HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2024 Perşembe - 12:04

Platform'dan tepki: İEF, Kültürpark'ta yapılmasın!

Kültürpark Platformu, yarın başlayacak olan 93. İEF için bir açıklama yayınladı. Açıklamada fuarın Kültürpark'ta yapılmasına itiraz edildi.

Platform dan tepki: İEF, Kültürpark ta yapılmasın!

EGEDESONSÖZ- 93'üncü kez kapılarını yarın açacak olan İEF'in Kültürpark'ta yapılacak olmasına itiraz geldi.

Kültürpark Platformu yaptığı yazılı açıklamada fuarın Kültürpark'ta yapılmasına sert tepki gösterdi.

Platformadan yapılan açıklama şöyle:

-Kültürpark doğal, ekolojik yapısı ile sanat, kültür, spor, eğlence olanaklarını bir arada sunan 2. derece tarihi ve doğal sit alanıdır.

-Gaziemir'de kurulan "Fuar İzmir" alanı işlevsel olarak kullanılarak Kültürpark'ta fuarcılık etkinlikleri sona erdirilmelidir.

-Çeşitli sponsor kuruluşların Kültürpark'ı rant alanı olarak kullanmaları bir kent suçudur ve kente ihanettir.

Kültürpark 1930'lu yıllarda İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde her yaştan insanın kendisini ifade edeceği bir halk okulu, sosyalleşme ve bilgilenme alanı olarak kurulmuştu. Günümüze kadar gelinen sürede Kültürpark tarihi, sosyal, kültürel, doğal, ekolojik yapısıyla 2. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş, kente hareket, devinim getiren bir mekân konumuna dönüşmüştür.

Kültürpark İzmir'in merkezindeki 420 dönümalanı ile kentin kalabalık ve gürültüsünden uzaklaşıp her yaştan insanın rahat nefes alabileceği bir kent parkıdır. Kültürpark doğa ve yaşamın iç içe olabileceği bir vahadır. Neredeyse bir asra yaklaşan tarihi ve doğal yapısıyla kentin bellek mekânıdır. Gaziemir'de kurulan "Fuar İzmir" alanı ile Kültürpark'ın fuarcılık işlevi sona ermiş olmasına rağmen, "93. İzmir Enternasyonal Fuarı" adı altında sermaye yine gözünü Kültürpark’a dikmiş, çeşitli sponsorların öncülüğünde Kültürpark'ı bir rant alanına dönüştürmenin iştahıyla hareket eder konumuna gelmiştir. Yine fuar süresince on binlerce insan kalabalığıyla Kültürpark'ın yaşlı ve yorgun yapısı yıpranacak, tarihi ve doğal yapısı zarar görecektir.

Kültürpark'ın kullanımına yönelik bilim insanları tarafından "Kültürpark'ın Taşıma Kapasitesinin Değerlendirilmesi" çalışması hazırlanmış, Kültürpark'ın anlık insan kapasitesinin yaklaşık 5.600 ziyaretçi olabileceği, etkinliklerin bu doğrulukta planlanıp gerçekleştirilmesi gerektiği” ifade edilmiştir.

Gaziemir'deki "Fuarİzmir'i", kentlinin kullanımına ve gündemine sokamayıp, sponsorlarla işbirliği içinde Kültürpark'a gözünü diken yöneticilere bir kez daha sesleniyoruz;

Kültürpark’a zarar vermeyin. Sözde Enternasyonal ve sözde fuar süresince o vahayı insan seline boğarak, doğal, tarihi ve kültürel yapısını tahrip etmeyin.

Bu kent suçunu yine, yenidensiz de işlemeyin. Bizler, Kültürpark'ın sadece yeşil alan olarak kalmasını değil, yılın 365 günü her yaştan insanın etkinlik yapacağı, bir araya geleceği, çoğalacağı, toplanma mekânı olmasını, kültürel, sanatsal, eğitsel, sportif vb. etkinliklerde bulunabileceği bir alan olmasını istiyoruz.

Kültürpark'ın yılda 10 - 15 gün değil, Basmane'de doldurulan çukurun da dâhil olduğu kamusal mekânda her gün çeşitli sportif,sanatsal, kültürel faaliyetlerin yapılacağı etkinlik alanları; eğitim merkezlerinin yer almasını, bir araya gelerek, örgütlenme ve kendini ifade etme olanağını yakalayacağı bir park olmasını istiyoruz.

Kültürpark'ın sembollerinden olan, adeta çürümeye terk edilmiş "Paraşüt Kulesinin" aslına uygun olarak restore edilmesini, yeniden canlandırılmasını istiyoruz.

Ada ve Göl Gazinolarının kaçak bir şekilde yanlış belediye birimlerinin yönetimlerine ihale edilmesini, kuruluş amacı dışımda işlevlendirilmemesini, aslına uygun olarak Ada’nın aile çay bahçesi Göl Gazinosunun da gençler için müzik yapılacak, dans edilecek bir mekâna dönüştürülmesini bekliyoruz.

Kültürpark'ta sözde “üretici” pazarına hemen son verilmesini istiyoruz.

Kültürpark'ı sürekli şantiye alanı haline çeviren inşaat çalışmalarının bir an önce aslına uygun olarak bitirilmesini, her şeyin şeffaf olmasını, Parkın tüm unsurlarıyla bir an önce kentlinin kullanımına açılmasını istiyoruz.

Kültürpark'ın sadece biz insanların kullanımına değil; kedi, kuş, sincap, yarasa, kelebek, 7 bini aşkın bitki vb. her türlü canlısıyla kullanımının bir bütün olduğunun unutulmamasını istiyoruz.

Kültürpark içinde Enternasyonal Fuar süresince kurulan stantlar, özensizce yapılan inşaatlar, yoğun elektrik ve araç trafiğinin yarattığı kirlilik ve gürültünün Kültürpark'ın ekolojik dengesini bozduğunun unutulmamasını istiyoruz.

Sözde Enternasyonal Fuar Hazırlığı süresinde iş makineleri, inşaat malzemeleri, araç trafiği, yiyecek- içecek stantlarının oluşturduğu abartılı etkinliklerin Kültürpark'ın zaten yıpranmış olan yapısına zarar verdiğini, parktaki tüm canlıların yaşamlarını olumsuz etkilediğinin unutulmamasını istiyoruz.

Biz KÜLTÜRPARK PLATFORMU olarak;

Kültürpark'ın tarihi, kültürel,doğal, ekolojik yapısına zarar verecek her türlü ticari etkinlik barındıran faaliyetlere son verilmesini, adı ne olursa olsun Kültürpark'ta hiçbir fuara yer verilmemesini istiyoruz.

Tüm fuarcılık etkinlikleri Fuar İzmir’de gerçekleşsin istiyoruz.

Kültürpark ile ilgili her türlü plan ve kararda kentteki ilgili aktörleri kapsayacak şekilde şeffaf ve özerk bir yapılanmanın olmasını istiyoruz.

Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) geri çekilsin istiyoruz.

Kültürpark’ın dokusuna zarar veren her türlü araç giriş çıkışına izin verilmemesini istiyoruz.

Kültürpark’ın farklı alanlarını işgal eden, parkla uyumlu olmayan tüm resmi kurumların, parktan taşınmasını istiyoruz.

Bilim insanlarının raporlarında yer alan parkın taşıma kapasitesinde belirtilen kriterlerin göz önünde tutularak değerlendirilmesini istiyoruz.

Günümüzde doldurulmuş olan yılların Basmane Çukuru’nun sermayenin rant alanı değil, Kültürpark’ın bir parçası olduğu, tüm plan ve programların bu doğrultuda yapılmasını istiyoruz.

Kültürpark’ın simgelerinde olan Paraşüt Kulesi, Ada ve Göl Gazinoları, Gül Bahçesi ve Göl’ün bir an önce aslına uygun olarak kullanımımıza açılmasını istiyoruz.

Kültürpark içinde yeralan her türlü beton, asfalt, kilit taşlarının en aza indirilerek yeşil alan olarak düzenlenmesini istiyoruz.

Bugünkü sorunlarının çözümü, geleceğin planlanması, yönetilmesi ve yeni nesillere ulaştırılması için demokratik bir KÜLTÜRPARK Meclisi’ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modelini benimsemiş ve uygulayacak, koruyarak yaşatacak bir Belediye Yönetimi istiyoruz.

Tüm bunlar nedeniyle KÜLTÜRPARK PLATFOMU olarak paradan başka bir amacı olmayan, Kültürpark’ın yapısına zarar verecek FUAR adı altında hiçbir faaliyeti İSTEMİYOR.

Tüm bunlar nedeniyle KÜLTÜRPARK PLATFOMU olarak bizler paradan başka bir amacı olmayan, Kültürpark’ın yapısına zarar verecek FUAR adı altında hiçbir faaliyeti İSTEMİYORUZ.

KÜLTÜRPARK  Özgürlük duygusudur.

KÜLTÜRPARK İzmir'in oksijen deposudur.

KÜLTÜRPARK Kentin merkezinde, bir vahadır.

KÜLTÜRPARK Tüm ülkenin kültürel anı defteridir.

KÜLTÜRPARK Doğal güzelliktir, doğa ile birlikteliktir.

KÜLTÜRPARK Halk Okuludur.

KÜLTÜRPARK  Hepimizindir.

 
Altınordu'da Emre resmen gitti
 
Özgener gündeme getirdi… KOBİ’lere vergi düzenlemesi geldi!
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yunus 31 Ağustos 2024 Cumartesi 11:54

Izmirde ne olursa olsun itina ile itiraz eden gruplar bunlar fuar ve cevresini izmiri gecekondu olarak birakmak istiyorlar hikaye yalan dolan rant çicek böcek cevreci olurlar ama kemdilerine gelince bunlara hersey mübah olur zaten izmirli bile degiller asıl sorun bu burayi bilmeden itiraz eden idelojik gruplar

Yorumu oyla      0      0  
Yoldaş 31 Ağustos 2024 Cumartesi 08:00

Bence yapmaya çalıştığınız fuarı iyice insanlardan arindirip burayı atıl duruma getirmek ne güzel AVM ler olur oraya demi bırakin bu ayaklari

Yorumu oyla      0      0  
Levent Çelik 30 Ağustos 2024 Cuma 12:33

Katılıyorum. Doğa ve insan sevgisi olanlar katılmalıdır. Doğaya,hayvana ,bitkiye ve insana saygı istiyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Seferihisar'lı 30 Ağustos 2024 Cuma 02:55

Bu istemezükçüler asla İzmir'li değildir. Fuarı ve İzmir'i yok edenlerdendir.

Yorumu oyla      1      0  
az bilmiş 29 Ağustos 2024 Perşembe 20:17

yılda bir kere düzenleniyor ne zararı varmış?

Yorumu oyla      2      1  
Necip 29 Ağustos 2024 Perşembe 19:30

Zaten enternasyonal fuar anlayışının içine edildi insanları bir binaya tıktınız orası bizim fuar alanımız biz böyle bildik sizin gibiler yüzünden izmir fuarı görkemini kaybetti allah sizi bildiği gibi yapsın dışarıdan gelen kokuşmuş insanlar

Yorumu oyla      4      0  
29 Ağustos 2024 Perşembe 17:12

Tamam kardeş, Egekent çok önemli bir yer.

Yorumu oyla      1      0  
Hadi len oradan zıpır 29 Ağustos 2024 Perşembe 15:40

Bizim nesil orayı fuar olarak bilir ve biz orada yılda bir de olsa fuarın canlandırılmasını isteriz. Sizin gibi zıpırlar sadece havayı havayı bulandırırsınız. Sizn yüzünüzden Aziz Kocaoğlu döneminde hazırlana proje hayata geçirilemedi. Hala fuar sahsı perişan durumda kaldı. Bir susun da insanlar iş yapsın. Yettiniz yahu.

Yorumu oyla      8      1  
Fuar Yaşamalı 29 Ağustos 2024 Perşembe 15:15

İzmirimizin bir asıra yakındır faal olan ilklere sahne olmuş, hepimizin hatıralarında yeri olan fuarımızın yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Tüm güzel yeşil alanlarımız, yeşil askeri kışlalarımız, hatta ortak hafıza mekanlarımız bir bir yok edilirken, fuarımıza bari dokunmayınız. Hatta eskiden olduğu gibi bir ay süreyle, uluslararası katılımıyla, ses, sahne sanatçılarımızla mutlaka yaşatılmalıdır.

Yorumu oyla      6      1  
VfV 29 Ağustos 2024 Perşembe 14:50

Hah tam da bunlar nerede diyorduk ki çıktınız gün yüzüne. Tunç Soyer döneminde yer altında girmiştiniz, şimdi toprak üstüne çıktınız yine. Yine emreder tonda konuşmalar, üstten üstten sopa sallamalar. Öncelikle söyleyin kimsiniz siz?

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğal Yaşam Parkı'nın vahşi sakinleri!
Doğal Yaşam Parkı'nın vahşi sakinleri!
Müze gemi, sanatseverleri ağırlayacak
İzmir'in Balçova ilçesindeki İnciraltı'nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ...
İş makineleri zarar vermişti… Tümülüslere koruma kalkanı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan ve tarihi öneme sahip Tümülüslerin ...
 
Metrobüsler çarpıştı: 3'ü ağır 10 yaralı
İstanbul Küçükçekmece'de metrobüslerin çarpışması sonucu 3'ü ağır 10 kişi ...
Ölüme olta!
Uzmanların çok ciddi zehirlenmelere neden olacağı açıklamasına rağmen ...
Artvin'de 'Narkoçelik-36' operasyonu
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Artvin'de düzenlenen 'Narkoçelik-36' operasyonunda ...
 
Teknik Direktör Fatih Terim’den 'itibar' davası
Teknik direktör Fatih Terim, sosyal medyadan hakkında hakaret içerikli ...
Tartıştığı babasını döverek öldürdü
Bursa'nın İnegöl ilçesinde Ufuk A. (27), tartıştığı babası Cihangir A.'yı (51) darbederek öldürdü.
TIR'la otomobil çarpıştı: Sürücü can verdi
Amasya'da TIR'la çarpışan otomobilin sürücüsü Dursun Özmen (69), yaşamını yitirdi. 
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'de 'mor sultan' bayramı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva