrıca başta belediyeler olmak üzere çoğu kamu veya özel sektör kuruluşunun oluşturdukları basın ve halkla ilişkiler birimleriyle sürekli haber üretip gazetelere servis yaptığını ve bu haberlerin hiç sorgulanmadan yayımlandığını savundu.
    
Atilla Sertel, şöyle devam etti:
''Bir taraftan basının yeri geldiğinde özel yaşam alanına girerek insan hakkı ihlali yaptığı diğer taraftan pek çok insanın telefon görüşmelerinin rahatlıkla dinlenebildiği bir ülkede yaşıyoruz. Bugün herkesin telefonu dinleniyor. Hatta Sayın Başbakanın bile telefonu dinleniyor. Bir ülkede Başbakan dinleniyorsa, bu vahim bir durumdur. Ama bir Başbakan 'Ne var bunda, ben de dinleniyorum' diyorsa bu daha da vahimdir.''
 
Basın kuruluşlarının tekzip hakkına da tam anlamıyla saygı göstermediğini savunan Sertel, gazetelerin manşetten suçlu ilan ettikleri bir kişi aklandığında ya da tekzip gönderdiğinde, bunun küçük bir anonsla geçiştirildiğini ileri sürdü.
 
Basındaki tekelleşmeye karşı yerel gazetelere destek verilmesini isteyen Sertel, ''Haber alma hakkımızın devam etmesi için mutlaka her birimizin evine günde bir yerel gazete girmelidir'' dedi.
    
DİĞER KONUŞMACILAR
İzmir İnsan Hakları Kurulu'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek ise insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin artık ülkelerin iç sorunu olmaktan çıktığını söyledi.
    
Gevrek, ''Bu artık tüm insanlığın ortak sorunu olmuştur. Öncelikle devletlere ait olmakla birlikte bu görev, medyadan sivil toplum örgütlerine kadar tüm kuruluş ve bireylerin iş birliğini gerektirmektedir'' diye konuştu.
    
İzmir Barosu Temsilcisi Avukat Erdoğan Özer, ''Baro olarak bize yasanın verdiği görevler var. Zorunlu müdafi için 1500 avukata görev veriyoruz. Baronun hak aranmasında yardımcı olmak gibi bir misyonu da var'' dedi.
    
Özer, baronun İnsan Hakları Merkezi bulunduğunu ve mağdurların bu merkeze başvurabileceklerini kaydetti.
    
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği temsilcisi Gönül Kaya da Türkiye'de yaşanan en büyük sorunun eğitimde fırsat eşitsizliği olduğunu belirtti.
    
Kadın Hakları Koruma Derneği temsilcisi Nilgün Şentuna ise erken evliliklerin birçok insan hakkını ortadan kaldırdığını vurgulayarak, ''Ülkemizde kız çocukları çeyiz sandığındaki oyuncaklarıyla koca evine gidiyor. Erken evlilik, çocuğun istismar edilmesidir, bu bir suçtur'' diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Duayenden gençlere öğüt
Çalıştığı haber ajansından emekli olduktan sonra kendine ait fotoğraf ...
Hasan Tahsin ne demek istedi?
İzmir’’in usta gazetecisi Yenigün Yazarı Hasan Tahsin bugün öyle bir ...
Yalan haberle suçladı toplantıdan kovdu!
CHP Eski İl Başkanı Kemal Karataş, delege seçimlerine ilişkin basın ...
 
İzmir'in gündemi engellenen metro
Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesinde KİK’’in İzmir’’in alehine ...
İGC’’den Ayvalı’’ya yapılan saldırıya kınama
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti ...
Tire’’de gazeteciye meclis dayağı!
Meclis Toplantısı’’nı izlemeye giden Gazeteci Seyfullah Ayvalı, salona ...
 
Livaneli’’nin filmindeki 4 İzmirli
Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, Zülfü Livaneli’’nin ...
Haberciliğe www.egedesonsoz.com damgası
İzmir’’de haberciliğe yeni ve hızlı bir soluk getiren, gündem yaratarak ...
Manisa'nın Derebeyi kim?
Manisalı gazeteci Ahmet Çınar, www.sol.org.tr'de yayınlanan köşesinde, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva