HABERLER>GÜNCEL
30 Mayıs 2013 Perşembe - 12:24

Karaburun ‘çiftlik’ direnişine Avrupa desteği

Balık çiftlikleri ile mücadele eden Karaburun’da davalar devam ederken Parlak Köyü’nde yargıya taşınan yeni üretim tesisi için bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti bölge ile ilgili rapor hazırlarken köylülere Avrupa ülkelerinden gelen çevreciler de eşlik etti, destek verdi.

Karaburun ‘çiftlik’ direnişine Avrupa desteği

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Balık çiftlikleri başta olmak üzere taş ocakları ve rüzgar santrallerine karşı yapılan eylemler ile ön plana çıkan, SİT alanı sorunu ve 2B konuları ile gündeme gelen Karaburun Yarımadası’ndaki çevre mücadelesi sürüyor.
 
Karaburun Küçükbahçe Mevkii Parlak Köyü Egemarin firması tarafından, 2 bin 500 ton/yıl kapasiteyle, 117 bin 600 metrekare deniz alanını kapsayacak tesis için ÇED süreci başlatılmıştı. Süreç devam ederken köylüler kıyıları kirleten, turizme darbe vuran balık çiftliklerine verilen iznin iptali için dava açmıştı.
 
Davalar birçok bölgede kurulan balık çiftlikleri için de devam ederken alanda bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Parlak Köyü’nde gerçekleştirilen incelemeyi Avrupa ülkelerinden gelen çevreciler de izledi. Fransa, Belçika, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde yapılan çevre çalışmalarını yakından izleyen yabancı çevreciler Karaburun’un mücadelesine destek verdi. Bilirkişi incelemesini yaparken köyde Karaburun Çevre Kültür Turizm Birliği, Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği, Yarımada Ortak Yaşam Platformu, Karaburun Sivil İnisiyatif, Karaburun Yerel Fok Komitesi, S.S.Karaburun Kalkınma Kooperatifi, Yarımada Sosyal Sorumluk Derneği, Karaburun Kent Konseyi Doğa Koruma Çalışma Grubu ve Kadın Meclisi üyeleri de çalışmaları izledi.

 
ÇİVİ BİLE ÇAKMAK YASAKKEN…
Balık çiftliklerine karşı açılan davanın dilekçesinde kıyıların ve denizlerin doğrudan etkilendiği ifade edilirken, “Dava açanlar, Parlak Köyü’nde ikamet eden, tarım yapan, bağ bahçe sahibi olan ve ayrıca, buranın el değmemiş 1.derece doğal sit alanı olması sebebiyle mülk edinmiş ve yarı zamanlı yaşamayı seçmiş olan kişilerdir. Köyler deniz ve kıyı ile iç içe olduğundan insanların gerek yaşam alanları ve gerekse üretim yaptıkları bağ ve nergis bahçeleri etkilenmiştir. Bakanlığın ÇED onayı vermesine neden olan proje tanıtım dosyası, içerik olarak gerçekleri yansıtmamaktadır. İlgili yasa ve yönetmeliklerde Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen/belirlenecek olan doğal ve arkeolojik sit alanlarında balık çiftlikleri kurulamayacağı ifade edilmiştir.
 
Ayrıca balık üretimi sırasında kullanılan, ilaç ve yem atıklarının yaratacağı kirlilik gizlenmiştir. Hatta ölü balıkların kireçlenerek kıyıdaki arazilere gömüleceği belirtilmekte ise de bu bölge 1.derece doğal SİT kapsamındadır. I. Derece Doğal SİT bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır. Bu arazilerde, değil kazı ve gömü yapılması halk arasındaki tabirle çivi çakılması dahi yasaktır. Bu sebeple köy halkı, tarım yaparken kullanabileceği basit ev ve damları, kazıklar üzerinde ve prefabrik özellikli hafif malzeme ile yaptıkları halde, bu küçük yapılar nedeniyle, halen ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaktadırlar. Yıkım ve para cezaları uygulanmıştır. Proje tanıtım dosyasında her yıl yüz binlerce ölü balığın itlafına çözüm olarak kıyının kazılarak gömülmesi, gösterilmiştir” denildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yaaa hep böyle 30 Mayıs 2013 Perşembe 20:08

Nerde ilknur Denizli duy bunları hani doğan koruma alanı olacaktı

Yorumu oyla      15      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in göbeğinde Suriye dramı!
İzmir’in Basmane Semti'nde, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, elektriği ...
Görülmemiş sansür: Bacaklara beyaz kağıt!
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde ilginç bir sansür olayı yaşandı.
Sabuncubeli’nde lodos kabusu: Yol 6 saat sonra açıldı
Öğle saatlerinde başlayan yangın şiddetli lodos nedeniyle saatlerce söndürülemedi ...
 
Önder’den Gezi Parkı yıkımına geçit yok!
Taksim Gezi Parkı'nda nöbet tutan eylemciler sabaha karşı dağıtıldı ve ...
Yeni yasaya büyük tepki: Karanlığa inat yaşasın sanat
İzmir'de, yeni çıkartılacak yasayla sanat kurumlarının tek çatı altına ...
TSK'da şark depremi: 300 Subay...
TSK'dan geçen hafta 300 subay ve astsubayın istifa ettiği öğrenildi.
 
İzmir'de acı olay: Yolun karşısına geçemedi...
Bornova’da yolun karşısına geçerken otomobilin altında kalan 37 yaşındaki ...
Polisten Gezi Parkı'na şafak baskını!
Taksim Gezi Parkı'nda üç gündür ağaçlar kesilmesin diye eylem yapan gruba ...
Galatasaray otobüsüne İzmir’de taşlı saldırı!
İzmir’de, Pınar Karşıyaka ile karşılaşacak olan Galatasaray Medical Park ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva