HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2011 Salı - 17:09

Menemen'de meslek odalarından ''çöp'' direnişi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen İlçesi Mavradin mevkiindeki çöp fabrikasının genişletilerek işletilmesi yönünde verilen karara tepkilerini dile getirmek isteyen meslek odaları ve sivil toplum örgütleri tesis önünde bir eylem düzenledi.

Menemen de meslek odalarından  çöp  direnişi

İZMİR - Eylemciler, çöp fabrikasının insan sağlığına, çevre ve tarıma zarar vermeyecek bölgede kurulmasını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kararını bir kez daha gözden geçirmesini istedi.
 
Fabrika önünde düzenlenen meslek örgütleri platformu eylemine, AK Parti İlçe Başkanı Arif Kuran ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, MHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet İncesu, Menemen'de faaliyet gösteren 10 meslek odası ile sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri, vatandaşlar, çok sayıda çiftçi ve 107 gündür eylemde bulunan yakındaki bir deri firmasının işçileri katıldı. Eylem için çöp fabrikasının çevresindeki tarım arazilerinde yetiştirilen ürünlerden stant kuruldu ve pamuk toplama makineleri getirildi.
 
Meslek odaları dönem başkanlığını yürüten Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl, burada yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menemen'e katı atık bertaraf tesisi kurma kararının ilçedeki kurumları harekete geçirdiğini söyledi. Menemen'de faaliyette bulunan 10 ayrı kurumun temsilcilerinin ortak bildiri yayınlayarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kararı yeniden gözden geçirmesini istediklerini belirten Karagöl, şöyle konuştu:
 
"İlçeye çöp fabrikası yerine üniversite kurulmasını istiyoruz. Menemen sokaklarında çöp kamyonları yerine üniversite öğrencilerinin dolaşmasını, ilçeye yeni spor ve eğitim tesisleri kazandırılmasını, tarım için elverişli toprakları verimsizleştirecek mevcut tesisin de tarıma dayalı bir işletmeye dönüştürülmesini talep ediyoruz. Menemen bir tarım ilçesi. Buradaki esnaf ve sanatkar tarım makinelerini tamir ederek, hasattan iyi gelir elde eden çiftçilere mal ve hizmet sunumu yaparak geçimlerini sağlıyor. Şoför esnafı ilçeye bir üniversite kurulması halinde ulaşım sektörünün canlanacağını belirtiyor."
 
10 KURUM İMZA KOYDU
Menemen'de açıklanan ortak bildiriye 10 ayrı kurumun temsilcisi imza koydu. Menemen Ziraat Odası, Ticaret Odası, Esnaflar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Sanatkarlar Odası, Minibüsçüler Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Kent Konseyi, Sol Sahil Sulama Birliği ile Sağ Sahil Sulama Birliği tarafından yayınlanan bildiride özetle şu görüşlere yer verildi:
 
"Menemen, ekonomisi tarıma dayalı bir yerleşim merkezidir. Türkiye'de işlenebilir toprak sıkıntısı yaşanırken, güneşi en uzun süre alan ovalardan birisi olan Menemen Ovası'nın ortasına kurulacak çöp fabrikası, pamuk, kuru üzüm, kuru domates, ıspanak başta olmak üzere ilçede yetişen tarımsal ürünlere büyük zarar verecektir. Pamuk, yüksek katma değer yaratan bir tarım ürünü olması, üretim ve ihracat açısından lokomotif sektör konumundaki tekstil ve konfeksiyon sektörü için temel bir girdi niteliği taşıması, bu özellikleriyle önemli istihdam yaratması nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir. Tesisin öğütücülerinden gelen naylon, plastik gibi yüzyıllar boyunca kaybolmayan zararlı maddeler Menemen tarımını baltalayacağı gibi, 2 bin metrekarelik tıbbı atık bölümünden sızacak suların yeraltı sularına karışma tehlikesi de tarımın yansıra insanların sağlığını da tehdit eder nitelikte olacaktır. Çöp fabrikasının kurulacağı bölge, 1/25.000'lik planlarda mutlak tarım arazisi olarak nitelendirilmekte, bu durum da 'Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik' hükümleri ile çelişmektedir. Hukuku üstün tutan, halk çıkarlarını gözeten çalışmalarıyla dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nu konuyu tekrar gözden geçirip daha sağlıklı bir karar almaya davet ediyor, çöp fabrikasının insan sağlığına, çevreye, tarıma zarar vermeyecek bir bölgede kurulmasını istiyoruz."
 

Daha sonra söz alan Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, Birlik olarak İzmir 2'nci Bölge İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtıklarını hatırlatarak, çöp fabrikasının pamuğa vereceği zarara değindi. Önal, bölgede 20 pamuk toplama makinesi ile yüklü miktarda yatırım bulunduğuna dikkat çekti. Bugün yapılan basın açıklamasının birinci aşama olduğunu kaydeden Önal, "Eylemlerimizin devamı gelecek" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MENEMENLİ 17 Kasım 2011 Perşembe 02:53

MENEMEN HALKI BÜYÜKŞEHİRDEN ÜNİVERSİTE BEKLERKEN ÇÖP FABRİKASI GELİYOR.BU NE ANLAYIŞTIR EY BÜYÜKŞEHİR.TAHİR BAŞKAN MENEMEN HALKI İÇİN CANINI DİŞİNE TAKIYOR.BÜYÜKŞEHİRDEN BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİ OLAN MENEMENE ÇÖP FABRİKASI.SANKİ MENEMENİ CEZALANDIYOR BÜYÜKŞEHİR.BU NE ANLAYIŞ NE BİÇİM BİR ZİHNİYETTİR ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.

Yorumu oyla      12      6  
aziz tekin 16 Kasım 2011 Çarşamba 10:09

MENEMENİN BİR TARİHİ VAR. KUBİLAYI VAR GİDİN ÇÖPÜ KAPINIZA YAPIN YER Mİ BULAMADINIZ

Yorumu oyla      12      6  
MUSTAFA 16 Kasım 2011 Çarşamba 08:58

ARİF KURAN BAŞKANLIGINDA STK MENEMENE SAHİP ÇIKMIŞTIM AK BELEDİYECİLİK ELBET BİR GÜN MENEMENEDE ARİF BAŞKANLA GELECEKTİR

Yorumu oyla      12      6  
MENEMEN 16 Kasım 2011 Çarşamba 08:27

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINA DUYARLIGINDAN VEDE İLGİ ALAKASINDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKÜR EDERİM ARİF KURAN HEP MENEMENİN YANINDA HEP MENEMEN İLE BERABER SAYGILARIMLA

Yorumu oyla      12      6  
VATANDAŞ 15 Kasım 2011 Salı 18:44

MENEMENE ÇÖP FABRİKASI HA.HELAL OLSUN 30 İLÇE İÇİNDE TARIM VE HAYVANCILIĞI EN MEŞHUR OLAN TEMİZ KALMAYI BAŞARMIŞ BU GÜZEL İLÇEMİZE ÇÖP FABRİKASINI REVA GÖRENLERE NE DEMELİ BİLEMİYORUM.ÇOK YAZIK ÇOK YAZIK.DÜNYADA EN GERİ KALMIŞ ÜLKELER BİLE ÇÖPLERİNDEN ELEKTRİK VE BİO ENERJİ ÜRETİP DURURKEN BÜYÜKŞEHİR DAHA YENİ UYANMIŞ.6 SENEDE 3 KM METRO YAPAMAYAN BÜYÜKŞEHİR 6 SENEDE ÇÖP FABRİKASI YAPAR İNŞAALLAH.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem sonrası bina testi için rekor başvuru
Bayraklı Belediyesi'nin 1.5 yıl önce kurduğu Deprem Etüt Merkezi, 1460 ...
Büyükşehir denetime Balçova ve Seferihisar'dan başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri ...
Bostanlı sahilindeki Barınak Kafe'de tartışmalı yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza’nın, özel bir firmaya kiraladığı ...
 
Ata'dan Ana'ya koşacaklar
Karşıyaka Belediyesi, Ata'dan Ana'ya Saygı Koşu'sunu bu yıl 18. kez düzenleyecek. ...
GDO gerçeği Bornova’da anlatılacak
Bornova Belediyesi ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından Bornova’da “Yaşam ...
Kocaoğlu ve bürokratlar aklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs durakları ihalesi ile ilgili yapılan ...
 
Hayat Mektebi binlerce mezun verdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı meslek edindirme kurslarına katılan ...
Alman Kulesi Evleri kışa yetişti
Evlerin bakım ve onarımlarının söz verdiği süre içinde tamamlanmasını ...
Şimdi tiyatro zamanı
Konak Belediyesi’nin ‘Sanatı Okullara Götürüyoruz’ kampanyası yeni eğitim ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva