HABERLER>DÜNYADAN
2 Haziran 2011 Perşembe - 17:01

Rusya yasak koydu

Avrupa'da şimdiye dek 17 kişinin ölümüne yol açan EH EC salgınıyla mücadelenin aylar sürebileceği belirtilirken, Rusya Avrupa Birliği'nden tüm taze sebze ithalini yasakladı.

Rusya yasak koydu

LONDRA - Rus yetkililer ülke genelinde AB üretimi tüm sebzelerin toplanacağını bildirdi. Geçen hafta Almanya ve İspanya'dan ithalatı durduran Rusya, AB ülkelerindeki çiftçileri için önemli bir pazar konumunda. AB ülkelerinden ihraç edilen sebzelerin dörtte biri Rusya'ya gönderiliyor.
 
EH EC ( E.coli) hastalığına şimdiye kadar bin 500'den fazla kişinin yakalandığı belirtilirken, biri İsveç'te, kalanı Almanya'da olmak üzere 17 kişi yaşamını yitirdi.
 
KAYNAĞI ASLA BULUNAMAYABİLİR
Çarşamba günü en az 365 yeni vaka görüldüğü belirtilirken, Alman ulusal sağlık enstitüsü Robert Koch RKI'nin başkanı, ölümcül E.koli salgınıyla mücadelenin aylar sürebileceğini bildirdi.
 
Enstitünün başkanı Reinhard Burger, ayrıca BBC'ye yaptığı açıklamada, salgının kaynağını asla bulamayabileceklerini de vurguladı. Burger, İspanyol çiftçilerin, ürettikleri salatalıkların haksız yere suçlanmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.
 
E.koli, ölümle sonuçlanabilecek hemolik üremik sendrom HÜS'e yol açıyor. HÜS, bir çok vakada, mide bağırsak enfeksiyonu, böbreklerde sorun yaratıyor. Hamburg'daki kliniklerde yaratan HÜS hastalarının yaklaşık yarısı, hastalandıktan 3-5 gün sonra, epilepsi nöbeti ve konuşma bozukluğu gibi sinirsel bozukluklar sergilediler.
 
İspanyol salatalığının önceden şüphelenildiği üzere bakterinin kökeni olmadığı açıklanırken Alman yetkililer salgının kökenini bilmediklerini itiraf ediyor. Alman yetkililer, yaptıkları incelemelerin, bu kişilerin salatalık, domates ve marul gibi çiğ sebze yiyerek enfeksiyon kaptıklarını gösterdiğini belirtiyorlar.
 
Bakteriden İspanya salatalıklarından kaynaklanmadığı bilgisi, İspanyol üreticiler açısından çok gecikmeli geldi, ülkenin güneyinde tonlarca yeni toplanmış salatalık imha edildi. İspanyol çiftçilerin haftalık zararının 200 milyon eurodan fazla olduğu belirtiliyor.
 
İspanya hükümeti, sebze üreticileri için tazminat talep ederken, Başbakan Yardımcısı Alfredo Perez Rubalcaba, Hamburg yetkililerine karşı yasal girşimde bulunabileceklerini söyledi. Die Welt gazetesi, Almanya'nın kuzeyinde yaşayanların, yörede yetişen sebzeleri bile almadığını yazdı. Almanya'daki Robert Koch Enstitüsü, özellikle Kuzey Almanya'da yaşayan halka çiğ sebze yenmemesi çağrısında bulunmuştu. Sağlık yetkilileri, halka sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamaları tavsiyesinde bulunuyor. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz'de trajedi
Tunus açıklarında arızalanan bir göçmen teknesinde çıkan panikte 200 ila ...
24 yıldır değişmeyen kare
Salatalıkların masumiyetini ispat etmek isteyen İspanyol bakan, kameraların ...
Haiti’de kolera kabusu hortladı
Haiti'de, yeniden baş gösteren kolera salgınında, 10 kişi hayatını kaybetti.
 
NYT: Erdoğan ülkede tartışmasız güç
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Başbakan Recep Tayyip ...
Suriye'nin yeni kahramanı
Bir ay boyunca ağır işkenceye maruz kalan 13 yaşındaki Hamza el Hatip, ...
Denktaş’tan iyi haber
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavisi ...
 
Netanyahu: Filoyu durdururuz
Gazze'ye haziran ayı sonunda yeni bir filo göndermeye hazırlanan İnsanı ...
Bir savaş suçlusu daha yakalandı
16 Boşnağı, işkence yaptıktan sonra öldürmekle suçlanan Krsmanoviç, Bosna-Hersek'in ...
İran, Merkel’e Türkiye turu attırdı
İran, Hindistan'a giden Almanya Başbakanı Merkel'in uçağının uçuş iznini ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva