HABERLER>DÜNYADAN
6 Ocak 2010 Çarşamba - 00:00

Mısır’’da ’‘yardım konvoyu’’ gerilimi: 1 ölü, 35 yaralı

Filistin'e doğru yola çıkan uluslararası yardım konvoyunun geçişine izin verilmesine karşın bölgede yüksek tansiyon sürüyor.’

Mısır’’da ’‘yardım konvoyu’’ gerilimi: 1 ölü, 35 yaralı

Filistin'e doğru yola çıkan uluslararası yardım konvoyunun geçişine izin verilmesine karşın bölgede yüksek tansiyon sürüyor.’
 
Mısır-Filistin arasındaki Refah sınır kapısında çıkan çatışmalarda 21 yaşındaki bir Mısır askerinin hayatını kaybettiği bildirildi.                                             
 
Gazze İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ehab Hüseyin yaptığı açıklamada, olaylarda 35 Filistinli'nin yaralandığını bildirdi. Hüseyin, iki yaralının beyin ölümünün gerçekleştiğini ve beşinin de durumunun ciddi olduğunu söyledi.                      
 
Hüseyin, protestoların Gazze'nin ördüğü yeraltı duvarına ve konvoyun geçişine duyulan tepkiden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
 
Yaşanan bu çatışma, Mısır'ın Gazze Şeridi'ne silah kaçakçılığını önlemek için yaklaşık bir ay önce yeraltına duvar inşa etmesinden bu yana yaşanan en ciddi gerginlik olarak gösteriliyor.
 
 
Mısır'ın, Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan "Filistin'e Yol Açık" konvoyundaki araçların geçişine izin vermemesi üzerine bölgede tansiyon dün gece yükselmişti.
 

 
Kahire yönetimi, konvoyların Gazze'ye girebilmesi için İsrail'in kontrolündeki bir denetleme noktasından geçmesini şart koşuyordu, konvoy liderleri ise Mısır'a ait Refah sınır kapısını kullanmak istiyordu.
 
Aralarında İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’’nın da bulunduğu 17 ülkeden 198 araçlık konvoyun geçişine izin verilmemesi üzerine Türkiye devreye girdi. 
 
Türk parlamenterler ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Mısırlı yetkililerle, konvoydaki araçlardan 139'unun Gazze'ye giriş yapması konusunda mutabakata vardı. İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede,daha sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada geçiş izni verilen araçların sayısının 139’’dan 155'e çıktığını söyledi.
 
Giriş izni verilen konvoy sadece 48 saat bölgede kalabilecek. Konvoya aralarında Türk milletvekillerinin de bulunduğu 500 uluslararası aktivist de eşlik ediyor.
 
Türk heyetinde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile beraberindeki Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve Muş Milletvekili Seracettin Karayağız yer alıyor. Tuna, AA'ya telefonla yaptığı açıklamada, Türk grubun Mısır gözetimindeki Refah sınır kapısından geçerek Gazze'ye ulaştığını söyledi. 
 
MISIR ZOR DURUMDA
Daha önce de Mısır'ın konvoyun geçişine izin vermemesi üzerine El Ariş limanındaki Mısır polisinin müdahalesi nedeniyle çoğunluğu konvoyda yer alan insani yardım görevilileri olmak üzere 55 kişi yaralanmıştı. İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilisi Dede, olaylarda ikisi Türk vatandaşı olmak üzere 7 kişinin de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi.
 
Hamas, konvoyun El-Eriş limanı yakınlarında bekletilmesi nedeniyle destekçilerine Mısır'ı protesto etmeleri çağrısı yapmıştı. 
 
AFP haber ajansı, yüzlerce kişinin toplandığını ve bu kişilerin sınırın Mısır tarafına taş atmaya başladıklarını bildirdi. Reuters da Mısır polisinin taş atanlara açtığı ateş sonucu dört kişinin yaralandığını söyledi.
 
Uzmanlar, Hamas'ın iktidarı geçirmesinin ardından İsrail'in 28 aydır Gazze'ye uyguladığı ablukaya katılan Mısır'ın zaten Arap ve Müslüman ülkelerin tepkisini çektiğini ve bu son olayların ardından daha da zor bir duruma girebileceğini belirtiyor. (AA, Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’‘Davutoğlu vizyoner bir diplomat’’
Alman Frankfurter Rundschau gazetesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ...
Saldırganın eşi Türk'müş
Afganistan'ın Host kentinde 7 CIA ajanını öldüren El Balavi'nin, ...
’“Türkçe haberler uykumu kaçırıyor’”
Bulgaristan'daki ırkçı ATAKA partisinin lideri Volen Siderov, "Türkçe ...
 
Mona Lisa kolestrol hastasıymış
Rönesansın ünlü ressamı Leanordo da Vinci'nin Mona Lisa'sında ...
Filistin’’e yardım konvoyu yola çıktı
'Filistin'e Yol Açık' adlı uluslararası yardım konvoyu Mısırlı ...
İşkence gibi eğitim
Yaşları henüz 10 ile 15 arasında ama gün boyuncu dev tomruklar taşıyarak ...
 
177 milyar doların varisi ’‘aşırı doz’’ kurbanı
Johnson & Johnson imparatorluğunun varisi Casey Johnson, evinde ölü bulundu.’
'Allahuekber' diyene saldırıyorlar
İsrail ordusuna ait köpeklerin, "Allahuekber" diyenlere saldıracak şekilde ...
İlginç bir hırsızlık
Tasarım ayakkabılarının sağ teklerini Danimarka'da, sol teklerini ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva