HABERLER>YEREL MEDYA
28 Kasım 2009 Cumartesi - 00:00

Livaneli’’nin filmindeki 4 İzmirli

Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, Zülfü Livaneli’’nin kaleminden Atatürk’’ün hayatından kesitlerin konu edildiği, İzmir ve çevresinde çekilen ’‘Veda’’ isimli Atatürk filmini konu aldı.’

Livaneli’’nin filmindeki 4 İzmirli

Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, Zülfü Livaneli’’nin kaleminden Atatürk’’ün hayatından kesitlerin konu edildiği, İzmir ve çevresinde çekilen ’‘Veda’’ isimli Atatürk filmini konu aldı.’
 
İzmir ve çevresinin film endüstrisi için uygun bir mekan olduğunu anlatan ve Holywood’’un yüksek bütçeli filmleri artık ABD dışında çektiğini örneklerle anlatan Sipahi, Livaneli’’nin senaryosunu yazdığı Veda Filmi’’nde oynayan İzmirlileri yazdı.
 
Sipahi’’ye göre Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile eşi Aynur Tartan’’ın yanı sıra Sabah Gazetesi İzmir Temsilcisi Ünal Ersözlü, İzmirli Belgeselci Nebil Özgentürk filmde rol alıyor.
 
İşte Sipahi’’nin bugün yayınlanan yazısı’….
 
Livaneli’’nin filminde sürpriz İzmirli oyuncular
 
İZMİR’’in yetiştirdiği yönetmenler, senaristler, dramaturglar, oyuncular mecburiyetten İstanbul’’un yolunu tutuyor.
Geçenlerde benim de hocam olan Prof. Dr. Özdemir Nutku’’yla konuşurken, şöyle bir cümle kullandı: ’“İstanbul’’da film endüstrisinde çalışanların yüzde 45’’i İzmir bağlantılı çıktı. Ya İzmirli ya da İzmir’’de eğitim almış kişiler. Bu gençlerimiz İzmir’’de iş bulsalar giderler mi?’”
Hocam, tam da yarama parmak bastı.
Yıllardır benim bir iddiam var. Dünyanın neresinde hemen hemen 365 gün güneş olan bir kent var, bölge var. Her bir ilçemiz doğal film platosu gibi...
Seferihisar’’a git ayrı bir güzel, Çeşme’’si, Foça’’sı, Çine’’si, Milas’’ı, Bodrum’’u, Cunda’’sı...
Milyonlarca dolarlık platolar kurmaya gerek yok.
Hem fiziki şartlar çok uygun, hem de kalbi İzmir, Ege diye atan binlerce gencimiz var.
Çok eminim ki; Nutku’’nun yüzde 45 dediği bu gençlerin en az yarısı imkan olsa geri dönecektir.
Film endüstrisi için de Ege Bölgesi’’nde stüdyolar kurmakla İstanbul’’da kurmak arasında ekoonmik anlamda çok da avantajlar vardır. Oyuncusu hazır, yönetmeni hazır, senaristi hazır...
’¡
Hollywood’’un birçok önemli yapıtı İtalya’’daki film stüdyolarında çekildiğine göre, İzmir ve çevresi de doğal film platosu neden olmaz?
Nasıl Oscar’’lı ’“Soğuk Dağ’” filminin tamamı Romanya’’da çekildiyse, ’“Troya’” filmi Fas’’ta çekildiyse neden Hollywood’’un milyonlarca dolarlık bütçeli filmleri buralarda çekilmez.
Oscar’’lı ’“Soğuk Dağ’” filminin toplam bütçesi 80 milyon dolardı. 175 milyon dolarlık bütçeyle çekilen ’“Troya’” filmi de bizim için kaçan bir fırsattı. Brad Pitt ve Eric Bana gibi ünlü oyuncuların rol aldığı filmi maliyetlerden dolayı Fas’’ta çekme kararı aldılar.
Dikkatinizi çekerim; Hollywood değil Fas..
’“Narnia Günlükleri’” filmi için Türkiye öncelikli tercihler arasındaydı.
Ancak, Türkiye’’de teşvik yasasının olmaması nedeniyle 180 milyon dolarlık dev bir bütçeye sahip olan bu film, Yeni Zelanda’’da çekildi. Ben dev bütçeli Hollywood yatırımlarına sıra gelinceye kadar televizyonlardaki yerli dizilerle ve Türk filmleriyle bölgenin bir alışkanlık kazanmasından yanayım.
Son dönemde Doğu ve Güneydoğu’’da çekilen dizilerin sayısı oldukça fazla... Belki de Ege’’de çekilen filmlerin sayısı daha da arttırılmalı...
’¡
İşte size bir örnek... Filmin adı: Veda...
Filmin senaryosu Zülfü Livaneli’’ye ait.
Livaneli uzun yıllardır, Osmanlı’’dan Türkiye’’ye uzanan, ülkenin acılı ve çok zor yıllarının olduğu, Gazi Mustafa Kemal’’in hayatından sahici, dokunaklı kesitlerin yansıdığı bir sinema filmi çekmek istiyordu. Livaneli, senaryoyu geçen sene bitirmişti. Önce filmi acaba bir başka yönetmen mi, çekse diye düşündü. Sonra kendisi çekmeye karar verdi. Zülfü Livaneli, büyük ve gerçekten dünya çapında da konuşulacak bir film çekiyor.
Gazi Mustafa Kemal’’in tüm hayatını kapsayan incelikli kesitler, arada çocukluktan yana arkadaşı olduğu Salih Bozok’’a dönen kameralar. İkili arasındaki arkadaşlık hikayesi...
Çok büyük, sır gibi saklanan bir final sahnesi. Film o kadar etkileyici ki, bazen çekimler yapılırken oyuncuların, tüm ekip ve set çalışanlarının gözleri doluyor.
Filmin büyük bir bölümü İzmir ve çevresinde yapılan canlandırmalarla çekiliyor.
Çekime Ayvalık Cunda’’da eski bir Konak’’ta Selanik canlandırmasıyla başlandı.
Diğer çekimler İzmir içinde Karşıyaka’’da Latife Hanım Anı Evi’’nde, İzmir çevresinde de Urla’’da, Alaçatı’’da çeşitli mekan ve tarihsel canlandırmalarla sürüyor.
Çekim İzmir çevresinde yaratılacak çok önemli sahnelerin olacağı sürpriz mekanlarda devam edecek.
Filmle ilgili tam 4 bin 500 kostüm hazırlandı. Filmin görsel yönetmeni, yönetmen yardımcıları, yabancı ve sinemada büyük ödüller almış isimlerden oluşuyor.
Filmin incelikli makyajlarını İtalyan bir ekip hazırlıyor. 200 kişilik film ekibinde çok sayıda yabancı ve Türk ortak çalışıyor.
Livaneli’’nin seti çok uluslu bir set gibi anlayacağınız. Ekip bir günde saatlerce, hatta sabahlara kadar süren hummalı, heyecanlı bir çalışma içinde.
Filmin montajları yurtdışında, dünya sinema endüstrisinin çok önemli noktalarında gerçekleştirilecek.
Livaneli hem sanatsal anlamda, hem teknolojik açıdan, hem de hikayesiyle uluslararası çapta çok büyük, dokunaklı, çok etkileyici bir film yapıyor. Dünya sinema endüstrisinin de işin içinde olması, filmin evrenselleşmesinde çok olumlu etkenlerden biri olacak.
Filmin İzmir’’den de sürpriz oyuncuları var.
Filmin; çekimleri İzmir çevresinde yapılan çok önemli, tüm Türkiye’’de ve dünyada çok konuşulacak, zihinlerde iz bırakacak, özel ve çok etkili bir sahnesinde Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, eşi Aynur Tartan, gazeteci-yazar, belgeselci Nebil Özgentürk de, o dönemin çok özel hazırlanan kostümleriyle rol aldı.
Filmin İzmirli bir başka sürpriz oyuncusu ise gazeteci-yazar, şair ve Sabah Gazetesi’’nin Ege Bölge Temsilcisi Ünal Ersözlü oldu.
Ünal Ersözlü de aslında Türkiye’’de hayat hikayesi az bilinen, Zübeyde Hanım’’ın ikinci eşi Selanik Gümrük Müdürü Ragıp Efendi rolünü üstlendi. Zülfü Livaneli’’nin senaryosunu yazıp, yönettiği ’“Veda’” adlı film 2010 yılında vizyona girecek.
 
İşte, benim tezimi güçlendiren bir örnek...
Filmi merakla bekliyorum.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haberciliğe www.egedesonsoz.com damgası
İzmir’’de haberciliğe yeni ve hızlı bir soluk getiren, gündem yaratarak ...
Manisa'nın Derebeyi kim?
Manisalı gazeteci Ahmet Çınar, www.sol.org.tr'de yayınlanan köşesinde, ...
Yenigün’’de Karagözoğlu depremi
Son aylarda muhabir-yazar, editör ve çeşitli kadrolarından çok sayıda ...
 
Gazeteci Hasan Dalgıç Gaziemir Belediyesi’’nde
İzmir’’in sevilen ve başarılı gazetecilerinden Hasan Dalgıç, son görev ...
İzmir ve İstanbul'dan mektup var’…
Egedesonsöz’’de Gönül Soyoğul’’un yaptığı İstanbul’’da üst düzey görevlerdeki ...
İzmir’’de basın akademisi açılıyor
İGC ve Yaşar Üniversitesi, Antalya’’da 2 yıldır AB desteğiyle uygulanan projeyi İzmir’’e taşıyor.’
 
Hamdi Türkmen'e Milliyet Ege'de yeni görev!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği basın danışmanı, Milliyet Ege ...
Sertel: ADD’’ler önemli başarılara imza attı
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ...
İzmirli magazincilerden özeleştiri
Magazin Muhabirleri Derneği İzmir Şube Başkanı Kurt, Timuçin Esen gerginliğine ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva