HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2011 Salı - 14:05

Büyükşehir denetime Balçova ve Seferihisar'dan başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın birlikte yapacağı çalışma ile Balçova ve Seferihisar’da 10 bin bina denetimden geçecek.

Büyükşehir denetime Balçova ve Seferihisar dan başlıyor

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte İzmir’deki “mevcut yapı stoğu envanteri”ni ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. Çalışmanın ilk ayağı olan Balçova ve Seferihisar’da işlemlerin başlaması için gereken protokol imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda gerçekleştirilen protokol törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Durmazer, belediye bürokratları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Bayraklı'da bina testi için rekor başvuru haberi için tıklayın
 
NELER YAPILACAK?
“Balçova ve Seferihisar ilçelerinde yapı stoğu envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi için bu kuruluşlarla ortak hizmet projesi protokolü” kapsamında Balçova’da 6 bin 500, Seferihisar merkezde ise 3 bin bina incelenecek. İncelemede binaların güvenliği, yapıların dayanıklılığı ölçülecek. Protokol kapsamında ilçe belediyelerin de sorumlulukları tespit edildi. Buna göre belediyeler inceleme yapılacak binaların dosyalarını masaya koyarak arşivleri açacak. Burada yapılan incelemeler dosyalara eklenecek, binaların numaratajları, müteahhitleri, fenni mesulleri ve olası depremde görebilecekleri hasarlar ve mevcut durumları tespit edilmiş olacak. İzmir’in imar bilgi sisteminin alt yapısının oluşturulması kapsamında yapılan ilk çalışma daha sonra başka bölgelere kaydırılarak genişletilecek. Çalışma ise 10 ay gibi bir sürede tamamlanarak rapor halinde Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak.
 
DAHA YAŞANILABİLİR KENT
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1999 yılında hazırlanan Radius Projesi’nden bu yana İzmir’de deprem ve afet öncesi ve sonrasına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kent dönüşümü çerçevesinde yapılanları özetleyen Başkan Kocaoğlu, “1/25.000’lik Nazım İmar Planı çerçevesinde, sosyal donatı alanları ayrılmış planlı bir kent için çalışıyoruz. İzmir kentinin diğer çevre yatırımlarıyla birlikte yaşanılacak kentler sıralamasında en üste çıkarmak istiyoruz” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü’nün İzmir’i Türkiye’de havası en temiz kent olarak belirlediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bu yeterli değil. Havası, toprağı, suyu ve yeşili ve planlamasıyla dünyanın en sağlıklı kentlerinden biri olmayı hedefliyoruz” dedi. Kocaoğlu ayrıca protokolün Van Depremi’nden önce hazırlandığını da sözlerine ekledi.
 


ÇİZİLMİŞ PROJE DEĞİL
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Toros Eğitim Merkezi ve AKS 110 ekiplerinin başarılı işlere imza attığını anlatan Kocaoğlu, sistemin Türkiye’de tek olduğunun altını çizdi. Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüm konusunda ilk hamleyi Kadifekale’de yaptık. Geride 50-100 binamız kaldı. Belediyenin bir kuruş getirisi olmadan yaptığı projeye harcaması 200 milyon TL7yi buldu. Amacımız tamamen halkın can ve mal güvenliğini sağlamak. Orada yıkılan binaların yerine ağaçlar dikilecek ve alan yeşil alana dönecek. Ayrıca Bakanlar Kurulu’na gönderdiğimiz kent dönüşüm projeleri var. Bunların hepsi için onay bekliyoruz. Kararın çıkmasını istiyoruz. Ayrıca bunların hiçbirisi öyle sadece çizilmiş kent dönüşüm projeleri değildir. Cennetçeşme’de yapılacak 40 dönümlük alandaki dönüşüm çalışmasında binaların değer tespitleri bile yapıldı. Gaziemir Aktepe-Emrez Bölgesi ile ikisini topladığınızda 5 bin civarında konutu ilgilendiren iş yapıyoruz. Ege Mahallesi de Kadifekale Projesi gibi bir kuruş gelirimiz olmayacak bir çalışmadır. Kent dönüşümdeki amacımız yeşil alanları bol, çevreci, sosyal donatı alanları fazla olan bir kent yaratmak” dedi.
 
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, protokolün son derece önemli olduğunu ifade ederken Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercüment Yalçın da, “Üniversitelerin üç önemli görevi vardır. Birincisi eğitim vermek, ikincisi üniversite sanayi işbirliğini sağlamak ve üçüncüsü de topluma yararlı çalışmalar yapmaktır. Biz burada üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneğini sergiliyoruz. Çalışma bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.
 
KATI KURAL DEĞİL
Protokol töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan düzenlemelerle ilgili konuştu. Belediyenin zabıta ve diğer birimlerle birlikte alanda başlattığı çalışmalar hakkında konuşan Kocaoğlu, “Büyük bir kentte yaşıyoruz. Caddelerimizi düzenliyoruz. Burada ‘katı kurallar’ denilen şeyler uygulanması gereken şeylerdir. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde tabi ki esnaf para kazanacak, iş yapacak. Buna karşı gelmemiz mümkün değildir. Ama bu cadde aynı zamanda yayalarındır. Birinci öncelik oranın yayalara verilmesi gerekir. Alan trafiğe kapalı ve yayaların yoğun kullandığı bir caddedir. Yayaların önceliğini koruyacak şekilde esnafta düzenleme yapılıyor. Katı kurallar diye bir şey yok. Esnaf kurallara uyduğu sürece problem olmaz” dedi.
 
CEPHE DÜZENLEMESİ YAPILACAK
İkiçeşmelik Caddesi’nde yapılacak cephe düzenlemesinde çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde de aynı uygulamayı yapacaklarını belirtti. Esnafın çalışmaya katkı koyması gerektiğini anlatan Kocaoğlu, “Bize ne yapacaklarını getirirlerse daha iyi olur. Birlikte yaparsak verimli olur. Her şeyi Büyükşehir yapacak diye bir şey yok. Kemeraltı Anafartalar Caddesi’nde yaptığımız düzenlemede bölgede bulunan esnaf bize proje ve çalışmalarını getirmişti. Bizim belirlediğimiz formatta yapılacak düzenlemeler daha sağlıklı olacaktır. Önemli olan öncü olmak, tetiklemek ve denetlemektir. Hep birlikte kenti güzelleştireceğiz. Eski binaları ayağa kaldıracağız. Kim ne yaparsa yapsın kent merkezinin insanlığa ve turizme açılması için 2007 yılında onaylan Kadifekale Tarihi Planı’nın işlevselleştirilmesi gerekir. Tarihi dokunun insanlığa ve çevreye yansıması gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak da tüm yetkimizi kullanıp tarihi bölgeyi koruyacak ve geliştireceğiz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turan 15 Kasım 2011 Salı 23:40

Evet merak konusu insanların olaylar başına gelince akılanıyorlar Sonrası yok utulur gider

Yorumu oyla      12      6  
cemal 15 Kasım 2011 Salı 19:51

fay hattının ortasında olmasına rağmen bu kapsama urla neden alınmadı??? yoksa yıllarca imar planında kata izin vermeyen BÜLENT BARATALI'ya teşekkür etmektemi zor geldi. 2

Yorumu oyla      14      6  
İzmir'e Yazık.. 15 Kasım 2011 Salı 15:54

Kaç (yüz)yılda bite merak ediyorum..

Yorumu oyla      14      8  
izmir 15 Kasım 2011 Salı 14:54

sayın Aziz bey ,kentsel donusum icin Kale'de bosalttıgınız ve yerine agac diktiginiz yerlerde istanbul daki rant kapısı yaratmadıgınız için sizlere çok teşekkür ederiz.

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bostanlı sahilindeki Barınak Kafe'de tartışmalı yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza’nın, özel bir firmaya kiraladığı ...
Ata'dan Ana'ya koşacaklar
Karşıyaka Belediyesi, Ata'dan Ana'ya Saygı Koşu'sunu bu yıl 18. kez düzenleyecek. ...
GDO gerçeği Bornova’da anlatılacak
Bornova Belediyesi ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından Bornova’da “Yaşam ...
 
Kocaoğlu ve bürokratlar aklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs durakları ihalesi ile ilgili yapılan ...
Hayat Mektebi binlerce mezun verdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı meslek edindirme kurslarına katılan ...
Alman Kulesi Evleri kışa yetişti
Evlerin bakım ve onarımlarının söz verdiği süre içinde tamamlanmasını ...
 
Şimdi tiyatro zamanı
Konak Belediyesi’nin ‘Sanatı Okullara Götürüyoruz’ kampanyası yeni eğitim ...
Balçova’nın ikinci yardım TIR’ı yola çıktı
Van Valiliği’nin acil yardıma ihtiyaç duyduklarını açıklamasının üzerine ...
Kocaoğlu: 80'e yakın müfettiş inceleme yapıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye ve bağlı birimlerinde ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva