HABERLER>GÜNCEL
30 Mayıs 2013 Perşembe - 14:03

Sabuncubeli’nde kabusun ardından: ‘Ağustos’ta çıksaydı…’

İzmir ile Manisa arasındaki Sabuncubeli Mevkii'nde dün çıkan yangının kara bilançosu duman dağıldıktan sonra daha iyi ortaya çıktı. Havadan inceleme yapan Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Büyük bir afet yaşadık. Eğer bu yangın mayıs değil ağustos ayında çıksa, Spil Dağı diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdı" dedi. Yanan alan 200 hektar olarak açıklandı.

Sabuncubeli’nde kabusun ardından: ‘Ağustos’ta çıksaydı…’

İZMİR - Dün öğle den sonra şiddetli lodosla birlikte Sabuncubeli’nde başlayan yangın nemin de düşük olması nedeniyle bir anda yayıldı. Şiddetli rüzgarda ilk saatlerde hava araçları da müdahale edemeyince yangın kontrolden çıktı. Akşam saatlerinde rüzgarın hızını kaybetmesi ile helikopter ve uçaklar müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı.

Ormancılar sabaha kadar bölgede soğutma çalışmalarını davam etti. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da bir helikopterle havadan inceleme yaptı. Aydın, yangında bir felaketten dönüldüğünü belirtirken, meteorolojinin kendilerini bir gün önce olumsuz hava koşulları nedeniyle uyardığını söyledi. Aydın, şöyle dedi: "Rüzgar, saatte 85 kilometre hızla esiyordu. Sıcaklık 35 derece, nem ise tehlike sınırının çok daha altında yüzde 12’ye düştü. Hemen ekipleri tehlikeli bölgelerde konuşlandırdık. Yangın sırasında rüzgar bir hortum gibiydi. Manisa bölgesinde geçen yıl en son yangın 29 Ekim’de yaşamıştık. Yine 29 Mayıs’ta başladı. 29 tarihi Manisa’ya uğurlu gelmiyor. Saat 13.55’de Alo 177 hattına ihbar geldi. Zaten bekliyorduk. Çeşme’den Selçuk’a kadar 10’a yakın yangın çıktı. Bunlara müdahale edip söndürdük. Ardından Manisa yangını başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle uçak ve helikopterlere su atamadı. Aydın, Denizli, Uşak’tan arazözler yardıma geldi. Daha sonra 4 helikopter 1 uçak 1 keşif uçağıyla müdahale ettik. Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmış tecrübeli pilotlar bile helikopterleri şiddetli rüzgar nedeniyle zor havada tuttular. Karadan da arkadaşlarımız yangını söndürmek için canla başla çalıştı. Daha sonra yangın Manisa İzmir yoluna yayıldı. Bu bölgede siteler, yaylalar çiftlik evleri ve hayvanlar vardı. Evleri boşalttık. Böyle bir afette can kaybı olmadan yangını söndürmek bir başarı..."
 
Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, halkı ateş konusunda uyararak, şöyle konuştu: "Ateşle bahçe, tarla temizliği piknik yapmasınlar. Bu yıl bilim adamlarının daha sıcak bir yaz uyarısı var. Eğer bu yangın mayıs değil, Ağustos ayında çıksaydı Spil dağı ormanları diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdı. Yangındaki başarımızla binlerce hektarın kül olmasının önüne geçtik. Yanan orman 1960 yıllarda kurulmuş. Yeniden bu bölgelere yangına dayanıklı ağaçlar dikeceğiz."
 
Dün yangından etkilenen alanın 300 hektar olduğu açıklanırken Bölge Müdürü Aydın, bugünkü tespitlere göre yanan alanın 200 hektar olduğunu, içinde zirai araziler ve meyve bahçeleri da bulunduğunu bildirdi. Aydın, “Jandarma yangınla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Fakat çıkış noktası olarak Karakoca Köyü’nde kiraz bahçesinden başladığı görülüyor” dedi. 



İŞLENMİŞ ARAZİLER MEYVE AĞAÇLARINI KURTARDI
İzmir ile Manisa arasındaki Sabuncubeli Mevkii'nde çıkan yangının tamamen kontrol altına alınması ardından, geriye yanmış 50 yıllık çam ağaçları, evler, kaplumbağa gibi yabani hayvanlar kaldı. Bu arada çam ağaçlarını yutan alevlerin, bahar mevsiminden dolayı tarlaların yeni sürülmüş olmasından ve henüz toprağın yaş olmasından dolayı meyve ağaçlarına fazla zarar veremediği belirtildi. Bu nedenden dolayı meyve bahçelerindeki zarar, ormanlık alanlara göre daha az düzeyde kaldı.
 
Bunun yanı sıra yangında evleri ve tarlaları hasar gören vatandaşlar da, devletten en kısa sürede kendilerine yardım gelmesini beklediklerini, zararların karşılanmasını istediklerini söyledi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat c 31 Mayıs 2013 Cuma 01:58

....yakanın elleri kopsun.........

Yorumu oyla      14      5  
secret 30 Mayıs 2013 Perşembe 18:48

malesefki hala yangın helikoperi ve uçak sayımız yetersiz..

Yorumu oyla      19      5  
Emre 30 Mayıs 2013 Perşembe 18:45

Devlet terörle sarsılmış Reyhanlı'ya bile 10.000 TL yardımı uygun bulmuşken bugün bu teröre ise birkaç ağaç diyip geçiştirecekleri için, yardım bile gelmez ah vatandaş!

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Roman Mahallesi’nde korkutan gerginlik: Evini yaktılar!
İzmir’in Kahramanlar semtinde, 8 yaşındaki kız çocuğunun, market işleten ...
Bornova Rotary’den Dokuz Eylül’e anlamlı bağış
Bornova Rotary Kulübü Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Ana ...
Trafikte yeni dönem: Uyuşturucu denetimi
Emniyet Genel Müdürlüğü, uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanılmasının ...
 
Karaburun ‘çiftlik’ direnişine Avrupa desteği
Balık çiftlikleri ile mücadele eden Karaburun’da davalar devam ederken ...
İzmir’in göbeğinde Suriye dramı!
İzmir’in Basmane Semti'nde, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, elektriği ...
Görülmemiş sansür: Bacaklara beyaz kağıt!
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde ilginç bir sansür olayı yaşandı.
 
Sabuncubeli’nde lodos kabusu: Yol 6 saat sonra açıldı
Öğle saatlerinde başlayan yangın şiddetli lodos nedeniyle saatlerce söndürülemedi ...
Önder’den Gezi Parkı yıkımına geçit yok!
Taksim Gezi Parkı'nda nöbet tutan eylemciler sabaha karşı dağıtıldı ve ...
Yeni yasaya büyük tepki: Karanlığa inat yaşasın sanat
İzmir'de, yeni çıkartılacak yasayla sanat kurumlarının tek çatı altına ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva