HABERLER>DÜNYADAN
14 Mayıs 2011 Cumartesi - 10:20

Schengen vizesinde büyük kriz

Fransa ve Danimarka’dan sonra Brüksel’de toplanan 15 AB ülkesinin içişleri bakanları, Avrupa’da pasaportsuz seyahat anlamına gelen Schengen uygulamasını sınırlandırma taraftarı olduklarını açıkladı.

Schengen vizesinde büyük kriz

İSTANBUL - Milliyet gazetesinde yer alan Zeynel Lüle imzalı haberin ayrıntıları şöyle:
 
Fransa’dan sonra Danimarka da ‘pasaportsuz seyahat’ anlamına gelen AB içinde serbest dolaşımı kaldırarak sınırlarında denetleme kararı alınca, 15 AB ülkesi, aynı yönde hareket edeceğini açıkladı. AB’nin lokomotifi Almanya, henüz kapalı kapılar ardındaki krizi kontrol altında tutmaya çalışarak Danimarka’dan sınır kontrolü kararını geri almasını istedi.
 
KURALLAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK
AB’nin başkenti Brüksel’de önceki gün biraraya gelen AB İçişleri Bakanları, Schengen kurallarını gözden geçirmek ve gevşetme biçimini belirlemek için 9-10 haziran tarihlerinde toplanma kararı aldı. Bakanlar, sınırlarda kontrollerin yeniden başlatılması ve Schengen’in askıya alınmasının son çare olması konusunda uzlaşmaya vardı. Ancak bakanlar, bunun AB Komisyonu’nun kararıyla ve ortak hareket edilerek hayata geçirilebileceğini savundu. 15 ülke Fransa ve Danimarka’yı savunurken, aralarında Almanya’nın da bulunduğu 4 ülke karşı çıkıyor. Diğer ülkeler ise şimdilik bu konuda sessizliğini koruyor. Ortak kararı beklemeden sınır kontrollerini başlatma kararı alan Danimarka’nın Uyum Bakanı Sören Pind, “Sınır ötesi suçların yarattığı sorunlar büyüyor. Schengen Antlaşması çerçevesinde gümrük kontrollerini sıklaştırarak bu sorunların bir kısmını çözebileceğimize inanıyorum” dedi.
 
ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM
Üye ülkelerin tek başına bu tür kararlar almalarının sakıncalı olduğunu belirten Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, “Bu durum dış politika değil, iç politika amaçlı. Ortaya endişe verici bir durum çıkıyor. Olağanüstü durumlarda, Schengen Antlaşması’nın AB kararı ile gözden geçirilmesi gerek” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapılması gerektiğinin altını çizen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Danimarka hükümetinin acilen ve ayrıntılı bir açıklama yapmasını istiyoruz. Serbest dolaşım hakkı ve Schengen Antlaşması, Avrupa vatandaşları için tarihi kazanımlar. Bunlar iç politikaya alet edilerek sorgulanmamalı” diye konuştu.
 
KARAR UZLAŞARAK ALINMALI
Schengen uygulamasının sürmesi ve korunması konusunda üyeler arasında büyük oranda uzlaşıldığını dile getiren AB Komisyonu’nun İç İşlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, şöyle konuştu: “Üyeler tek taraflı ve uzlaşmadan kararlar alınmasını engellemek için Schengen bölgesindeki kontrollerin kapsamının netleştirilmesi gerek.”
 
KAVGAYA NEDEN OLAN AFRİKA’DAN GÖÇ SÜRÜYOR
AB içinde sınır kontrollarıyla ilgili tartışmalar sürerken, İtalya’nın Afrika kıtasına en yakın toprak parçası olan Lampedusa adasına kaçak göçmenler gelmeye devam ediyor. Tunus’un 138 kilometre açığında bulunan Lampedusa adasına, dün sabah 166 göçmen taşıyan bir teknenin devriye görevini yapan polis botu eşliğinde adaya vardığı bildirildi.
 
Teknedeki 166 göçmenden 9’unun kadın, 4’ünün çocuk olduğu ifade edildi. Kaçak göçmen taşıyan 5 teknenin daha polis ve sahil güvenlik birimlerince tespit edildiği kaydedildi. Yıl başından bu yana Kuzey Afrika’da başlayan isyan hareketleriyle göçmen akınına uğrayan Lampedusa için çözüm arayan İtalya, göçmenlerin çoğunun Tunuslu olması sebebiyle bu ülkeyle geri kabul anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre İtalya, Tunus ile mutabakatın sağlandığı tarihten itibaren adaya gelen göçmenleri ülkelerine geri gönderecek.
 
AB DANİMARKA'YI MEKTUPLA UYARDI
Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen’e uyarı mektubu gönderen AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, şunlara dikkat çekti:
 
Suç ve vergi kaçakçılığıyla mücadele için başlatılacağı açıklanan sınır kontrollerinin daimi ve yoğun bir şekilde uygulanmasının kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin AB içinde serbest dolaşımını ve Schengen Anlaşması’nı ihlal anlamına gelir. AB anlaşmalarına göre üye ülkeler iç sınırlarda kişileri ve malları sistematik olarak kontrol edemez. Danimarka atacağı her adım öncesinde bizimle diyaloğa girmesi lazım. Gerekirse AB hukukunu korumak için Danimarka’ya karşı her türlü tedbiri alacağız.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere bu görüntüleri konuşuyor
BBC kanalında yayınlanan belgeselde karaciğer kanseriyle boğuşan 84 yaşındaki ...
Lefkoşa'da gazeteciye bombalı saldırı
Gazeteci Mutlu Esendemir’in otomobiline bir ay içinde ikinci kez bomba ...
İnterneti olmadan mail atıyordu
Usame Bin Ladin'in, Pakistan'da saklandığı evde internet erişimi olmamasına ...
 
Pakistan'da 'Bin Ladin' intikamı: 80 ölü
Pakistan'ın kuzeybatısındaki polis akademisine düzenlenen çifte intihar ...
Ve Kaddafi ortaya çıktı
Libya devlet televizyonu oğlunun öldüğü NATO saldırısından bu yana kamuoyu ...
ABD’nin ‘vızıltı’ korkusu
ABD’nin güney eyaletleri, tam 13 yıl süren sükunetin ardından gelecek ...
 
Ladin el yazısıyla defter tutmuş
Pakistan'da ABD güçlerinin operasyonuyla öldürülen El Kaide lideri Usame ...
İspanya 5.2'yle sallandı: 10 ölü
İspanya'nın güneydoğusundaki Murcia kentinin Lorca ilçesinde meydana gelen ...
Taliban dalga dalga saldırıyor
Taliban militanları Pakistan’da bir köprüyü havaya uçurup, Afganistan’da bir köyü bastı.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva