HABERLER>GÜNCEL
26 Aralık 2023 Salı - 11:03

Rektör Budak detayları anlattı... Kayıt sildirmede Ege neden birinci?

2021 ve 2022 yıllarında ülke genelinde kaydı silinen 728 bin 490 öğrenci varken, Ege Üniversitesi’nin 12 bin 121 kayıt silme ile birinci sırada yer almasını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yasal düzenlemeyle mezuniyet için azami süre uygulamasına geçilmişti. Azami sürede mezun olamayanların kaydı siliniyor. Başka okula nakil, başka bir şehirde okulu kazanma veya az sayıda ekonomik sorunlar nedeniyle kendi isteğiyle kayıt sildirenlerin oranı yüzde 19,5’tur” dedi.

Rektör Budak detayları anlattı... Kayıt sildirmede Ege neden birinci?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun Gösterge Değerleri Raporu’na göre 2021 ve 2022 yıllarında toplam 728 bin 490 öğrencinin kaydının silindiği açıklanmıştı. En çok terkin yaşandığı üniversite ise 12 bin 121 öğrenciyle Ege Üniversitesi olmuştu. 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu oranla gelen birinciliğin başka taraflara çekilmesinin gerçekçi olmayacağını belirtirken, “Ege Üniversitesi’nden kaçış gibi bir durum söz konusu değil. Bu kadar öğrencinin sadece yüzde 19,5’u kendi isteğiyle kayıt sildirmiş durumda. Kalan kısım da, yani çoğunluk, mezun olmak için tanınan yasal azami süreyi doldurdukları halde mezun olamayanları kapsıyor” ifadelerini kullandı.

İŞTE MEZUN OLMAK İÇİN ASGARİ SÜRELER
2011 yılında çıkarılan Torba Kanun ile kayıt silme durumuna son verildiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, 2014 yılında çıkarılan öğrenci affıyla birlikte azami sürenin sonunda kayıt silme işleminin yapılması kuralının yeniden getirildiğini hatırlattık.

Mezuniyet için azami sürenin 2 yıllık okullar için 4, 4 yıllıklar için 7, 5 yıllıklar için 8, 6 yıllık okullar içinse 9 yıl olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Budak, şu bilgileri aktardı:

57 BİN 594 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
“Yasal düzenlemenin ardından kayıt silinmesi kuralı yeniden başladı. Ege Üniversitesi’nde 15 bin 527 ön lisans, 35 bin 645 lisans, 4 bin 649 Yüksek lisans ve 2 bin 778 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 57 bin 594 öğrencimiz var. 2021 ve 2022 yıllarında kaydı silinen veya kayıt sildirenlerin sayısının 12 bin 121 olmasının altında, 2014’deki öğrenci affıyla birlikte getirilen yasal düzenlemeyle azami süre uygulamasının yeniden başlamış olması yatıyor. Ailesinin ekonomik şartlarının iyi olmaması, az da olsa barınma sorunu gibi sıkıntılar yüzünden ayrılanlar da vardır ancak çoğunluğuna, yaklaşık yüzde 80’ine söz konusu azami sürenin tamamlanmış olmasına bağlı kayıt silme işlemi uygulanmıştır. Ege’de okurken başka bir şehirdeki okula yatay geçiş yapan, üniversite sınavına tekrar girip başka şehirde bir okulu kazanarak bizden kaydını sildirenler, yani kendi istekleriyle kayıt sildirenlerin oranı, toplam silinen kayıtların yüzde 19,5’una tekabül ediyor. Kayıt silme rakamlarının yüksek olmasının altında bu gerçekler vardır. Kayıt silmede Ege Üniversitesi’nin ilk sırada yer almış olması, öğrencisi sayısının yüksek oluşuna bağlıdır. Yoksa Ege Üniversitesi’nden kaçış söz konusu değildir.”

 
CHP Çiğli Aday Adayı Yıldız’dan ‘çöp ve İZBAN’ çıkışı
 
Büyükşehir Aday Adayı Atila: İzmir'den yaktığımız ışık Türkiye'yi aydınlatacak!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer 29 Mart 2024 Cuma 13:12

Ege''yi kazanan öğrenciler kapasiteleri itibariyle üst seviyede. Siz yönetim olarak üniversiteyi siyasi üs olarak kullanirsaniz, yapısal rant alanı haline getirirseniz ve memur zihniyetli hocalara teslim ederseniz, gençler kaçar.

Yorumu oyla      0      0  
Kâzım GÜRSOY 27 Aralık 2023 Çarşamba 21:04

Sanıyorum bu tablo hoş bir tablo değil. Üniversite yönetimi ve senato bu bilgiler doğrultusunda bir özeleştiri yapmalı ve sorunun giderilmesine yönelik bir çözüm yolu bulmalıdır. Zira bu sorun giderilmez ise bu sayı önümüzdeki yıllarda dahada artacaktır diye düşünüyorum. İlginize ve bilginize.

Yorumu oyla      1      1  
Mehmet Sevinç 26 Aralık 2023 Salı 12:43

BENCE TÜRKİYE de ki Rektörlerin en idealisti Necdet bey. Sanki başarısızmis gibi gosterilmeye çalışılıyor. İZMİR E fazla geldi ege üniversitesi bulabileceği en mükemmel Rektör.

Yorumu oyla      2      2  
Ögrenci 26 Aralık 2023 Salı 12:42

Ögrenciden Bir Haber Ögretim Kadrosu Olduktan Sonra Bırakan Çok Olur. Sağlık Kısmındaki Hocalar Tamamen Soygun Sisteminin Başrol Oyuncuları Bıcak Parası Altında Halen Para Talep Ediyorlar. Bu Düzen İçinde Devlet Bu Kadar Bencil Akademisyen Kadrosunu Görmez mi?

Yorumu oyla      7      1  
eskiköy 26 Aralık 2023 Salı 12:20

ulaşım barınma

Yorumu oyla      3      1  
izmir 26 Aralık 2023 Salı 11:34

üniversite fiziki şartları çok kötü. yıllardır iyileştirilmedi

Yorumu oyla      3      1  
26 Aralık 2023 Salı 11:29

kaçan kaçana. İzmir aşırı pahalı.

Yorumu oyla      6      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'ya 32 ilde operasyon!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 32 ilde bölücü terör örgütüne yönelik eş ...
CHP Foça Belediye Başkan aday adayı Hakan Barçın: Daha fazlasını yapmak için talip oldum
Foça ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hakan Barçın, çevre başta ...
Operasyon yapıldı... İzmir'de zehir taciri tutuklandı!
İzmir'in Selçuk ilçesinde bir eve düzenlenen baskında bir miktar uyuşturucu ...
 
Eylem hazırlığındaydı: MİT'ten nokta operasyon!
MİT, silahlı saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen terör örgütü PKK/KCK'nın ...
İzmir'de terör baskını!
İzmir'de terör örgütü PKK'ya düzenlenen operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı.
Terör operasyonu: 11 gözaltı
İstanbul'da PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı PYD/YPG içerisinde ...
 
Suç örgütlerinin araçları İstanbul Emniyeti'ne verildi
Organize suç örgütlerine yapılan operasyonlar sonucunda ele geçirilen ...
Yaşar Okuyan hayatını kaybetti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, tedavi gördüğü hastanede ...
Korkunç son: Yaşlı kadın yangında can verdi!
Giresun'da evinde çıkan yangında dumandan etkilenen Alzheimer hastası yaşlı kadın öldü.
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva