HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Kasım 2011 Çarşamba - 08:22

Rafineri yatırımı için büyük uzlaşma

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Socar&Turcas Grubu'nun Petkim arazisine kuracağı rafinerinin imar planları için açtığı iptal davasını geri çekmeye ikna oldu

Rafineri yatırımı için büyük uzlaşma

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Socar&Turcas Grubu'nun 5 milyar dolarlık yatırımla Petkim arazisi içinde kuracağı rafineri için kendisi yerine doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı imar planları üzerine Danıştay 6. Dairesi'ne yaptığı iptal başvurusunu geri alıyor. Yeni Asır’dan Murat Şahin’in haberine göre Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın girişimleri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Socar&Turcas CEO'su Kenan Yavuz ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş büyük bir uzlaşıya imza attı.
 
ONAYLANACAK
Yapılan görüşmeler sonucunda Socar&Turcas'ın bölgenin 1/5000 ve 1/1000'lik imar planları için aynı başvuruyu Büyükşehir Belediyesi'ne yapmayı kabul ederken, Başkan Kocaoğlu da bu başvurunun ardından Danıştay'a yaptıkları başvuruyu geri alacaklarını söyledi. Uzlaşmaya göre, belediye başvuruyu alır almaz çok kısa sürede imar planlarını onaylayacak. Kocaoğlu'nun davayı geri alma sözü vermesi Socar&Turcas ve İzmir kamuoyunda büyük bir müjde olarak değerlendirilirken, Kocaoğlu'nun konu ile ilgili bugün kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.
 
YETKİ DAVASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aliağa'daki Petkim tesisleri ve yanındaki alanda Azerbeycan devletine ait Socar ile Turcas'ın yatırımına başladığı ve dünyada şu an bir yere tek seferde yapılan en büyük yatırım olarak gösterilen 5 milyar dolara malocak "STAR Rafinerisi"nin olduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili açtığı dava gündeme bomba gibi düşmüştü. Belediye'nin imar planlarının iptali için yaptığı başvuru iş dünyasında şok etkisi yaratırken, BaşkanKocaoğlu yatırıma karşı olmadıklarını ancak yetkilerine de sonuna kadar sahip çıkmak için dava kararını aldıklarını ifade etmişti.
 
BELEDİYE BAŞVURDU
Belediye, Socar&Turcas'ın kendisi yerine Petkim'in mevcut tesisleri ve yeni yapılacak rafinerinin bulunduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeye dayanarak doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alması üzerine harekete geçerek, Danıştay 6. Dairesi'ne başvurmuştu. Belediye, bakanlığın onadığı alt ölçekli planların Büyükşehir belediyesince hazırlanıp yürürlüğe giren 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planları'yla uyumsuz olduğunu, bunun da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu gerekçe göstererek bakanlığın onadığı planların yürütmesinin durdurulmasını istedi.
 
Temelden 2 gün sonra başvuru yapılmıştı
STAR Rafinerisi'nin temeli geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılmıştı. Törene Başkan Kocaoğlu da katılmıştı. Ancak, törenden 2 gün sonra Belediye, sözkonusu yatırımın yapıldığı alanı da kapsayan imar planlarının durdurulması için yasal süre olan 60 günün dolduğu 27 Ekim'de yargıya başvurdu. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şirketin 5 bin ve 1000 ölçekli uygulama imar planları için kendilerine hiç müracaatta bulunmadığını dile getirdi. Yaptıkları bu başvuruyla ilgili açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, rafineri yatırımının yapılabilmesi için Büyükşehir olarak her türlü planlamayı yapıp yatırımın önündeki engelleri kaldırdıklarını ifade ederek, şu açıklamayı yapmıştı: "Buna rağmen, nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na İmar Yasası'nda olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Biz dava sürecinden önce Petkim üst yönetimi ile görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik. Ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9. madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik



Başkan Kocaoğlu: “Petkim’in yanındayız”
 
Socar&Turcas’ın imar planlarıyla ilgili başvurusunu süratle değerlendireceklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, her zaman yatırımcının yanında yer alan bir kurumdur. Bizim açtığımız davanın kente gelecek yatırımla bir ilgisi olmadığını sanıyorum herkes çok iyi anladı. Biz sadece, Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı hakkımızı arıyoruz. Petkim yatırımının gerçekleşmesi konusunda hem ÇED hem de planlama sürecinde bugüne kadar her türlü desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
smirni 16 Kasım 2011 Çarşamba 17:10

Ticaret Odası ve EBSO aracılığındaki pazarlıkta geri adım neyin karşılığında atıldı acaba? Belediye sadece işin özü yerine şekline mi takılmıştı gerçekten? Yönetimde saydamlık varsa bunun nedenleri açıklanmalı...

Yorumu oyla      14      6  
Necip 16 Kasım 2011 Çarşamba 14:38

Kocaoğlu, 80 müfettişi 40 mı indirtti?

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den Van'a 7 TIR'lık yardım daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremlerin vurduğu Van'a destek amacıyla ...
Menemen'de meslek odalarından ''çöp'' direnişi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen İlçesi Mavradin mevkiindeki ...
Deprem sonrası bina testi için rekor başvuru
Bayraklı Belediyesi'nin 1.5 yıl önce kurduğu Deprem Etüt Merkezi, 1460 ...
 
Büyükşehir denetime Balçova ve Seferihisar'dan başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri ...
Bostanlı sahilindeki Barınak Kafe'de tartışmalı yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza’nın, özel bir firmaya kiraladığı ...
Ata'dan Ana'ya koşacaklar
Karşıyaka Belediyesi, Ata'dan Ana'ya Saygı Koşu'sunu bu yıl 18. kez düzenleyecek. ...
 
GDO gerçeği Bornova’da anlatılacak
Bornova Belediyesi ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından Bornova’da “Yaşam ...
Kocaoğlu ve bürokratlar aklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs durakları ihalesi ile ilgili yapılan ...
Hayat Mektebi binlerce mezun verdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı meslek edindirme kurslarına katılan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva