HABERLER>DÜNYADAN
13 Mayıs 2011 Cuma - 10:24

İnterneti olmadan mail atıyordu

Usame Bin Ladin'in, Pakistan'da saklandığı evde internet erişimi olmamasına rağmen, özenle kurduğu bir sistem sayesinde e-postalar gönderebildiği ortaya çıktı.

İnterneti olmadan mail atıyordu

WASHINGTON - ABD’nin The Associated Press haber ajansının, Amerikalı bir terörle mücadele yetkilisinin verdiği bilgiye dayandırdığı habere göre, Bin Ladin'in geliştirdiği yöntem, onun, kendisini siber yollarla takip etmeye çalışan Batılı ülkelerin çabalarını yıllarca atlatmayı başarmasını ve arkasında hiçbir dijital iz bırakmadan dünyayla iletişim halinde kalmasını sağladı.
 
Bin Ladin'in sisteminin disiplin ve güven üzerinde inşa edildiği belirtilen haberde, ancak bu sistemin, El Kaide liderinin öldürülmesinden sonra, arkasında ABD tarafından incelenecek kapsamlı bir e-posta yazışması arşivi bıraktığı kaydedildi. Bin Ladin'in öldürüldüğü binada ele geçirilen elektronik kayıtların, binlerce mesajı ve yüzlerce e-posta adresini ortaya döktüğü ifade edildi.
 
SİSTEM NASIL İŞLİYORDU?
AP'nin haberine göre, Pakistan'ın kuzeydoğusunda, hiçbir telefon ve internet erişimi olmayan bir evde saklanan Bin Ladin, internet bağlantısı olmayan bilgisayarında yazdığı mesajları, bir flaş diske kaydediyor ve daha sonra bu flaş diski, güvenilir bir kuryeye veriyordu.
 
Bin Ladin'in mesajının yazılı olduğu flaş diski alan kurye de, uzak mesafedeki bir internet kafeye giderek, El Kaide liderinin mesajını bir e-postaya kopyalıyor ve gönderiyordu.
 
Kurye, Bin Ladin'e gelen e-postaları da yine bir flaş diske kaydettikten sonra, diski El Kaide liderinin okuması için onun Pakistan'da saklandığı eve götürüyordu.
 
Habere göre, Bin Ladin'in geliştirdiği sistem yavaş ve zahmetli bir süreç olmasına rağmen, o kadar titizdi ki, en kıdemli istihbarat yetkilileri bile, onun bu sistemi uzun süre devam ettirebilme yeteneğini hayretle karşıladı.
 
ABD'nin Bin Ladin'in kuryeler yoluyla iletişim kurabildiğinden her zaman şüphe ettiği, ancak bu iletişimin, onun öldürüldükten sonra arkasında bıraktığı materyallerden görülebildiği üzere, bu kadar geniş çapta olmasını beklemediği belirtildi.
       
ÇOK SAYIDA FLAŞ DİSK ELE GEÇİRİLDİ
Bin Ladin'i öldüren Amerikan özel birliğinin, operasyondan sonra 100 civarında flaş disk ele geçirdiği kaydedilirken, yetkililer, bu flaş disklerin, Bin Ladin ile dünya genelindeki ortakları arasındaki iletişime dair arşivleri içerdiğinin görüldüğünü ifade etti.
 
El Kaide üyelerinin, e-posta adreslerini sürekli değiştirdiğinin bilinmesi nedeniyle, Bin Ladin'in ölümünden bu yana bu adreslerin ne kadarının hala aktif olduğunun ise bilinmediği belirtiliyor, ancak e-postalardaki elektronik adresler ve telefon numaralarından oluşan uzun listenin, internet servis sağlayıcılarına yönelik çok sayıda bilgi sorgulamasına neden olacağı kaydediliyor.
 
Yetkililer, Bin Ladin'in ABD içindeki bir kişiyle haberleşip haberleşmediğine dair bilgi vermezken, haberde, teröristlerin geçmişte ABD merkezli internet sağlayıcılarını ya da bedava e-posta adreslerini kullandığına işaret ediliyor.
 
DİL UZMANLARINA BAŞVURULDU
Bin Ladin'in evinde ele geçirilen elektronik belgelerin sayısının fazlalığı yüzünden, Amerikan yönetiminin, belgelerin incelenmesinde, dünya genelindeki istihbarat camiasından Arapça bilen kişileri işe aldığı belirtiliyor.
 
Yetkililer, belgelerin yeni bir terör saldırısı planını ortaya koymadığını, ancak Bin Ladin'in, kontrolü yardımcısı Eymen El Zevahiri'ye devrettiğinin düşünülmesinden çok sonra bile, El Kaide'nin operasyonlarında müdahil konumunu devam ettirdiğini kaydediyorlar.
 
AP'nin haberinde, Bin Ladin'in evinde ele geçirilen dosyaların, ABD'ye sadece diğer El Kaide üyelerini yakalamasında katkı sağlama potansiyelini sunmakla kalmadığı, aynı zamanda teröristleri, izledikleri usulleri değiştirmeye zorlayabileceği ve bunun da onları hata yapmada ve ifşa olmada daha kırılgan hale getirebileceği belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakistan'da 'Bin Ladin' intikamı: 80 ölü
Pakistan'ın kuzeybatısındaki polis akademisine düzenlenen çifte intihar ...
Ve Kaddafi ortaya çıktı
Libya devlet televizyonu oğlunun öldüğü NATO saldırısından bu yana kamuoyu ...
ABD’nin ‘vızıltı’ korkusu
ABD’nin güney eyaletleri, tam 13 yıl süren sükunetin ardından gelecek ...
 
Ladin el yazısıyla defter tutmuş
Pakistan'da ABD güçlerinin operasyonuyla öldürülen El Kaide lideri Usame ...
İspanya 5.2'yle sallandı: 10 ölü
İspanya'nın güneydoğusundaki Murcia kentinin Lorca ilçesinde meydana gelen ...
Taliban dalga dalga saldırıyor
Taliban militanları Pakistan’da bir köprüyü havaya uçurup, Afganistan’da bir köyü bastı.
 
Komşuda grev hayatı felç etti
Atina’nın merkezi trafiğe kapatıldı, hastaneler sadece acil vakalara baktı, ...
Bir nükleear santral daha aktif
Rusya, İran'da Buşehr nükleer santralinde ilk reaktörün çalışmaya başladığını açıkladı.
FIFA’da rüşvet skandalı
İngiliz Parlamentosu’nun soruşturması, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva