HABERLER>GÜNCEL
20 Haziran 2010 Pazar - 00:00

Saldırının ardından şok iddia!

PKK’’ya karşı havadan istihbarat sağlamak için İsrail’’den satın alınan insansız Heron’’ların ’‘gerilim sonrası’’ İsrailli mühendislerin Türkiye’’den ayrılması nedeniyle uçamadığı iddia edildi.’

Saldırının ardından şok iddia!




İSTANBUL - Şemdinli’’deki kanlı saldırı kalabalık bir grup terörist tarafından gerçekleştirildi. Sınırda bu tür kalabalık grupların hareketleri insansız hava aracı Heron’’lar tarafından tespit ediliyor ve önceden önlem alınabiliyordu. Saldırının neden önceden tespit edilemediği tartışma konusu olurken ünlü savunma dergisi Defence News ilginç bir iddia ortaya attı.
 
Dergiye göre İsrail ile Türkiye arasında 2004 yılında imzalanan 180 milyon dolarlık anlaşma uyarınca Türkiye’’ye havadan istihbarat sağlamak üzere alınan Heron insansız uçaklar, İsrail ile son dönemde gerilen ilişkiler nedeniyle uçağın üreticisi Israel Aerospace Industries ve Elbit Systems şirketlerinde görevli İsrailli mühendis ve uçuş eğitmenlerinin Türkiye’’yi terk etmesi nedeniyle uçurulamıyor. Mavi Marmara baskınının ardından İsrail hükümeti, Türkiye’’de yerleşik tüm diplomatlarına ve resmi görevlilerine ülkeye dönme talimatı vermişti. Bu talimat doğrultusunda Batman’’daki askeri hava üssünde Türk subaylara Heron konusunda eğitim veren İsrailliler de ’“can güvenliğimiz yok’” diyerek geri döndü.
 
Bakan Gönül ’‘uçuyor’’ dedi İsrailliler’’in ülkeyi terk etmesi üzerine basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ’“Heronlar geleli 6 ay oldu. Eğitimler tamamlandı. Elemanlarımız uçakları kullanabilecektir’” açıklamasını yaptı. Ancak saygın uluslararası savunma dergilerinde Defence News’’e ismini vermeden 15 Haziran’’da konuşan bir Türk askeri yetkili, ’“Şu anda Heron’’lar uçurulamıyor. Ne zaman uçurulabileceği konusunda da bir bilgi yok’” dedi. Bunun üzerine Defence News’’te yayınlanan haberde, ’“İsrailli yetkililerin gitmesinin ardından Türk insansız uçakları uçamıyor’” başlıklı bir haber yayınlandı. Heron’’ların Türkiye’’ye gelişinde büyük aksaklıklar yaşanmış, sonunda 6 tanesi bu yılın başında Türkiye’’ye teslim edilmişti. Geriye kalan 4 Heron’’un da Temmuz ayına kadar İsrail tarafından teslim edilmesi bekleniyor.
 
’‘Kullanabilseydik İsrailli mühendislere ne gerek vardı?’’
Vatan Gazetesi Türkiye’’nin Heron’’ları kullanıp kullanamayacağını dünyanın saygın savunma dergilerinden olan Jane’’s Defence-Weekly ve Taraf Gazetesi yazarı Lale Kemal’’e sordu.

Kemal, Türk mühendislerin Heron’’ların temel özelliklerine hakim olduklarını ancak tam potansiyelini değerlendiremeyeceğini söylüyor: ’“Şu anda 6 Heron’’a sahibiz. Türk yapımı insansız hava aracı olan ve ’’Gözcü’’ Heron’’lardan daha iyi değil. Kaldı ki 20 yıldır insansız hava aracı geliştirdiğimiz söyleniyor. Peki neden TSK insansız hava aracına ihtiyaç duyduğumuzu açıkladı? Yapılan açıklamalara göre ’’Gözcü’’ 15 km menzile sahip, 12 bin feet’’e kadar yükselip havada bir saat kalabiliyor. Heron ise 35 bin feet irtifada (12 km yüksekte) 52 saat havada kalabilirken 207 km hızla uçabiliyor. TSK Türk mühendislerinin Heron’’ları kullanabilecek bilgiye sahip olduğunu söylüyor ancak kullanılabilecekse İsrailli mühendislere ne gerek vardı? İsrailli operatörler Türk mühendislerin yanında olduğuna göre eğitim bitmemişti.’”

19 MİLYON DOLAR
İsrail Havacılık Sanayi tarafından üretilen IAI Heron insansız hava araçları orta ve uzun menzilli keşifler için kullanılıyor. Tanesi yaklaşık 20 milyon dolar olan araç 52 saat havada kalabiliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözyaşlarıyla ve sessizce...
Hakkari'de 11 askerin aynı gün şehit olmasıyla yasa boğulan Türkiye'de ...
İzmirli taksicilerden teröre lanet
Alsancak semtinde, gece yarısı toplanan bir grup taksici, Hakkari'nin ...
Kan durmuyor: 1 şehit de Elazığ’’da’…
Elazığ'ın Palu ilçesindeki Arındık Jandarma Karakolu'nu korumakla ...
 
Altınyol’’da feci kaza: 3 ölü, 1 yaralı
Bir minibüs Bayraklı Altınyol mevkisinde önce kaldırma, daha sonra yol ...
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
11 hanede 11 dayanılmaz acı’…
Hakkari’’de şehit olan 11 asker, aileleri ve sevdiklerine yıllar boyu ...
 
İzmir’’in kardeşleri ’‘sezon finalini’’ Sasalı’’da yaptı
Abla-Ağabey-Kardeş Projesi Gönüllüleri, 2009-2010 Kış Dönemi uygulamalarını ...
Son padişahın torunu evlendi
Osmanlı padişahı Sultan Vahideddin'in torunu Neslişah Evliyazade, ...
İki aylık kara bilanço: 36 şehit
Genelkurmay’’ın "PKK'nın eylemleri artacak" saptamasını örgütün ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva