HABERLER>DÜNYADAN
7 Ocak 2010 Perşembe - 00:00

Rusya 2010'da yeniden süper güç olacak

'Gölge CIA' olarak bilinen ABD’’li istihbarat kuruluşu STRATFOR, Rusya'nın Türk ve Batı etkilerini silerek, bölgede yeniden süper güç olacağını söyledi.’

Rusya 2010'da yeniden süper güç olacak

'Gölge CIA' olarak bilinen ABD’’li istihbarat kuruluşu STRATFOR, Rusya'nın Türk ve Batı etkilerini silerek, bölgede yeniden süper güç olacağını söyledi.’
 
STRATFOR’’un 2010 yılı küresel eğilim ve risk beklentilerini açıkladığı raporda, Rusya’’nın 2010’’da eski Sovyet ülkelerindeki etkinliğini yeniden kazanarak, küresel anlamda etkili bir süper güç haline gelmeyi planladığı öngörüldü.
 
Rusya’’nın süper güç konumunu yeniden elde etmek için büyük adımlar atmasının altında ABD’’nin dış politikaları yatıyor.
 
Irak ve Afganistan’’daki savaşlara yoğunlaşan ABD, Rusya’’nın eski Sovyet coğrafyasında gücünü artırmasına fırsat vermiş oldu.
 
Raporda ’“Moskova, Ukrayna, Kazakistan, Belarus, Ermenistan ve Azerbaycan’’da halen var olan Batı ve Türk etkilerini ortadan kaldırmaya ve eski Sovyet coğrafyasında siyasi bir blok oluşturmayı planlıyor’” denildi.
 
Raporda ayrıca ’“ABD hükümetinin İslam dünyasına yoğunlaşması Rusya’’nın komşularında istediği gibi at koşturmasına olanak verecek’” görüşü öne çıkarıldı.
 
CİHAT TEHLİKESİ VAR MI?
Raporda cihat ideolojisinin tehdidinin boyutlarına da değinildi.
 
11 Eylül 2001'den bu yana bu ideolojinin temsili olarak görülen El Kaide’’nin fiziksel savaşta zayıflamaya devam edeceği, ideolojik varlığını sürdürmek için de mücadele etmek zorunda kalacağı öngörüldü.
 
Bölgesel cihatçı grupların fiziksel mücadelenin savunuculuğunu yapmaya devam edeceği belirtilen raporda, son dönemde bu bölgesel grupların küresel alanda etkinliklerinin arttığı belirtilerek, Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’’a düzenlenen saldırı ve Amsterdam-Detroit uçağındaki bomba saldırısı girişimi örnekleri verildi.
 
Raporda, ABD ve Avrupa’’daki sosyal yapının açıklığı ve bu ülkelerde saldırı düzenlemenin kolay olması dolayısıyla buralarda 2010 yılında da saldırıların süreceği belirtildi.
 
OTELLER VE UÇAKLAR
Saldırıların hedeflerinde 2010 yılında çok büyük değişiklikler olmayacağı öngörülen raporda özellikle turistik oteller gibi az korunan hedeflerin öne çıkacağı ifade edildi.
 
Ancak 2009 yılının eğilimlerine bakıldığında, sivil havacılık hedeflerinin 2010 yılında da teröristlerin gündeminde olmaya devam edeceği vurgulandı.
 
STRATFOR raporunda, özellikle Pakistan, Afganistan, Yemen, Endonezya, Kuzey Afrika, Somali ve Hindistan mercek altına alındı, 2010 yılında yaşanacak sorunların bu ülkelerden kaynaklanmasının muhtemel olduğu savunuldu.
 
Raporda son olarak cihat ideolojisinin dünyanın her yerinde yeni militanlar kazanmaya devam edeceği ancak yoğunluğu artıp azalacak saldırı ve çatışmaların ne küresel ne de bölgesel ölçekte bir tehdit oluşturmayacağı ifade edildi. (Planet, STRATFOR)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye ’‘yaşanabilir’’ 65. ülke
ABD dergisi Türkiye'nin yaşam kalitesi açısından 2009'da 65'inci ...
Avrupa ve Asya donuyor, Türkiye ısınıyor
Avrupa ve Asya'nın kuzey bölgelerinde son yılların en sert kışı ...
Anne ve kızı filin altında kaldı
Kenya'da 39 yaşındaki Amerikalı kadın turist ile bir yaşındaki kızı ...
 
Yardım konvoyu Gazze’’de
'Filistin'e Yol Açık' adlı uluslararası yardım konvoyu Mısırlı ...
Bulgar Bakan'ın Türkiye özrü
Türkiye’’den 20 milyar dolarlık tazminat isteyen ve bu konunun çözümünün ...
Norveç’’te Türk aileye insanlık zulmü
Oturma izninde sorunlar olduğu için Norveç makamları ile davalı olan Türk ...
 
Öldüren oyun!
İnternette ’“space monkey’”, yani uzay maymunu olarak bilinen oyun şu ...
Kayıp şehir El Dorado bulundu mu?
Bilim insanları efsane kayıp şehir El Dorado'nun kalıntılarının ...
Mısır’’da ’‘yardım konvoyu’’ gerilimi: 1 ölü, 35 yaralı
Filistin'e doğru yola çıkan uluslararası yardım konvoyunun geçişine ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva